
Boza Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?
Boza nedir merak edenler için; bilinen en eski Türk içeceklerinden biri olarak darı irmiği, su ve şeker ile yapılan bir kış içeceği olduğunu söyleyebiliriz. Türk mutfağının ve Türk kültürünün simgelerinden biri olan boza kış soğuklarını, kış akşamlarını ve sokaklarda yankılanan “booozaaaaa” seslerini akla getirir.
Emziren anneler tarafından sıcak içilmesi önerilen boza soğuk olarak tüketilir ve yanında leblebi ile servis edilir. Boza farklı ülkelerde arpa, yulaf, mısır, çavdar, buğday, karabuğday ile de yapılır. Günümüzde ambalajlı olarak hazır bozalar da satılmaktadır.
Peki boza nasıl yapılır? Merak edenleriniz için önce boza yapılışı hakkında bilgi verecek, sonra da bozanın faydaları ile ilgili detaylara geçeceğiz. Sizi daha fazla meraklandırmadan boza tarifi ile başlıyoruz.
Boza nasıl yapılır?
Malzemeler (6 kişilik):
- 2 su bardağı kalın bulgur
- ½ su bardağı pirinç
- 6 su bardağı su
Maya karışımı için:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı yaş maya
Kıvamı için:
- 5 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
Servis için:
- 1 su bardağı leblebi
- 1 yemek kaşığı tarçın
Eksik malzemelerinizi tamamlamak için Gıda kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Hazırlanışı:
Bozanın yapımı için kalın bulgur ile pirinci suda yıkayarak derin bir tencereye koyun. Suyunu ilave ederek yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın. Karışım püre haline geldikten sonra suyunu süzün ve ince delikli süzgeçten geçirin. Kullanmayacağınız posa kısmını atın. Süzgeçten geçirdiğiniz bulgur lapasının soğumasını sağlamak için uzun süre oda sıcaklığında bırakın.
Ayrı bir kapta ılık sütü, yaş mayayı ve toz şekeri karıştırarak bozanın ekşimesini sağlayacak olan karışımı hazırlayın. Oda sıcaklığında soğuttuğunuz lapa karışımını büyük boy bir tencereye aktarıp maya karışımı ile karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 24 saat, güneş görmeyen serin bir ortamda bekletirken, kapağı ara sıra açarak havalandırın. Uzun süre beklettiğiniz bozanın kıvamını ve tadını ayarlamak için suyu ve toz şekeri kontrol ederek azar azar ekleyin.
Kıvamını ve tadını yeterli bulduğunuz takdirde, tüm su ile şekeri eklemeyebilirsiniz. Kıvamı ayarlarken, muhafaza etmek üzere buzdolabına koyacağınız bozanın, buzdolabında kaldıkça koyulaşmaya devam edeceğini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Soğuması ve kıvam alması için buzdolabına koyduğunuz bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ile birlikte servis edebilirsiniz.
Evde boza yapımı için yukarıda tarifimizi paylaştık; fakat dilerseniz Boza kategorimizden hazır satılan bozalara göz atabilirsiniz. Ömür Boza 1 lt – 2 Adet tavsiyemizdir.
Boza ile birlikte Haluk Aydın Kuruyemiş Çifte Kavrulmuş Sarı Leblebi iyi gidecektir.
Bozanın faydaları nelerdir?
- Hazmı kolaylaştırır, mide için faydalıdır.
- Soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelir.
- Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
- Emziren annelerin sütünü artırır.
- Enerji verir. B vitamini ve karbonhidrat içerdiği için enerjiye ihtiyacı olanlar, kilo almak isteyenler, hamileler, sporcular tarafından tüketilebilir.
- Yüksek protein içerdiği için sporcuların tercihidir ve sporcu içeceği olarak adlandırılır.
- Yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor barındırması nedeniyle kemik erimesini önler, diş sağlığını koruma konusunda yardımcıdır.
- Probiyotik etkisi vardır.