ÜST

Boğaz Ağrısına İyi Gelecek Öneriler

Özellikle kış dönemlerinde boğaz enfeksiyonu, sıklıkla görülen problemlerin başında gelir. Boğaz enfeksiyonu da çoğunlukla boğaz ağrısı olarak kendini gösterir. Genelde ilaca gerek kalmadan geçebilen bu problemler için birçok öneri vardır. Yazımızda boğaz ağrısına iyi gelecek öneriler ve birçok detaya ulaşabilirsiniz.

Geçmeyen ve bakteri kaynaklı boğaz ağrısı için ise bir doktor kontrolü gerekir. Doktor; semptomları sorarak ve fizik muayene yaparak ne tür bir hastalığınız olduğunu belirleyecektir.  Bakteriler boğaz ağrısına neden olduğundan, enfeksiyonu tedavi etmek, ateşi ve diğer komplikasyonları önlemek adına reçete verebilir.

Bir virüs boğaz ağrısına neden oluyorsa, antibiyotikler yardımcı olmaz. Çoğu boğaz ağrısı bir hafta içinde kendi kendine iyileşir. Doktorunuz başka ilaçlar reçete edebilir veya daha iyi hissetmenize yardımcı olacak ipuçları verebilir. Bu nedenle öncelikle boğaz ağrısının neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Boğaz ağrısına iyi gelecek öneriler arasında çoğunlukla evde yapılabilecek, bağışıklık güçlendiren reçeteler yer alır. Bunların öne çıkanları ise şu şekildedir:

  • Boğaz pastillerinden yararlanın. (2 yaşından küçük çocuklara pastil vermeyin).
  • Oda nemlendirici buhar makineleri kullanın.
  • Tuzlu su ve karbonat ile gargara yapın.
  • Sıcak içecekler (yeşil çay, ıhlamur, adaçayı, zencefil çayı) ve bol sıvı tüketin.
  • 3 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için öksürük var ise bal ve limon kullanın.
  • Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek reçetesiz olarak satılan ilaçlar hakkında doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Her zaman ve her koşulda reçetesiz olarak satılan ilaçları tam olarak belirtildiği şekilde kullanın.

Boğaz Ağrısının Sebepleri ve Belirtileri

Boğaz ağrısına iyi gelecek öneriler konusundan bahsederken risk faktörleri ve belirtilerini bilmek de önem taşır. Bu sayede boğaz enfeksiyonu ilerlemeden önüne geçilebilir. Boğaz ağrısı söz konusu olduğunda bilinçsiz şekilde antibiyotik kullanımı, antibiyotiğe karşı direnç oluşturur. Antibiyotiklere ihtiyaç duyulmadığında, problemin çözümü için yardımcı olmazlar ve yan etkileri de zarar verebilir. Yan etkiler, kızarıklık gibi hafif reaksiyonlar ya da daha ciddi sağlık sorunları olabilir. Bu sorunlar arasında şiddetli alerjik reaksiyonlar, antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar sayılabilir. Boğaz ağrısının sebepleri şunlardır:

  • Soğuk algınlığına veya gribe neden olanlar gibi virüsler
  • Strep boğaz enfeksiyonuna neden olan bakteri grubu A strep (streptokokal farenjit olarak da bilinir)
  • Alerjiler
  • Sigara kullanmak ya da dumana maruz kalmak

Bunlardan virüs kaynaklı enfeksiyonlar boğaz ağrısının en yaygın nedenidir. Strep boğaz enfeksiyonu, boğaz ve bademciklerde bakterilerin neden olduğu enfeksiyondur. Bu bakterilere A grubu Streptococcus (Streptococcus pyogenes) de denir.

Boğaz Ağrısı Belirtileri

Boğaz ağrısı, sıvı ve katı gıdaları yutmayı ağrılı hale getirebilir. Aslında en çok karşılaşılan ve rahatsız eden belirti budur. Boğaz ağrısı aynı zamanda kuruluk hissi de verebilir. Boğaz ağrısı; soğuk algınlığı, alerji veya diğer üst solunum yolu hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Bir virüsün veya A grubu Streptococcus adı verilen bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısı benzer semptomlara sahip olabilir. Aşağıdaki belirtiler, boğaz ağrısının sebep olduğu enfeksiyon ile birlikte öne çıkan belirtilerdir:

  • Öksürük
  • Burun akması
  • Ses kısıklığı (sesin soluk, hırıltılı ya da gergin çıkmasına neden olan değişiklikler)
  • Konjonktivit
  • Yutkunmada ağrı
  • Ateş
  • Kırmızı ve şiş bademcikler
  • Ağız içerisinde küçük kırmızı noktalar
  • Boynun önünde şişmiş lenf düğümleri

Boğaz Ağrısı ile İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar Hangileridir?

Boğaz ağrısı ihmal edildiğinde enfeksiyon ilerleyerek daha ağır bir sürece sebep olabilir. Örneğin; basit bir boğaz ağrısı yaşandığında hiçbir şey yapılmazsa zaman içerisinde üst solunum yolu enfeksiyonları hatta zatürreye bile çevirebilir. Ayrıca; evde bal, limon, zencefil ve bitki çayları çoğunlukla problemleri geçirmede etkili olsa da bazen belirtiler daha şiddetlidir. Bu noktada zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşunu ziyaret etmek, hayati önem taşır.

Tıbbi Bakım Ne Zaman Aranır?

Sizde ya da çocuğunuzda boğaz ağrısı belirtileri varsa ve belirtilere ateş eşlik ediyorsa, doktorunuzla konuşun. Bu durumlarda ateş düşürücü olan ilaçlar ve bir dizi doktor tavsiyesi, hastalığın çözümü olacaktır. Peki hangi durumlarda doktora görünmek gerekir? eğer belirtiler çocuğunuzda mevcutsa, şiddetlenmesini beklemeden bir yardım almalısınız ancak sizde mevcutsa ve belirti sadece boğaz ağrısı ise o zaman boğaz ağrısına iyi gelecek öneriler başlığımızdan yararlanabilirsiniz. Tıbbi destek, şu durumlarda acil ve zorunludur:

  • Nefes almada zorluk
  • Aşırı derecede etkileyen yutma güçlüğü
  • Tükürük ya da balgamda kan
  • Aşırı salya (küçük çocuklarda)
  • Dehidrasyon
  • Eklem şişmesi ve ağrı
  • Döküntü

Belirtiler birkaç gün içerisinde düzelmezse veya kötüleşirse doktora görünmek için geç olabilir. Sizde ya da çocuğunuzda tekrarlayan boğaz ağrıları varsa doktorunuzu bilgilendirmeniz yerinde olacaktır.

Tedavi

Reçetesiz İlaçlar ve Çocuklar

Çocuklara ilaç vermeden önce, reçetesiz satılan ilaç ürün etiketlerinin önemini kavramak gerekir. Talimatları dikkatlice okumak ve uygulamak hayati önem taşır. Bazı reçetesiz satılan ilaçlar, belirli yaşlardaki çocuklar için önerilmez. Ayrıca doktor ya da eczacıya danışmadan çocuklara ilaç kullanımı asla önerilmemektedir. Aşağıdaki liste de dahil her biri danışılarak ilerlenmelidir:

Reçetesiz olarak satılan ilaçların doğru dozu; çocuğun yaşı ve kilosuna göre bilinçli şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca, çocuğun doktoruna, aldığı tüm reçeteli ve reçetesiz olarak satılan ilaçlar hakkında bilgi verin.

  • Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları:

4 yaşından küçük çocuklar: Doktor özellikle söylemediği sürece küçük çocuklarda reçetesiz öksürük ve soğuk algınlığı gibi ilaçları kullanmayın. Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları çoğunlukla küçük çocuklarda ciddi ve bazen yaşamı tehdit edecek derecede yan etkilere neden olabilir.

4 yaş ve üzeri çocuklar: Reçetesiz alınabilen öksürük ve de soğuk algınlığı ilaçlarının çocuklara verilmesinin güvenli olup olmadığını, çocuk doktoru ile görüşün.

Boğaz Enfeksiyonunu Önleme Yolları

Sağlıklı kalmak ve de başkalarını sağlıklı tutmak için elinizden gelenin en iyisini yaparak boğaz ağrısını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Ellerinizi sık sık yıkamak, bunun için ilk şart olarak karşımıza çıkar. Eller, gün içerisinde çok fazla yere dokunduğundan bakteri doludur. Sonra ellerimizi göz ve ağzımıza sürdüğümüzde hastalık kaçınılmaz olur. Ayrıca, belli aralıklar ile cep telefonlarının da kolonya ya da alkol gibi ürünler ile dezenfekte edilmesi gerekir.

Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı veya diğer üst solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçının. Sigara içmeyin ve asla sigara dumanına da maruz kalmayın. Pasif içiciliğin sigara içmekten farksız olduğunu unutmayın. Bağışıklığınızı her zaman güçlü tutun. Bunun için vitamin yönünden zengin bir beslenme tarzı ve yürüyüş ideal olacaktır. Belli zamanlarda kan değerlerinize baktırın ve eksik olan vitamin, mineral değerlerini gerekiyor ise eczanelerde satılan tablet, kapsül, şurup gibi formlar ile tamamlayın.

Mevsime göre giyinin. Soğuk havalarda bir atkı ya da boğazlı kazak tercih edin. Bu anlamda çok soğuk havalarda boyun, bel ve göğüs bölgesini korumak, soğuk algınlığı riskini azaltmaktadır.