
Bitkisel protein nedir? Neden tercih edilmeli?
Bitkisel protein kelimesini her geçen gün daha sık duymaya başladık. Sağlıklı beslenmek için protein içeren gıdalar tüketmek şart… Ancak en doğru protein kaynağının hayvansal ürünler olduğu konusu günümüzde daha çok tartışılmaya başladı.
Hayvansal protein yerine bitkisel protein tüketmemizi söyleyen uzmanların sayısı da artmaya başladı. Peki, nedir bu bitkisel protein, hangi bitkisel ürünlerden protein alabiliriz? Gelin hep birlikte bakalım…
Bitkisel protein nedir?
Genellikle sadece hayvansal gıdalarda bulunduğuna dair yanlış bir bilgiye sahip olduğumuz proteinler, bazı bitkilerde bulunur. Protein açısından sezgin bitkileri doğru bir miktarda tüketmek, vücudumuzun ihtiyacı olan proteinleri karşılamak konusunda bize yardımcı olabilir. Özellikle vegan ve vejetaryenlerin yeterince bitkisel protein almaları çok önemlidir.
Bitkisel proteinler vitamin ve lif açısından da zengin
Protein bakımından zengin bitkisel bir beslenme düzeninde hem kaliteli, dengeli, sağlıklı proteini taze bir şekilde tüketmiş olursunuz hem de aynı zamanda vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral, lif, prebiyotik ve antioksidan besinleri de almış olursunuz.
Eğer hem bitkisel protein hem de hayvansal gıda tüketecekseniz bunun miktarını iyi ayarlamalısınız. Eti daha az, bitkisel protein açısından zengin bitkisel gıdaları daha çok tüketmek vücudunuzun daha az toksik madde biriktirmesini sağlar ve sindiriminiz daha kolay olur.
Bitkisel ve Hayvansal Protein Arasındaki Farklar
Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki günlük ihtiyacımızdan daha fazla ve özellikle hayvansal protein almak kalp, karaciğer, kemik ve beyin sağlığını tehlikeye sokuyor. Erken yaşlanmamıza da sebep olan aşırı protein tüketimi tansiyon rahatsızlıklarını da tetikliyor. Nasılsa karbonhidrat değil, protein diye fazla tükettiğimiz her gıdanın yağ olarak depolanması kaçınılmazdır.
Bu kural hayvansal proteinler için de geçerlidir. Vücudumuzun hemen yağa dönüştürdüğü ihtiyaç dışı protein ayrıca asidiktir, yoğun, kompleks ve karmaşık bir yapıya da sahip olduğundan vücudumuz sindirim için bol miktarda mide asidine ve sindirim enzimine ihtiyaç duyar. Bu da karaciğerimizi yorar.
Özellikle taze tüketilen bitkisel proteinler ise basit, sade ve temizdir, midemizi fazla zorlamaz, kolayca sindirilir. Vücudun ihtiyacından fazla tüketilen hayvansal proteinlerin yol açtığı asiditeyi dengelemek için kemiklerdeki kalsiyum ve fosfatların çıkıp, tampon görevlerini yerine getirmeleri gerektiğinden, hayvansal proteinlerin aşırı tüketilmesi kemiklerin başlıca düşmanıdır. Kalp-damar hastalığı ve kanser riskini de artırır. Bu fazla proteinleri yakmak için daha fazla enerji sarf etmek gerekir.
Bitkisel proteinlerin doymuş yağ oranı hayvansal gıdalara göre daha düşüktür, bazıları hiç doymuş yağ içermez. Bitkisel proteinler tüketmek kandaki kolesterol değerlerini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur, bu da koroner kalp rahatsızlığı risklerini azaltır.
Antioksidan açısından zengin oldukları için hücrelerimizi korur, lif bakımından zengin olması ise indirim sistemimizi düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca bitkisel protein içeren besinler tükettiğinizde da uzun süre tok kaldığınızı gözlemleyebilirsiniz.
Bitkisel proteinler hangi besinlerde bulunur?
Sanılanın aksine bitkiler bol miktarda kaliteli protein barındırır. Taze sebzeler, yeşillikler, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar ve çekirdekler protein bakımından oldukça zengin gıdalardır. Bu besinleri gün içerisindeki öğünlerinize dengeli bir biçimde dağıttığınız takdirde ortalama 50 gr kadar bitkisel protein tüketmiş olursunuz. Bu miktar da vücudumuzun günlük protein ihtiyacını karşılamaya yetecektir.
- Kışın tüketebileceğiniz kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya, maş fasulyesi, gibi baklagillerde,
- Yaz aylarında yetişen mantar, barbunya ve bezelye gibi sebzelerde,
- Yer fıstığı, fındık, kaju, badem, ceviz gibi kuruyemişlerde,
- Soya sütü, tofu, tempeh gibi soya ürünlerinde ve
- Chia, kenevir, keten tohumu gibi tohum çekirdeklerinde.
- Kinoa, teff, amarant, yulaf gibi tahıl ürünlerinde yüksek miktarda protein bulunur. Arifoğlu Teff Tohumunu yoğurda karıştırıp yiyebilirsiniz. Hem protein açısından zengin bir besin kaynağı olan bu gıdalar hem de tok tutma özelliğine sahip oldukları için aynı zamanda iyi birer diyet yiyeceği de olabilirler.
Alpro Çikolatalı Soya Sütü sayesinde protein açısından zengin bir içecekle ara öğününüzü tamamlayabilir ve daha kaliteli bir yaşam için sağlıklı bir adım atabilirsiniz.