ÜST
bisiklet taşıma

Bisiklet taşıma için kullanabileceğiniz aparatlar

Otomobillerin bisiklet taşımak için tasarlanmamış olmaları nedeniyle çoğunda bisiklet monte edecek yer bulunmuyor. Bu nedenle, bisiklet taşıma konusunda birtakım ekipmanlara ihtiyaç oluyor.  

Bisiklet taşıma aparatı almadan önce, bisikletinizi hangi yöntemle taşıyacağınıza karar vermenizde fayda var. Taşıma yönteminize karar verdikten sonra, buna uygun bir bisiklet taşıyıcı ile yola koyulabilirsiniz. Peki bisikletinizi taşımak için hangi yöntemleri kullanabilirsiniz, bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir, farklı yöntemler için ihtiyacınız olan aparatlar nelerdir? Gelin bu yöntemleri birlikte inceleyelim.

Bisiklet taşıyıcı almadan önce taşıma yönteminize karar verin

bisiklet taşıma

  • Araç içi taşıma 

Bagajınız yeterli büyüklükteyse, ön tekerleğini sökerek bisikletinizi bagaja koyabilirsiniz. Bu şekilde bisikletinizi kolayca arabanıza yükleyerek güvenle taşıyabilirsiniz ve ekstra bir maliyete de ihtiyacınız olmaz. Ancak bagajınızın büyük bir kısmını bisikletinizin kaplayacak olması nedeniyle, başka eşyalarınız varsa sığdırmakta zorlanabilirsiniz. 

  • Arka taşıma 

Arka taşıma yani bagaj arkası taşıma, en çok kullanılan bisiklet taşıma yöntemleri arasında yer alıyor. Bu yöntemle bisikletler; kayış ve kancalarla küçük çıkıntılar arasına yerleştiriliyor ve ağırlık bagaj üzerine verilmiş oluyor.

Bu aparatlar genellikle 2 veya 3 bisiklet taşıma kapasitesine sahip oluyor. Araç arkası taşıma aparatına ihtiyacınız varsa ProRide Araç Arkası 2’li Bisiklet Taşıma Aparatı size uygun olabilir, incelemenizi tavsiye ederiz. 

Bu yöntem; bisikleti yüklemenin kolaylığı, koyarken ve çıkarırken zaman almaması, tavan taşımaya göre yakıt tüketimine daha az etki etmesi, saklarken aparatın katlanabilmesi ve uygun fiyatlı olması gibi nedenlerle avantajlı bulunuyor. Ancak; bagaja ve aracın arka tarafına erişimi engelliyor, plakayı ve ışıkları gizliyor, bisikletin arabanın eninde bir uzunluğa sahip olmasından dolayı güvenli sürüş için dikkatli olmayı, uzun yollarda belirli bir hızı geçmemeyi gerektiriyor.

Araba boyasına zarar vermemesi açısından dikkatli yüklenmesi önem taşıyor ve aparatın araba ile temas eden bölümlerinin kaliteli olması gerekiyor. Hırsızlığı önlemek bakımından güvenlik kilidine de ihtiyaç oluyor. Eğer bir araç arkası taşıma aparatınız varsa veya almayı düşünüyorsanız, güvenlik kilidi kategorimize göz atarak, kendinize en uygun güvenlik kilidini seçebilirsiniz. 

  • Çeki demiri

Bu yöntemle bisiklet taşıma yapabilmek için sağlam bir çeki demirine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, aracınızın, ışıklar için kullanışlı elektrik bağlantı çıkışlarına sahip olması gerekir. Araca güvenli şekilde bağlanması, sağlam bir yapıda olması, arka erişime izin vermesi, tavan rafla kıyaslandığında yakıt tüketimine daha az etki etmesi, koyup çıkartmanın kolay olması yönlerinden avantajlıdır.

Dezavantajları ise; çeki demirinin araç ruhsatına işletilmesi gerekliliği ve bunun ağır işleyen ve pahalı bir süreç olması, ışık ve plaka montaj işlemlerine ihtiyaç duyması, bisiklet taşıma aparatı için büyük bir alan gerekmesi, hırsızlık olmaması için güvenlik kilidi gerekmesi olarak sıralanabilir. 

  • Tavan taşıma

Özellikle büyük turlarda takım arabalarında çokça tercih edilen tavan taşıma yöntemi, güvenilir bir yöntem olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu yöntemden yararlanabilmek için aracınızın üstünde tavan barınızın olması gerekiyor. MKS Dacia Dokker Tavan Barı tercihlerinizden biri olabilir.

Bu yöntem için iki çeşit tasarım bulunuyor. Tasarımlardan birinde, bisikleti sabit tutacak bir kol mevcutken, diğerinde bisikletin ön tekerleğini söküp monte etmek gerekiyor. 4 bisiklete kadar taşıma imkanı sunmasıyla avantaj sağlıyor. Buna ek olarak; araba boyasına zarar vermemesi, tavan barlarının başka şeyler taşımak için de kullanılabilmesi, özel kilit-anahtar sistemine sahip olmasıyla çalınma riskinin az olması, araç alçaksa yüklemenin kolay olması gibi avantajları da beraberinde getiriyor.

Araç yüksekse yüklemenin zor olması, alçak geçitlerde geçiş sırasında bisikletleri indirmek zorunda kalmak, yakıt tüketimine etkisinin diğer yöntemlere göre daha fazla olması, maliyetinin biraz daha yüksek olması ise dezavantajları olarak karşımıza çıkıyor.