ÜST
journaling

Bir terapi yöntemi olarak günlük tutmak (Journalıng) nedir?

Bu günlerde sıkça rastladığınız bir kelime Journaling. Aslında hepimizin çok yakından tanıdığı günlük tutma eyleminin biraz daha bilinçli bir şekilde yapılan bu şeklinin, ruh sağlığımızı olumlu desteklediği yönünde araştırmalar var. Peki, bir tür günlük tutma eylemi olan Journaling nasıl oluyor da bize iyi geliyor? 

Günlük tutmak dediğimizde aklımıza o gün ne olup bittiğini sırasıyla yazıp bir nevi yaşanan olayların kaydını tutmak gibi bir eylem gelse de o kadar da basit ve düz bir iş değil. Günlük tutmak, aslında biraz da insanın kendisiyle yüzleşmesi demek… Üstelik bunu sıcağı sıcağına değil, üzerinden beki birkaç saat geçtikten sonra, daha serin bir biçimde yapabilmek…

Modern hayatta hepimizin günü çoğunlukla yoğun ve stresli bir şekilde geçiyor. Bu yoğun stres duygusu haliyle ilişkilerimize ve özel hayatımızı da yansıyor. Daha çok hata yapabiliyoruz, daha kırıcı olabiliyoruz, daha fazla kırılgan olabiliyoruz. İşte journaling, yani günlük tutmak, sizin için de bütün bu stresle ve zorluklarla baş etmenin yöntemlerinden biri olabilir.  

Journalıng nasıl yapılır?

Aslında iki tip günlük tutma biçiminden bahsedebiliriz. Birincisi o gün yaşadığınız olayları ve daha da önemlisi bunların size hissettirdiklerini ve verdiğiniz karşı tepkileri kâğıda dökmek biçiminde yapacağınız günlük tutma yöntemidir. Gün içerisinde sizi derinden etkileyen bir duyguyu, bir problemi üzerinden birkaç saat geçtikten sonra, bir de yazarak kağıda aktardığınızda bir nevi daha sakin bir anınızda o anki sizle yüzleşmiş gibi olursunuz.

Nerede hata yaptığınızı, nerede eksik kaldığınızı, duygularınızın haklılığını tartmak ve bunu her gün belli bir düzen içerisinde yapmak bir nevi terapi gibi gelecektir. Üstelik çok daha uzun zaman sonra geriye dönüp hissettiklerinize baktığınızda ne kadar yol kat ettiğinizi görüp kendinize haksızlık etmekten vazgeçebilirsiniz…

Günü daha verimli kullanmak için: Bullet Journalıng 

journaling

Günlük tutmanın değişik bir yöntemi de günü bitirdikten sonra değil güne başlarken yahut bir gün önceden o gün için hedeflerinizi yazarak, günü en verimli şekilde değerlendirebilmek. Akşam gün bittiğinde bunun sağlamasını da yapmak isterseniz, size kim engel olabilir ki?

Bullet journaling ile yaratıcılığınız güçlenirken, günlük, haftalık ve aylık hedeflerinizi planlayarak yaşamınızı da daha organize bir hale getirebiliyorsunuz. Bullet journaling ile günlük hedef ajandanızdaki her şeyi kendi hayatınıza, yaratıcılığınıza ve zevklerinize göre tasarlarken bir yandan bir yandan hayatınızı düzene koyuyor, diğer yandan da yaratıcılığınızı konuşturarak rahatlayabiliyorsunuz. Ajandanızı sizi motive eden mottolarla, iyi gelen şiirlerle, sizi yansıtan resimlerle süsleyerek vaktinizin bir bölümünü zihninizi rahatlatarak geçirebiliyorsunuz. Burada önemli olan tek şey üretkenliğinizi arttıracak ve hayatınızı daha planlı yaşamaya yardımcı olacak bir günlük tutmak.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin günlüğün en önemli özelliği bir amaç çerçevesinde yazılması. Mesela yeni bir işe yahut bir projeye başladınız bununla ilgili hedeflerinizi, beklentilerinizi, yaşadığınız zorlukları kâğıda aktararak, zaman içerisinde nasıl bir gelişme kaydettiğinizi izleyebilirsiniz. Bu kâğıda aktarma işlemi, yani Journaling hem o aktarımı yaparken sizi rahatlatacak hem de uzun vadede kat ettiğiniz yolu görmeniz için size bir kılavuz olacaktır. 

journaling

Eternal Doodle Bullet Journal 2020-2025 Takvimli A5 Noktalı Defter  ile hayatınızı düzenleyecek yaratıcı bir günlük tutabilirsiniz.

Journalıng işe yarar mı?

Günlük tutmanın insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair çok fazla bilimsel çalışma var. Hislerini kâğıda aktarmak hem zihinsel hem de psikolojik olarak insan sağlığına olumlu yönde etki edebiliyor. Psikologlar bir tedavi yöntemi olarak zaman zaman anı terapisini kullanıyorlar.

Anı terapisi yöntemiyle hastalarının anlatmakta zorlandıkları konuları yazarak daha rahat aktarabilmelerini sağlıyorlar. Yazamaya bir kez başladığınızda çoğu zaman farkında bile olmadığınız iç çatışmalarınızın bilinçaltından bilinç seviyesine çıktığını görebilirsiniz. Anı terapisi bu özelliği sebebiyle psikologların, resim ve müzik terapisi gibi yaygın kullandıkları bir yöntem. 

Mopak Smokin İnce Uçlu Keçeli Kalemlerle günlüğünüze renk katabilirsiniz. 

Journalıng trendinde dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Günlüğünüzü koruyun! Yazdıklarınızı başkalarının okuması sizi rahatsız edecekse, kimsenin erişemeyeceğinden emin olun. 
  • Günlüğü korumanın önemli bir sebebi de yazdığınız şeyleri bir tekrar tekrar okuyabilecek olmanız. Geçmişte yaşadıklarınızı, hissettiklerinizi daha sonraki zamanlarda tekrar tekrar okumak aldığınız mesafeyi de görmenizi sağlar.
  • Günlük yazma zamanınızı sınırlandırın. Yazmak öyle bir eylem ki bir kez başladığınızda yazdıkça yazasınız gelebilir. O günden çok uzaklara gidebilir, duygularınızın daha da çok karışmasına sebep olabilirsiniz. Günlük yazma zamanını sınırlandırmak, bilinçaltınızı o anda yaşanan problemlere odaklı çalışmaya yönlendirecektir.
  • Mükemmel şeyler yazmak zorunda değilsiniz çünkü bir edebi eser yazmıyorsunuz.  Kendinizi baskılamayın. Önemli olan yazdıklarınızın gerçeği yansıtması ve hissettiklerinizi aktarması…
  • İşe yaramasını istiyorsanız kendinize karşı dürüst olun. Olayları orijinalliğini bozmadan aktarın; düşüncelerinizi, hislerinizi, duygularınızı olduğu gibi yansıtın.
  • Günlüğünüzde planladıklarınıza uymaya çalışın ama uyamadığınız zamanlar için strese girmeyin.
  • Birkaç kez denedikten sonra bu işi yapmaya istekli misiniz, bunu gözden geçirin. Bazı durumlarda travmatik olayları yazmak yeni bir travma oluşmasına sebep olabilir. Eğer günlük tutmaktan rahatsızlık duyuyorsanız ve size kötü geliyorsa, sırf önerilen bir yöntem olduğu için kendinizi zorlamanın bir anlamı yok.