ÜST
suşi

Bir Japon mutfağı klasiği: Suşi rehberi

Japon yemek kültürünün en lezzetli örneklerinden suşi her zaman popülerliğini korumuş bir yemektir.

Çiğ balık, suşiyi denemek isteyenlerin gözünü korkutmuş olabilir. Ya da suşi severler bu yemek hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirler. Sizin için hazırladığımız suşi rehberinde, suşilerin türlerinden terimlerine kadar birçok detaya göz atacağız.

Suşi nedir?

suşi

Suşi denince pek çok kişinin aklına hemen çiğ balık gelir. Bununla birlikte, “suşi” genellikle, deniz ürünleri (hem çiğ hem de pişmiş), sebze veya yumurta ile birleştirilmiş terbiyeli suşi pirinci (pirinç sirkesi ile yapılan) ruloları veya topları için kullanılan Japonca bir terimdir. Bu nedenle pek çok suşi şefi (itamae), pirincin aslında en önemli bileşen olduğuna inanır.

Beş ana suşi türü

  • Maki: Suşi denince aklımızda ilk canlanan ve en aşina olduğumuz tür makidir. Suşi pirinci ve diğer malzemeler deniz yosununa sarılır ve büyük silindir halinde yuvarlanır. Ardından altı veya sekiz porsiyon büyüklüğünde parçaya kesilir. Popüler dolgular arasında çiğ balık, pişmiş kabuklu deniz ürünleri, avokado, salatalık ve balık yumurtası bulunur.
  • Nigiri: Nigiri, suşi dünyasının en saygıdeğer türlerinden. Suşinin pirinci, bir ısırık büyüklüğünde yastık şekline sokulur. Ardından ince taze çiğ balık dilimi veya deniz ürünleri üst kısma gelecek şekilde yerleştirilir. Suşi şeflerine göre pirinci ve balıkları istenilen şekle sokmak pratik ve deneyim gerektirir. Eğer bu nigiriyi sosa batırmak istiyorsanız balık tarafını batırmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Sashimi: Her ne kadar ince dilimlenmiş çiğ balık olsa da Sashimi teknik olarak suşi değildir, çünkü terbiyeli pirinçten yapılmaz. Ancak suşi restoranlarında neredeyse her zaman menüde bulunur. Nigiri suşide bahsettiğimiz ince dilimlenmiş çiğ balık sashimidir.
  • Temaki: Pirinç ve diğer dolgu malzemeleri deniz yosununa koni şeklinde bir rulo halinde gelecek biçimde sarılır. El yapımı rulolar olarak da adlandırılan temaki, chopstick ile tüketilmeyi gerektirmez.
  • Uramaki: Maki’nin tam tersi şekilde sarılmış olan bu tür, ABD’de icat edildikten sonra tüm dünyaya yayıldı. İçten dışa rulo olarak kabul edilen Uramaki türünde normalde en üst katmanı oluşturan deniz yosunu içeride gizlidir. Dış katman suşi pirinci, balık yumurtası, çiğ balık ve susamdan oluşabilir.

Diğer terimler

  • Anago: Tuzlu su yılan balığı (genel olarak haşlanmış veya kızartılmış)
  • Gari: Zencefil turşusu. Suşiyle yemek için değil, daha çok farklı balık türleri arasında ferahlatıcı bir damak temizleyici olarak yemek içindir.
  • Hamachi: Sarıkuyruk. Kuzeybatı Pasifik Okyanusu’na özel bir balık türü.
  • Kani: Yengeç eti.
  • Maguro: Çiğ ton balığı.
  • Nori: Suşinin dolgularını sarmak veya tutmak için kullanılan kurutulmuş deniz yosunu tabakaları. Suşinin genel lezzetine tuzluluk ve doğal bir tat ekler.
  • Surimi: İçine yengeç, ıstakoz, karides gibi beyaz etli balık ve deniz ürünlerinin karıştırılıp bir araya getirildiği bir gıda ürünü. Taklitçi yengeç olarak da adlandırılır.
  • Tamago: Kızarmış yumurta. Biraz tatlıdır ve genellikle yemeğin sonuna saklanır.
  • Tempura: Rulo içindeki deniz ürünlerinin kızartıldığı veya rulonun tamamen kızartılıp gevrek bir hale getirildiği pişirme yöntemi.
  • Tobiko: Uçan balık yumurtası.
  • Unagi: Tatlı su yılan balığı.
  • Uni: Çiğ deniz kestanesi.

Suşi tercihleri

Hiç çiğ balık yemediyseniz, uramaki veya maki ile başlayın. Aşağıda verdiğimiz bu rulolar ile damak zevkiniz bu tada alışmış olacak, nigiri ve sashimi gibi daha geleneksel suşilere geçişi kolaylaştıracaktır.

  • Alaska roll: Surimi, avokado, salatalık ve çiğ somon; bazen ekmek kırıntılarında yuvarlanır ve kızartılır.
  • Boston roll: Haşlanmış karides, avokado, salatalık ve tobiko (isteğe bağlı).
  • Kaliforniya roll: Yengeç, avokado, salatalık ve balık yumurtası.
  • Philadelphia roll: Çiğ somon, avokado ve krem ​​peynir.
  • Karides Tempura roll: Karides tempura, avokado ve yılan balığı sosu.

Suşi nasıl hazırlanır?

suşi

Artık suşilerin türlerini ve iç malzemelerin isimlerini öğrendiğinize göre bir suşi restoranında sipariş vermek daha kolay olacaktır. Şimdi de suşilerin nasıl hazırlandığına bakalım. Belki suşinin yapımını sizler de evinizde denemek istersiniz.

Shandong Bambu Sushi Matı evde suşi yapmak istediğinizde en büyük yardımcılarınızdan biri olacak. Dolayısıyla öncelikle bir suşi matına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi suşinin en önemli malzemesi suşiye özel olarak hazırlanan pirinç. Kısa taneli pirinçleri tercih edip suyu çekiline kadar haşlamalısınız.

Sirke, tuz ve şekeri ısıtarak karıştırın ve bu malzemeleri hazırladığınız pirince ekleyip soğumaya ve özdeşleyeme bırakın. Pirinç hazır olduktan sonra nori yani deniz yosunuyla buluşabilir. Pirinçlerin dağılmaması için yosun tabakasının üzerinde biraz fazlalık bırakılmalıdır. Eşit olacak şekilde bastırarak yerleştirebilirsiniz.

Sea Food Organik Nori Sushi Yosunu da suşinin yapımındaki ana malzemelerimizden birisi. Bu iki ana malzeme hazırlandıktan sonra sıra iç dolgu malzemelerine geliyor. Tercih ettiğiniz suşinin türüne, sebze ve deniz ürünlerine göre pirincin üzerini doldurmaya başlayabilirsiniz. Deniz ürünlerini düzgün filetolar haline getirebilir ve sebzeleri uzun şeritler halinde kesebilirsiniz.

Mat ile artık rulo yapmaya hazırsınız. Çok fazla sıkmak içindeki malzemelerin ezilmesine sebep olabilir, gereğinden az sıkmak ise malzemelerin bir bütün olmasını engelleyebilir. Rulo haline getirdiğiniz suşiyi keskin bir bıçak yardımı ile kesin. Hazır olan suşinizin yanında wasabi ve soya sosu tercih edebilir, eğer farklı bir suşiyi daha yiyecekseniz yukarda bahsettiğimiz gari (zencefil turşusu) ile ağzınızdaki tadı temizleyebilirsiniz.