
Benzinli Bir Araca Dizel Yakıt Koyunca Ne Olur? Ne Yapılmalıdır?
Benzinli bir araca yanlışlıkla dizel yakıt koymak, düşünülenden daha yaygın bir hatadır. Özellikle pompacıların bir anlık dalgınlıkla yapabileceği bu hata aracınızda geri dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verebilir.
Ayrıca, benzinli bir aracın deposunun ağzı dizel pompaların girişiyle uyumsuz olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, dizel pompaların girişinin benzin aracın deposunun ağzına sığmayacak kadar büyük olduğu anlamına gelir. Fakat bu uyumsuzluk, dizel tarafının daha geniş olması sebebiyle yine de insanların dizel yakıtları benzin depolarına dökmesiyle sonuçlanabiliyor.
Benzin ve Dizel
Uygulama açısından dizel çoğunlukla kamyonlar, yarı kamyonlar, otobüsler, tekneler ve daha yüksek torklu araçlar tarafından kullanılır. Benzin ise çoğunlukla binek otomobiller, SUV’ler ve hafif kamyonetler tarafından kullanılır.
Her ikisi de ham petrolden türetilmiş olsa da benzin ve dizel farklı fiziksel özelliklere sahiptir. Benzin çok daha incedir ve belirgin bir kokusu vardır. Dizel yakıt ise daha kalın bir akışkanlığa sahiptir. Bu fiziksel farklılıklar, dizel, benzinli bir aracın yakıt sistemi ve motor bileşenlerinden geçmeye çalıştığında devreye girer.
Dizel benzin kadar yanıcı değildir. Her yakıtın kendi kendine tutuşma sıcaklığı olduğundan dizel ve benzinli motorlar farklı çalışır. Bir benzinli motor, yakıtı ateşlemek için bujileri kullanırken, bir dizel motor, yakıtı ateşlemek için motor içinde sıkıştırma tarafından oluşturulan basıncı kullanır. Diğer bir deyişle, benzin ateşle yanarken, dizel sıkıştırılarak ısıtılır. Ayrıca benzin, genellikle biyoyakıt katkı maddesi olarak kullanılan ve oldukça yanıcı bir organik bileşik olan yüzde 10’a kadar etanol ile karıştırılır. Etanol, benzini olduğundan daha da yanıcı yapar.
Kısacası, benzinli ve dizel motorlar, herhangi birini değil, yalnızca kendilerine özgü yakıt türünü kullanarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Hiçbir depo problemi yaşamadan aracınızın gücünü ve performansını artırmak ve yakıtı taze tutmak istiyorsanız benzinli ve dizel araçlarda kullanılabilen Dyno Tab Ultra Yakıt Performans Güçlendirici’yi denemenizi tavsiye ediyoruz. Bu katkı maddesi ayrıca sürtünme, aşınma, emisyon ve karbon birikmesi gibi problemleri de çözüyor.
Benzinli bir araca dizel koyduğunuzda ne olur?
Dizel yakıt, benzinden daha kalın ve yoğun olduğundan, yakıt pompası dizel/benzin karışımını sistem içinde hareket ettirmek için mücadele eder. Ayrıca dizel, yakıt filtresinden kolayca geçemez. Bunun yerine, yakıt filtresini tıkar. Daha sonra motora giden ne kadar dizel olursa olsun, yakıt enjektörlerini tıkayarak çalışmaz hale getirir. Bu, motorun yapışmasına ve tutukluk yapmasına neden olur. Benzinli motor, depoya dizel konulduktan sonra bir süre daha çalışabilir, ancak bunun nedeni motorun hala yakıt hattında kalan benzinle çalışıyor olmasıdır.
Bu durum ne kadar kötü olursa olsun tam tersi yani bir dizel deposuna benzin dökmek çok daha kötü olabilir. Benzin, yanma eğilimi nedeniyle, dizel yakıttan çok daha erken tutuşur. Bu erken ateşleme ve uçuculuk, dizel motorda ve bileşenlerinde feci hasarlara neden olabilir.
Benzinli bir araca dizel yakıt koyunca Ne Yapmalısınız?
Benzin deponuza yanlışlıkla dizel yakıt koyduğunuzu fark ettiğinizde hemen harekete geçmeniz gerekir. Dizel yakıtı herhangi bir süre boyunca depoda bırakmamalısınız. Her şeyden önce, aracı hiçbir koşulda çalıştırmayın. Aracınızın deposundan dizel yakıtın temizlenmesi için hemen bir servise çekilmesini sağlayın. Aracı çalıştırmaya çalışmak, dizel yakıtın yakıt hattına ve motor sistemine girmesine neden olabilir ve bu da onarım sürecini çok daha karmaşık ve maliyetli hale getirir.
Aracın benzin deposunda tahliye bölümü varsa, buradan yapılacak bir temizlik ideal çözümdür. Tamirci, tahliyeyi açmalı ve benzin/dizel karışımının tamamını boşaltmalıdır. Depo daha sonra benzinle doldurulmalı ve kalan tüm dizelin çıkarılması için tekrar boşaltılmalıdır. Bu işlem, depodaki tüm dizel kalıntılarını temizlemek için tekrarlamayı gerektirebilir.
Benzin deposunda herhangi bir tahliye noktası yoksa deponun araçtan çıkarılması ve boşaltılması gerekir. Tamirci tüm dizel yakıt temizlenene kadar depoyu taze benzinle tekrar tekrar durular.
Deponun boşaltılmasının maliyeti, deponun çıkarılması gerekip gerekmediğine ve depoda ne kadar dizel yakıt bulunduğuna bağlı olarak değişebilir. Dizel yakıt, yakıt hattına veya motora girmişse, onarım bütçesi çok daha yükseğe çıkabilir. Tüm bunları yaşamamanızı diliyor fakat yine de Würth Benzin Enjektör Temizleyici ile ara sıra enjektörlerinizin bakımlarını yapmanızı tavsiye ediyoruz.