ÜST
ben robot değilim

“Ben Robot Değilim” Testleri Neden Çıkar? Önemi Nedir?

İnternet hayatı çok kolaylaştırdı. İstediğiniz her şey sadece bir tık uzağınızda ve konfor alanınızın derinliklerinden kolayca erişilebilir bir durumda. Sandalyenizden bir santim kıpırdamadan para göndermek ister misiniz? Bankanızın internet bankacılık hizmetlerini kullanın. Herhangi bir niş hobi hakkında bilgi ister misiniz? Sadece zevkinize göre özel olarak hazırlanmış bir dizi blogu inceleyin.

Ancak, her zaman olduğu gibi, her devrimsel teknolojinin avantajları ve dezavantajları vardır. İnternet söz konusu olduğunda, dijital bir altyapıyı yönetmeyle ilgili birçok endişeden biri de, web sitelerine botlar tarafından istenmeyen erişimdir. İnsan olduğunuzu doğrulamak için bir onay kutusuna tıklamanızı istemek tuhaf bir şekilde basit görünüyor. Ve bununla birlikte şu soruları soruyoruz: “Ben robot değilim” testleri neden karşımıza çıkıyor ve önemi ne? Haydi, birlikte bu soruların cevabına bakalım.

Web sitelerinin bot olup olmadığınızı neden test etmesi gerekiyor?

ben robot değilim

Daha önce de belirttiğimiz gibi, internet bir zamanlar hayal ettiğimiz ideal bir yer değil. Dijital altyapıdaki aksaklıklardan yararlanmak ve bunları kötü niyetlerini gerçekleştirmek için kullanmak isteyen kötü aktörlerle dolu. Botlar kullanıcılara her türlü zararı vermek için oluşturulabilir.

Botlar, sosyal ağ platformlarında ve e-posta sağlayıcılarında birden fazla hesap oluşturabilir, böylece bu e-posta hesaplarıyla kullanıcı sayısını şişirir ve internette başka yerlerde hasara yol açar. İstenmeyen içerikli formları doldurabilir ve spam yayabilirler. Bu aynı zamanda web siteleri ve diğer platformlardaki yorumlar için de geçerlidir. Bir platform veya web sitesi ile gerçek insan etkileşimini ölçmeyi zorlaştırırlar. Botlar ayrıca, ürünler ve hizmetler hakkında olumlu yorumlar ve 5 yıldız bırakmak için kullanılır ve bu hizmet ve ürünler hakkında yanlış bir imaj oluşturabilir.

Bu sorunların bolluğunu aşmak için ve yasal bir kullanıcı ile bir bot arasında ayrım yapmak için bir kontrol gereklidir. Bu yüzden sitelere giriş yaptığınızda “Ben robot değilim” testi ile karşılaşıyorsunuz. CAPTCHA’ların devreye girdiği yer de burasıdır.

CAPTCHA’ların doğuşu

Türkçe karşılığı “İnsan ve Bilgisayar Ayrımı Amaçlı Tam Otomatik Genel Turing Testi” CAPTCHA, web sitelerinden istenmeyen botları, çarpık görüntüler, bulmacalar, sesli transkripsiyon vb. kullanarak filtrelemenin bir yoluydu. Bu yöntemin dayanağı, programların bozuk görselleri çözmeyi zor bulmasına karşın, insanların bunları kolayca çözebilmesidir.

Bir zamanlar, bu CAPTCHA yöntemi her gün 200 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyordu. Bu da şifreli metni kopyalamak için yaklaşık 500.000 saat harcamak anlamına geliyordu! Uzmanlar, tüm bu çabayı faydalı bir şeye dönüştürmeye karar verdiler ve klasik kitapları dijitalleştirmek için bu bot algılama yöntemini kullandılar.

Bu yeni yönteme ‘reCAPTCHA’ adı verildi ve taranan pdf’leri, kitapları ve diğer materyalleri, kullanıcının bunları yazıya geçirmesini sağlamak için çarpık testler olarak kullandı ve bu iki sorunu çözdü: botları ortadan kaldırmak ve klasik kitapları dijitalleştirmek.

Tüm bu bot karmaşasının içinde Huawei Matebook D 16 şıklığı ve performansı ile size güvenli ve güzel bir deneyim yaşatacak.

CAPTCHA teknolojisinin bu yan ürünü, 2009 yılında Google tarafından satın alındı ve şirket tarafından daha da geliştirildi. 14 Nisan 2014’te Google, Sokak Görünümü Görüntülerinden sayıları ve metinleri kopyalayabilen Derin Evrişimli Sinir Ağlarını kullanarak görüntü tanıma sistemleri geliştirdiğini belirten bilimsel bir makale yayınladı. Bu, programların artık en zor CAPTCHA’ları %99,8 doğrulukla çözebildiği anlamına geliyordu ve bu da mevcut sistemi güvenilmez hale getiriyordu.

“Ben robot değilim”

14 Aralık 2014’te Google, reCAPTCHA’nın yeni bir sürümünü geliştirdiğini duyurdu: Bugün oldukça yaygın olan “Ben robot değilim” tıklama kutusu. Bu sürüm, kullanıcının bozuk metni yazıya geçirmesinin yerine bir insan veya bot olup olmadığınızı tek bir tıklama ile anlar.

Bu yöntem, Google tarafından geliştirilen ve 2013’te bir blog gönderisinde özetlenen reCAPTCHA için Gelişmiş Risk Analizi arka ucunu kullanır. Tabii ki doğal olarak Google, bu yöntem ile ilgili ipuçlarının hepsini paylaşmıyor. Çünkü bu botlara karşı alınan önleme zarar verebilir.

Bununla birlikte, CAPTCHA tamamen değiştirilmedi ve Google kötü niyetli bir varlık olduğunu hissederse, yine de tıklama kutusuyla birlikte kullanılıyor. Bu da onu kullanıcının geçerliliğini belirlediği ek bir ipucu haline getiriyor. Bununla birlikte, çarpık metinlerin yerini, kullanıcının diğer seçenekler arasında tanımlaması gereken, örneğin bir kedinin, bisikletin ya da trafik lambalarının görüntüleri aldı.

ben robot değilim

Kaspersky Total Security 1 Kullanıcı 1 Yıl Türkçe Anti Virüs Programı 2021 Sürüm internet tehditlerine karşı dijital yaşamınızı güven altına alıyor.