ÜST

Bebeklerde büyüme atakları nedir? Bu süreci nasıl yönetebilirsiniz?

Büyüme atakları da neymiş diye soran yeni anneler ve babalar…Mışıl mışıl uyuyan bebeğiniz şimdi çığlıklarıyla geceleri dar mı ediyor? Peki doymak bilmeyen tatlı bebeğiniz şimdi neden hiç emmiyor? Sürekli gülücükler saçan bebeğiniz nedensiz yere Huysuz Şirin’e mi dönüştü? O halde büyüme ataklarına hoş geldiniz!

Bu ataklar, yeni bebeği olanların sıklıkla tanıklık edeceği bir durumdur. ‘Wonder week’ yani ‘harika hafta’ da denilebilen büyüme atakları adı üzerinde bebeğinizin büyümesinin hız kazandığı dönemlerdir. Bu dönemlerde bebeğiniz gerek zihinsel gerekse fiziksel olarak büyük değişimler geçirir. Aynı zamanda bu haftalarda normalde olduğundan daha huysuz olur, uykuya dalmakta veya beslenmekte sorun yaşar. Dışarıdan gelen her uyaran uzun ağlama nöbetlerine neden olabilir.

Bebeklerin bu atakları tıpkı eğlence parklarındaki hız trenlerine benzer. Bir bakmışsınız yukarıdasınızdır, her şey yolunda ortam pek bir keyiflidir, sonra hızla aşağı inersiniz ve bebeğinizin bakımı birkaç katı zorlaşır. Ama neyse ki atak haftalarının ne olduğunu ve yaklaşık zamanını bilmek sizi bir adım öne geçirecek, süreci yönetmenizi kolaylaştıracaktır.

Büyüme atakları takvimi

büyüme atakları

Bebekler 20 aylık olana kadar yaklaşık 10 büyüme atağı deneyimler. Bu haftaların takvimi aşağı yukarı bellidir. Ancak bazı bebekler bu takvimin bir hafta öncesi ya da sonrasında bu dönemleri yaşayabilirler. Prematüre bebeklerde bu dönem bebeğin doğduğu tarihe göre hesaplanmaz. Beklenen doğum tarihi baz alınarak atak haftaları hesaplanmalıdır.

Takvim uluslar arası bazda geçerli olmak üzere şu şekilde belirlenmiştir:

  • 5.Hafta: Birinci Büyüme Atağı – Değişen Duyular Dünyası
  • 8.Hafta: İkinci Büyüme Atağı – Oluşumlar Dünyası
  • 12.Hafta: Üçüncü Büyüme Atağı – Yumuşak Geçişler Dünyası
  • 19.Hafta: Dördüncü Büyüme Atağı – Olaylar Dünyası
  • 26.Hafta: Beşinci Büyüme Atağı – İlişkiler Dünyası
  • 37.Hafta: Altıncı Büyüme Atağı – Kategoriler Dünyası
  • 46.Hafta: Yedinci Büyüme Atağı – Zincirleme Olaylar Dünyası
  • 55.Hafta: Sekizinci Büyüme Atağı – Programlar Dünyası
  • 64.Hafta: Dokuzuncu Büyüme Atağı – İlkeler Dünyası
  • 75.Hafta: Onuncu Büyüme Atağı – Sistemler Dünyası

Her bir hafta yan tarafında belirtilen alan ile ilgili değişim ve gelişimlerin yaşandığını dönemleri ifade eder.

Süreci iyi yönetmek için öneriler

Bebekler üzerinde yapılan çalışmalar bu atakları daha kolay atlatmak için bazı öneriler ortaya koymuştur. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Bebeğiniz ile daha sık ten teması kurmaya özen gösterebilirsiniz. Bu tutum, bebeğinizin güvende hissetmesini sağlayabilir.
  • Bebeğinizin rahatlaması için onu sık sık açık havada yürüyüşe çıkarabilirsiniz.

Bebek ile yürüyüş yapmanın en kolay ve keyifli yollarından biri kanguru kullanmaktır. Hem ten temasını sağlamış olursunuz hem de  pratik bir şekilde kullanabilirsiniz. Biz sizin için ergonomik bir kanguru modeli olan Somombaby markasını seçtik. Farklı renk ve desen seçeneklerini görmek için diğer markalara da göz atmanızı öneririz.

  • Bebeğinizin edindiği yeni becerileri desteklemek için onunla bulunduğu aya özel oyunlar oynayabilirsiniz.

Bebeğinizle beraber keyifli zaman geçirmek için Adım Adım Setleri ideal bir seçenek olacaktır. Bebeğin gelişim dönemlerine göre düzenlenen setlerde farklı ve yaratıcı birçok etkinlik bulabilirsiniz:

  • Rahatlamasına yardımcı olacak ılık bir banyo yaptırılabilir ve bebek masajı uygulayabilirsiniz.

büyüme

Bebek masajı bebeğinizi rahatlatacak ve uykuya kolay geçmesine yardımcı olacaktır. Bebek masajını uygulamak için bebek yağı kullanabilirsiniz. Doğal içerikli ve hassas ciltlere uyumlu Sebamed bebek yağını masaj yaparken güvenle kullanabilirsiniz:

  • Huzursuzlandığı zaman bebeğinizi loş ve sessiz bir odaya götürebilirsiniz. Bu dönemde kalabalıktan uzakta, yalnızca anneyle beraber zaman geçirmek bebeğinizin sakinleşmesini kolaylaştıracaktır.

Tüm bu haftalar boyunca bebeğinizin ekstradan bakım emeği istediğini unutmayın. Bu dönemlerde anne ve/veya bebeğin bakımını sağlayan her bireyin fazladan desteğe ihtiyacı olacağını da buraya not edelim.

Dışarıda açık havada zaman geçirmek sadece atak anlarında değil her daim bebeğinize ve bakım veren kişiye iyi gelecek bir aktivitedir. Gerek yaz gerekse kış aylarında rahatlıkla kullanabileceğiniz “Her bütçeye uygun bebek arabaları” sayfamıza bekleriz.