
Bebek Masajının Faydaları ve Yapılışı
Bebek gelişimi söz konusu olduğunda bebek masajı önemli bir yere sahip. Sağlıklı büyüme açısından uzmanlar tarafından tavsiye edilen bebek masajı bebekler için faydalı olmakla birlikte, anne-bebek ve baba-bebek arasındaki bağı kuvvetlendirmek, güven duygusunu geliştirmek, sağlıklı iletişim kurmak bakımından da oldukça yararlı.
Doğru zamanda doğru bebek masajı teknikleri uygulandığında bebek masajının faydaları bir hayli çok. Bu yazımızda bu faydaların neler olduğuna değindikten sonra bebek masajı nasıl yapılır sorunuzu da cevaplayacağız. Haydi o zaman, başlayalım…
Bebek masajının faydaları nelerdir?
- Bebek masajı sırasındaki nazik dokunuşlar bebeği sakinleştirir, rahatlamayla birlikte ağlama krizleri azalır.
- Bebek dokunuşlarla sevildiğini hisseder, ruhen beslenir.
- Bebeğin anne ve babası ile arasındaki bağ kuvvetlenir, güven duygusu gelişir, iletişim güçlenir.
- Masaj sayesinde bebek fiziksel olarak güçlenir ve esneklik kazanır.
- Erken doğan bebeklere masaj yapmak büyümeyi destekler.
- Bebek masajı; büyümenin getirdiği ağrılara, kas gerginliklerine, diş çıkarmanın neden olduğu rahatsızlıklara iyi gelir.
- Bebek masajı dolaşım sistemi ile sindirim sistemini uyarır. Bu nedenle gaz sancısı olan kolik bebekler de dahil olmak üzere gaz, kabızlık, kramp sorunu yaşayan bebeklere düzenli olarak masaj yapmak, bu sorunların giderilmesi açısından faydalıdır.
- Bebek masajı kan dolaşımını ve nefes alıp verişi düzenler.
- Masaj, uyku rutini oluşturmayı kolaylaştırır ve uyku kalitesini artırır.
- Doğru uygulanan masaj, bebeğin cildi için faydalıdır.
Bebek masajı nasıl yapılır?
Bebek masajı yaparken aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
- Bebek sağlığı açısından yararlı olan yeni doğan bebek masajı uygulama konusunda önce doktora danışılmalıdır, herhangi bir sakınca olmaması halinde doğum sonrasında masaja başlanabilir.
- Bebeğin enfeksiyon gibi özel durumları varsa doktorla iletişim halinde kalınarak masaj uygulaması yapılmalıdır.
- Bebek yeni aşı olduysa, yeni beslendiyse, bulunulan ortam direkt güneş alıyorsa veya bebek için soğuksa, masaj yapacak kişinin elleri soğuk, yaralı veya gergin ise masaj yapılmamalıdır.
- Masaj sırasında bebeğin verdiği tepkiler kontrol edilmelidir. Uyanık, sakin ve mutlu görünüyorsa masaja devam edilebilir ancak; kollarını gerginleştiriyor, kendini serbest bırakmıyor, başını sizden ters tarafa çeviriyorsa devam edilmemelidir.
- Bebek yeni doğmuşsa masaj 10 dakika kadar yapılabilir. Bebeğin verdiği tepkiler göz önünde bulundurularak bu süre değiştirilebilir.
- Bebek masajı ne zaman yapılmalı ve ne sıklıkta olup ne kadar sürmeli? sorularının cevapları tamamen bebeğin verdiği tepkilere göre değişkenlik gösterir. Duruma göre; günde 1 kere, gün içinde tekrarlanacak şekilde veya gün aşırı olmak üzere bir rutin oluşturulabilir.
- Masaj yapılacak ortam konforlu, sıcaklık açısından bebeğe uygun olmalıdır. Rahatlatıcı bir müzikten destek alınabilir ve bebek yağı kullanılabilir. Bebek Yağları kategorimize göz atarak bebeğiniz için uygun olacak masaj yağını seçebilirsiniz.
Johnson’s Baby Yağ Bedtime 300 ml bebek masajında kullanmak için ideal bir ürün.
- Bu adımlara ve aşağıda vereceğimiz bebek masajı tekniklerine uyulmasına rağmen bebekte rahatlama gerçekleşmiyorsa, başka bir rahatsızlık olup olmadığı ile ilgili doktora başvurmakta fayda olacaktır.
Dilerseniz Bebekler için Masaj adlı kitaptan da destek alabilirsiniz. Şimdi, bebek masajı teknikleri ile ilgili ipuçlarına geçelim…
Bebek gaz çıkarma masajı
Bebeğin bağırsaklarının harekete geçmesi bakımından faydalı olan bu masaj özellikle bir kolik bebek için çok önemlidir. Bebeğinizi omzunuza yatırıp ritmik olarak sırtını okşamak gibi farklı yöntemler uygulayabilir veya aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Avuçlarınızı ısıtıp bebeğinizin karnına yerleştirin.
- Elinizi bebeğinizin karnından kasıklarına doğru hafif bir baskı ile indirin ve diğer elinizle de tekrarlayın. Bu uygulamayı arka arkaya birkaç kere devam ettirin.
- Bebeğinizin ayaklarını tutun ve dizlerini karnına doğru çekip 15 saniye kadar bekledikten sonra indirin.
- Elinizle bebeğinizin karnına saat yönünde masaj yapın.
- Bebeğinizin ayaklarından tutarak dizlerini tekrar karnına doğru çekin ve yine 15 saniye kadar bu pozisyonda bekletin.
Bebek ayak & bacak masajı
Bebeğin motor gelişimi açısından faydalı olan bu masaj tekniği için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Bebek ayak masajı yaparken bebeğinizin bileklerini ve sonra da parmaklarını dairesel hareketlerle gevşetin.
- Aynı işlemi bebeğinizin topuklarından parmaklarına doğru ritmik hareketlerle sürdürün.
- Bebek bacak masajı yaparken bebeğinizin ayaklarını tutarak dizlerini bükün ve düz olacak şekilde karnına doğru itin. Çok küçük basınçlarla bacaklarını karnına doğru bir süre itip çekin. Bu hareket bebeğinizin gaz çıkarmasına da yardımcı olacaktır.
Bebek sırt masajı
Bebek sırt masajı bebeğinizi hem rahatlatacak hem de gaz çıkarmasına yardımcı olacaktır. Tekniği uygulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Bebeğinizi yatağa yüz üstü olacak şekilde veya omzunuza yatırın.
- Bebeğinizin ensesinden kalçalarına doğru bir elinizle okşayın.
- Parmak uçlarınızla bebeğinizin sırtına hafif vuruşlar ya da ritmik hareketler yaparak bedeninin uyarılmasını sağlayabilirsiniz.
Ciltten cilde (kanguru) masaj tekniği
- Bebeğiniz çıplakken çıplak göğsünüze bebeğinizi yatırın.
- Bebeğinizin bacaklarını, sırtını, kollarını okşayarak gevşemesini sağlayın.
Tüm bu teknikleri uygulamadan önce doktora danışmayı unutmayın.