
Bebek Ayakkabısı Satın Alma Rehberi
Bebeklerin ayak yapısı biz yetişkinlerle aynı değildir. Bir bebeğin ayağı genellikle parmaklara doğru daha geniş, topuk kısmı dar ve yağ dokusuyla kaplı olur ve oldukça esnektir. Belki de bu sebeple uzmanlar yeni yürümeye başlayan bebeklerin ayak gelişimlerini desteklemek için çorapla ya da çıplak ayak yürümelerini tavsiye ediyor. Çünkü esnek ayakları baskıyla karşılaşırsa şekil bozuklukları meydana gelebiliyor. Dikkat edilmezse ileride bacak ve sırt gibi diğer bölgeleri de etkileyen ayak problemleri oluşması kaçınılmaz bir hal alıyor. Bu sebeple doğumdan itibaren bebeğinizin ayaklarını serbest, özgür bırakmanız ayak gelişiminde büyük rol oynuyor. Ayağa kalkmaya ve tay tay yürümeye başlayan bir bebek, ilk önce ayak tabanları ve topuklarıyla yürümeyi hissettiği için ilk zamanlar yalın ayak ya da çorapla yürümeye alışması ayak kas gelişiminin öneminde ilk sıralarda yer alıyor.
Bebeklerin Ayak Sağlığı Neden Önemli?

Bebeklerin gelecekte yaşayabilecekleri tüm ayak problemleri tam da ilk yürümeye başladıkları zaman oluşmaya başlıyor. Doğduğu günden itibaren sadece güzel görünüyor diye minik ayaklarını dar ve düz tabanlı ayakkabılar içine hapsederseniz ileride ayak sağlığı açısından bebeğiniz zorluk çekecektir. Tay tay durmaya ya da yürümeye başlamadan önce bebeğiniz için tercih etmeniz gereken en güzel ayakkabı, tabanı yumuşak patikler ya da çoraplardır. Bu şekilde ev içinde ayakları soğuktan korunurken; kas gelişimi de en iyi şekilde destekleniyor ve yürürken ayaklarını hissetmeye başlıyor. Peki daha yeni yürümeye başlamış bebeğiniz dışarda yürümek istediğinde ayakkabı tercihiniz nasıl olmalı? Tabanı ve hatları yumuşak, bebeğinizin ayağını sıkmayacak ve hareketlerini kısıtlamayacak esnek ayakkabıları tercih etmeniz bebeğinizin ayak gelişimine fayda sağlayacaktır.
Bebeklere Ayakkabı Ne Zaman Alınmalı?

Bebeklerin ilk yürümeye başladığı dönem genelde 8 – 18 ay arası dönemdir. 2 yaşına yaklaştıklarında ise artık dışarda daha rahat yürüyen ve koşan bir bebek haline gelirler. İşte tam da bu zamanda ilk adım ayakkabısı denilen ayakkabıyı almanın zamanı gelmiş demektir. Bebeğin kas gelişimi ilk zamanlarına göre artık artmış ve ayakları ayakkabı giymeye hazır hale gelmiştir. Ayakkabı tercihiniz ile bebeğinizin yürüyüş ve koşma rahatlığı şekillenir. Bu sebeple seçeceğiniz ayakkabının yumuşak olması, ergenliğe kadar gelişmeye devam eden ayaklarını olumlu yönde etkileyecektir. Doğru ayakkabı tercihi ile bebeğinizin ayak tabanındaki kavis, yani çukur kısım, düzgün oluşacak, ayak kasları ve yürüme denge refleksi sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Yanlış ayakkabı tercihi ile alacağınız sert ve sıkı ayakkabılar ise ayağına baskı uygulayarak formunu bozacak ve gelişimini engelleyecektir. Bebeğinize alacağınız ayakkabı her bir yaşında ayrı önem taşır. Bu sebeple ayakkabı tercihinizde dikkatli olmalı ve sert, ayağı sıkan ayakkabılardan uzak durmalısınız.
Uygun Ayakkabıyı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğinize uygun ayakkabıyı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birçok şey var;
- Öncelikle ayakkabı ayağının şeklini alabilen ve esnek bir ayakkabı olmalı. Ayağı sıkmamalı ve küçük olmamalı.
- Ayakkabının özellikle ön kısmı yumuşak ve esnek olmalı, bebeğiniz adım atarken ve koşarken zorlanmamalı.
- Seçeceğiniz ayakkabının topuk kısmı sert olmalı ve bebeğinizin topuğunu kavramalı.
- Tabanın iç kısmında ayak tabanını destekleyecek hafif bir yükselti olmalı.
- Ayakkabının şekli ve görüntüsünden çok yapımında kullanılan malzeme önemli. Seçeceğiniz ayakkabı kesinlikle sentetik veya plastik malzemeden yapılmış bir ayakkabı olmamalı.
- Hava alan doğal malzemeden yapılmış bir ayakkabı olmalı. Bu tarz ayakkabılar bebeğinizin ayaklarının serin kalmasını sağlarken terletmez ve rahatsızlık hissi vermez. Bu sebeple doğal malzeme ile üretilmiş, hava alan bir ayakkabı ilk tercihiniz olmalı.
- Sert ve yüksek tabanlı ayakkabıdan uzak durmanız gerekiyor. Tabanı yeri sağlam tutan, kaymayan malzemeden yapılmış ayakkabıları tercih etmelisiniz.
- Çok yumuşak ya da çok sert, tabanı çok ağır ya da çok hafif olan tüm ayakkabılar bebeğinizin ayağını yoracaktır. Bu sebeple ayağının şeklini alan ne çok sert ne de çok yumuşak bir ayakkabı tercih etmelisiniz.

Kaynak: Christmas Images
Bebek Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?

Bebeklerin ayakkabı numarası topuk ile en uzun parmak arasındaki mesafenin ölçümü ile hesaplanır. Genelde tüm bebek ayakkabılarının dil kısmının iç tarafında ayakkabının kaç numara ve kaç santimetre olduğu yazar. Bazı ilk adım ayakkabılarının iç tabanında ölçüm için parmak ucunda ve topuk kısmında belli işaretler olur. Tabanı çıkarıp bebeğinizin ayak tabanına tutarak ayağının işaretlenmiş çizgilere denk gelip gelmediğini ve böylece bebeğinizin ayağına uygun olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz.
Ayakkabı numaraları ayaklarının boyutuna göre değişir. Bu numaralar her marka ayakkabıya göre farklılık gösteriyor olsa da genel olarak şu şekildedir;
- 0- 6 ay arası bebeklerin ayak uzunluğu 11 cm olur ve ayakkabı numaraları 17-18 arasıdır.
- Bebeklerin ayakları 6 -12 ay arasında 12 cm’e ulaşır ve ayakkabı numaraları 19 – 20 arasıdır.
- 12 – 18 ay arası bebeklerin ayak ölçüleri 14 cm’e ulaşırken ayakkabı numaraları da 21 – 22 arası olacaktır.
- 18 – 27 ay arasındaki bebeklerin ayak uzunluğu artık 15 cm olmuş ve ayakkabı numaraları 23 – 24’e yükselmiştir.
- 2 – 3 yaşına ulaşmış bir çocuğun ise ayak uzunluğu 16,5 cm’e ulaşmış ve ayakkabı numarası 27 – 28 arasıdır.
Bebek ayakkabı numaralarının her markaya göre değişiklik gösterebileceğini göz önünde bulundurarak Hepsiburada’da Bebek Patik & Ayakkabı kategorisindeki tüm ürünlere göz atabilirsiniz.
Hepsiburada’nın ödeme kolaylıklarından hemen faydalanın. Alışveriş kredisi imkanı ile birçok üründe 75.000tl’ye kadar kredi kullanabilir ve 36 ay vadeli cazip kredilerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca satıcısı Hepsiburada olan tüm ürünlerde hemen al 3 ay sonra öde kampanyasından faydalanarak kolaylıkla alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Kampanyamızın sayfasına buradan ulaşabilir ve ürünleri incelemeye başlayabilirsiniz.