
Bebeğinizin Dişleri Çıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Çoğu bebek ilk dişlerini 6 ila 10 aylık olduğunda çıkarır. Eğer bebeğinizin dişleri daha erken çıkıyorsa, ilk dişini 3 ay gibi kısa bir sürede görebilirsiniz. Bazı nadir durumlarda, bebeğin ilk dişi doğumda zaten görünür durumdadır. Diğer durumlarda, bebek bir yaş veya daha büyük olana kadar beklemeniz gerekebilir. Bebeğinizin ilk dişi çıktığında, bebek defterine fotoğraf çekerek ve tarihi not ederek bu dönüm noktasını eklemeyi unutmayın.
Şimdi gelin, dişlerin oluşumundan bebeğinizin dişleri çıkarken dikkat etmeniz gerekenlere kadar tüm detayları bulabileceğiniz makaleyi birlikte okuyalım…
Dişler ne zaman oluşur?
Dişler, aslında bebeğiniz anne karnındayken gelişmeye başlar ve diş etlerinde görünen tomurcuklar şeklinde oluşur. Dişler bir bir ortaya çıkar ve genellikle şu sırayla görünürler: Önce alt iki orta diş, sonra üst iki orta diş, sonra yanlardaki ve arkadakiler.
Dişler birer birer patlayabilir veya aynı anda birkaç tane çıkabilir. Hepsi düz bir şekilde gelmeyebilir, ama endişelenmeyin çünkü genellikle zaman içinde düzelirler. Ortaya çıkan son dişler (ikinci azı dişleri, ağzın en arkasında, üstte ve altta) genellikle bebeğinizin ikinci yaşı civarında veya kısa bir süre içinde sonraki aylarda çıkar. 3 yaşına kadar, çocuğunuzun tam 20 süt dişi olabilir ve kalıcı dişleri çıkmaya hazır olana kadar yani genellikle 6 yaşa kadar, düşmeye başlamamalıdırlar.
Bebeğiniz dişleri çıkarken ne tür belirtiler gösterir?
Bazı bebekler dişleri çıkarken hiçbir belirti göstermez, ancak birçok ebeveyn bebeklerinin biraz rahatsız ve huzursuz olduğunu belirtir. Yaygın diş çıkarma belirtileri şunlardır:
- Rahatsızlık veya huzursuzluk
- Salya akması (yüz kızarıklığına neden olabilir)
- Şişmiş ve hassas diş etleri
- Nesneleri kemirmek veya ısırmak
- Yemek yemeyi reddetmek
- Uyku problemi
- Yüz ve kulakları ovmak
Ateş, ishal veya burun akıntısına neden olur mu?
Bazı ebeveynler, dişleri çıkmadan hemen önce bebeklerinin ateş, ishal veya burun akıntısından mustarip olduğunu söylüyor, ancak diş çıkarmanın bu semptomlara neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok. Uzmanlar, bir bebeğin vücut ısısı, diş çıkarma sırasında çok az yükselse de gerçek bir ateş ve ishalin normal semptomlar olmadığını belirtiyor.
Bebeğinizde iştahsızlık, kusma, uyuşukluk veya ishal gibi diğer belirtilerle birlikte ateş varsa, daha ciddi bir şey olup olmadığını anlamak için bebeğinizi mutlaka bir doktora götürmelisiniz.
Diş çıkaran bebeğimin daha iyi hissetmesine nasıl yardımcı olabilirim?
- Bebeğinize çiğnemesi için, buzdolabında soğuttuğunuz lastik diş kaşıyıcısı veya diş halkası gibi oyuncaklar verin. Boğulma tehlikeleri olduğu için diş çıkarma kolyelerinin kullanılması çok fazla önerilmemektedir.
Eğer bir diş kaşıyıcısı satın almadıysanız Babyjem Diş Kaşıyıcı tam bebeğinize göre!
- Ağrısını geçici olarak hafifletmek için temiz parmağınızla bebeğinizin ağrıyan diş etlerine nazikçe masaj yapabilirsiniz.
- Bebeğiniz katı yiyecekler için yeterince büyüdüyse ona bir nebze soğuk yiyecekler verebilirsiniz. Örneğin, yoğurt veya soğutulmuş elma püresi yemek biraz rahatlatabilir.
- Ufak yiyecekleri yiyebilecek yaştaysa, bebeğinize simit veya sert, şekersiz bir bisküvi verebilirsiniz. Sadece boğulma riskine karşı yerken ona göz kulak olduğunuzdan emin olun.
Asla yapmamanız gerekenler
Bebeğinize asla aspirin vermeyin veya diş etlerine sürmeyin. Aspirin, Reye sendromu adı verilen nadir fakat yaşamı tehdit eden bir duruma yol açabilir.
Ayrıca, jel ve krem gibi reçetesiz satılan diş çıkarma ilaçlarını 2 yaşından küçük çocuklarda asla kullanmayın. Uzmanlar topikal uyuşturma ilaçlarının kullanılmaması konusunda ebeveynleri uyarıyorlar. Çünkü bu ilaçlar, kandaki oksijen miktarının tehlikeli derecede düştüğü nadir fakat ciddi bir durum olan methemoglobinemiye yol açabilir.
Ayrıca homeopatik diş çıkarma tabletlerinin ve jellerinin kullanılması da önerilmiyor. Unutmayın! Bebeğinizin dişleri çıkarken kendi kendinize bulduğunuz yöntemler yerine doktorunuzun tavsiye ettiği yöntemlerle ilerlemeniz bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Dilerseniz Lovoski Bebek Cep Telefonları Diş Çıkarma Oyuncağı bu konuda yardımınıza yetişebilir. Sepetinize eklemeyi unutmayın!