ÜST

Bayram Temizliği Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler & Bayram Temizliğinin Önemi 

Ramazan denince akla, eş, dost, akraba ve arkadaşlarla birlikte aynı sofrada buluşulan iftar sofraları gelir. Sadece iftarla kalmaz, müslümanların İslamın şartlarından biri olan orucu bir ay boyunca tutmaları gerekir. Kronik hastalığı olanlar tabiki oruç tutmakla mükellef değillerdir. Ramazan ayı bittikten sonraki ilk gün ise Müslümanların bayramı olan Ramazan bayramı gelir. Ramazan bayramı herkesin telaşla ve hazırlıklarla beklediği bir gündür. Bayram gelmeden önce, bayram günü bayramlaşmaya gelen misafirlere ikram etmek için herkes öncesinde şerbetli tatlılar, sarmalar, börekler yapar. Tabiki ramazan alışverişlerini de unutmamak gerek. Herkes bayramda temiz ve yeni kıyafetler giymek ister bu yüzden gerek çarşıdan gerekse internetten alışverişler yapılır. İnternetten yapılan alışverişlerin bir hafta öncesinden yapılması gerekiyor çünkü elinize ulaşana kadar baya bi zaman geçer. Bayram gününe sipariş ettiğiniz kıyafetin yetişmesi için öncesinden sipariş oluşturmanız gerekir. Bayram alışverişi denince akla renk renk şekerler ve rengarenk çikolatalar gelir. Herkes eve gelen misafirlere ikram etmek ve kapıya gelen çocuklara tutmak için bayram öncesinden poşetlerini şeker ve çikolatalarla doldurur. Kolonyayı da tabi ki unutmamak gerek. Ramazan Bayramına bir hafta kala öncesinden annelerimiz o meşhur temizliğini yapmaya başlarlar. Temizlik derken basit bi temizlik gibi görünmesin bu, kapı ve cam silmek, halı perde yıkamak, bütün evi dip köşe silip süpürmek gibi bir temizliktir. Gündelik hayatımızda hem kişisel temizlik hemde oturduğumuz evlerimiz için yapılan temizlikler dinimiz bakımından çok önemlidir. Herkes temizliğe ihtiyaç duyar. Her bir birey temiz yerde oturmak, temiz eşyalar giymek, temiz bir alanda yemek yemek ve temiz bir yerde uyumak ister bunun için temizlik hayatımızın her alanında olan bir durumdur. Gözle görülmeyen mite dediğimiz bakterilerin yok olması için temizlik yapmak gerekir. Hijyen olmayan ve temiz olmayan bir yerde yaşamak haftalığı da beraberinde getirir. Peki hayatımız için bu kadar önemli olan bu temizlik nedir ve neden yapılır? 

Temizlik Nedir ve Neden Yapılır?

Kişilerin temiz bir yerde yaşayıp, yemek yiyip, uyumak istedikleri bir ortamda her zaman temizlik yapmak zorundayız. Temizlik yapmak hem giyen bakımından hemde sağlık açısından çok önemlidir. Temiz olmayan bir yerde her zaman bakteriler çoğalır, gözle görülmeyen mite gibi bakterilere dönüşür ve dolayısıyla temizlik yapmak her zaman her fırsatta şarttır. Bir insanın hayatını tehlikeye atan ve sağlığını bozan bu bakteriler temizlik yapılarak ortadan kaldırılır. Genelde çamaşır suları bakterileri yok etmekte bir numaradır. Annelerimiz de her temizliklerinde çamaşır sularını asla eksik etmezler. Çamaşır suyuyla temizlik yapmak, mite dediğimiz gözle görülmeyen bu bakterileri öldürmek için kullanılır. İnsanlar temizlik yaparak sağlık sorunlarını da engelleyebilir. Bu yüzden temizlik yapmak herkes tarafından oldukça çok önemlidir. Temizliğin daha kalıcı olması için çamaşır suyu, arap sabunu, yağ çözücü gibi temizlik ürünlerini kullanarak, temizliğin daha kalıcı hale gelmesini sağlar. İnsanlar bu ürünleri marketten satın alarak istedikleri şekilde evlerinde rahatla temizlik yapabilmektedirler. Hayatımız açısından bu kadar önemli olan bu temizliğin bayramlar gelmeden öncede yapılması gereklidir. Peki bayram temizlikleri neden yapılır ve bayram temizliği yaparken nelere dikkat etmeliyiz? 

Bayram Temizliği Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Bayram temizlikleri biz Müslümanlar için çok önemli bir iştir. Her bayramda daha detaylı temizlik yaparız. Örneğin cam silmek, kapı silmek, halı ve perde yıkamak gibi durumlardır. Bayram temizliğinde cam silerken camdan çok sarkma ve güvenliğimizi tehlikeye atma gibi bir durumla karşı karşıya gelirsek, cam silmeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun için her yerde satımı yapılan cam silmek için uzun boya sahip sopalar ve cam silmek için üretilmiş mıknatıslı aparatlar biraz daha işimizi kolaylaştırır. Bunları kullanarak güvenli bir şekilde cam silme işlemleri gerçekleştirebiliriz. Cam silmek için kullandığımız cam bezinin camda tortu bırakmaması için dikkat etmeliyiz. Sabunlu su kullanıyorsanız sık sık suyu değiştirmek gerekir. Dışarı da olan toz, camlarınıza yapışıp daha çabuk kirletir. Bu durumda kolay bir silme işlemi yapmak için sürekli cam silme bezini temizleyerek vakit harcamak yerine, fısfıs bir şişenin içine cam suyu koyarak daha kolay silme işlemi yapılabilir. Mutfak dolaplarını silmek istiyorsanız öncelikle mutfak dolaplarının içinde ki bütün tabak ve bardakları yıkamak isteyebilirsiniz. Bu durumda devreye tabiki su israfını önlemek için bulaşık makineleri girer. Bulaşık makinesini kullanmakta ki en büyük hata tabak ve bardakları yanlış yerleştirmektir. Tabakları, tabak kısmına , bardakları ise bardak kısmına yerleştirip makineyi çalıştırmak gerekir. Ankastre ve fırın gibi beyaz eşyaları silmek için, beyaz eşyaları aşındıran tel  veya kimyasallarla ovalayarak temizlemek yanlış yapılan bir durumdur. Ocaklardaki lekeleri çıkarmak için ılık su, beyaz sirke veya beyaz eşyalar için özel yapılmış beyaz eşya temizleyici spreylerle, ocağınızı temizleyebilirsiniz. Yağ sökücü kullanmak beyaz eşyalarınıza zarar verebilir. Cam sildikten sonra perdelerde mis gibi bembeyaz görünsün istiyorsanız, perde yıkarken sadece çamaşır deterjanı kullanın. Beyaz görünmesini istiyorsanız yumuşatıcı bölümüne sirke veya karbonat dökmenizde herhangi bir problem yoktur. Eğer perdenizde inatçı çıkmayan lekeler varsa, önce kaynar suyun içinde perdenizi bekletip, üzerine leke çıkarıcı döküp bir kaç saat beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Zeminleri silerken çamaşır suyu kullanmak istiyorsanız kesinlikle çamaşır suyu ile tuz ruhunu karıştırmayın çünkü tuz ruhu ve çamaşır suyunu karıştırmak sizi zehirleyebilir. Saf çamaşır suyuyla zemin silmek için bir yandan da camları açmalısınız çünkü çamaşır suyu kimyasal olduğu için sağlığınıza zarar verebilir. Toz alırken aynı bezle hem sehpaları hem de halıları silerseniz temizlik yapmaz, daha çok evinizi kirletebilirsiniz. Halılar için ayrı sehpalar için ayrı bir toz bezi kullanmanız gerekmektedir. Böylelikle evlerin mis gibi olması için bayramlarda bu kadar derin bir bir temizlik yapmak gerekir. Peki temizlik yapmanın bayram için önemi nedir? 

Bayram Temizliğinin Önemi Nedir?

İnsanlar evlerini temizleyerek birçok hastalığın önüne geçmiş olur. Ev ortamlarının her zaman temiz olması gerekir özellikte de bayramlarda evleriniz her zaman tertemiz kokmalı ve temiz görünmelidir çünkü normal zamanda çok sık gelmeyen misafirler, bayram günü sizinle bayramlaşmak için misafirliğe gelebilirler ve sizi pis, dağınık bir şekilde görmelerini istemezsiniz. Gözle görülmeyen mite denilen bakteriler vücudumuzda en çok da solunum yollarına zarar verirler. Sağlığımızı korumak için temizliği hayatımızdan eksik etmemeliyiz. Temizlik imandan gelir işte bu yüzden eskiden günümüze kadar gelen bayramlarda temizlik yapılır ve bu temizlik adeti günümüzde hala devam ediyor. Bayramlarda temizlik yapmamızın asıl önemi, temizlik hem dini bakımdan hemde hijyen açısından bu kadar önemli bir yere sahip olduğu için temizliği bayram günlerinde de eksik etmemeliyiz. İmanına diama güvenen ve ettiği imanla kendini huzurlu, mutlu, sağlam hisseden bir kişi, temiz olmayı da aklından ve hayatından çıkaramaz. İslam dininde temizlik yapmanın anlamı, günahlardan arınmak, kötü söz ve kötü düşüncelerden uzak durmak ve tertemiz bir ruha sahip olmak için yaşadığımız ortamda daima temiz olmalıyız.