
Bayram Tatlıları & Bayramlarda Tercih Edilebilecek Tatlı Tarifleri
Bayram kelime anlamı olarak milli, dini veya önemli olan ve kutlanan gün ve günler olarak geçer. İran kökenli kelime zamanla evirilerek bayram olarak gelmiştir. Ülkemizdeki bayramları dini, milli, etnik ve ulusal bayramlar olarak kategorilere ayırabiliriz. Ülkemizdeki önemli bayramları sıralamak gerekirse Ramazan-Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Muharrem Ayı ve Nevruz Bayramı olarak sıralayabiliriz. 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim ise milli bayram kategorisine girmektedir.
Bayram tatlıları denilince akla Türk mutfağının geleneksel tatlıları gelir, baklava, şekerpare, şöbiyet, kalburabastı, revani, sütlaç, kazandibi gibi bir sürü geleneksel tatlının yanı sıra Ramazan Bayramı’na özel olan güllaç tatlısını da unutmamak gerekir tabi Türkiye’nin farklı şehirleri ve köylerinde bu geleneksel tatlıların binbir versiyonlarının bulunabileceğini de unutmamak gerekir.
Günümüzde geleneksel tatlıların yanı sıra yeni çıkan tatlılar da son dönemde bayramlarda sunulmaktadır trileçe ve soğuk baklava bu yeni nesil tatlılara örnek olabilir. Öte yandan geleneksel tatlıların yerini hiçbir şeyin tutamayacağını da kabul etmek gerekir.
Bayram Tatlıları Tarifleri
Bayram tatlıları denilince akla ilk olarak geleneksel tarifler gelir, Türk kültüründe bulunan şerbetli tatlılar bayram tatlıları arasında en çok tercih edilen seçeneklerdir. Bu tarifler arasından sizin için hem yapımı kolay hem de çok fazla vakit almayan bir tarif seçmeye çalıştık.
Şekerpare Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 5 tepeleme yemek kaşığı irmik
- 180 gr oda sıcaklığında tereyağı (13 yemek kaşığına denk geliyor)
- 2 adet yumurta (1 yumurtanın sarısı ayrılacak)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
- 3.5 su bardağı toz şeker
- 3.5 su bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
İlk aşamada şerbeti hazırlamanız gerekiyor, bunun için limon suyu dışında bütün gerekli malzemeleri sırasıyla tencereye aktarın. Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca birkaç damla limon suyu ekleyin ve birkaç dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alın.
Hamur için un dışında gerekli olan bütün malzemeleri bir kaba aktarın ve güzelce karıştırın, ardından yavaşça unu ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp istediğiniz şekli verdikten sonra yağlı kâğıt serili tepsiye alın ve üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla istediğiniz deseni verin. Önceden ısıtılmış 180 derece fansız olarak ayarlanmış fırında 20 dakika pişirdikten sonra oda sıcaklığında 3-4 dakika kadar dinlendirin. Soğuk şerbeti sıcak şekerpareler üzerinde azar azar gezdirin, şerbeti birden dökmeyin azar azar dökün böylece şekerpareler şerbeti daha güzel çeker. Şekerpareleri en az 2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Hafif Bayram Tatlıları
Bayramda yenilen tatlıların güzel olduğuna şüphe yok ancak mideyi yormayacak bir tatlı olması önemlidir. Sonuçta kimse bayramın tadını çıkarırken rahatsız bir mideyle dolaşmak istemez.
Sütlaç Tarifi
- ½ çay bardağı pirinç (tam olarak 3 yemek kaşığına denk geliyor)
- 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
- 1 litre süt / laktoz hassasiyeti olanlar için laktozsuz süt
- 1 su bardağı toz şeker (200 gr)
- 2 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası (200 gr)
- 1 çay bardağı su (150 ml)
Yıkadığınız pirinci tencereye alın ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyerek ara sıra karıştırarak pişirmeye başlayın. Pirinç suyu çekip lapa haline gelince üzerine sütü ekleyin ve arada karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısıp 8-10 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra şekerini ekleyip tekrar kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 4-5 dakika sonra kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Başka bir kapta nişastayı 1 çay bardağı suyla karıştırıp açın ve aynı anda karıştırırken azar azar tencereye ekleyin, azar azar dökmek topaklanmayı engelleyecektir. Karıştırdıktan sonra kıvam alana kadar bekleyin, yüzeyde ufak baloncuklar görülmeye başladığında tekrar kısık ateşe alıp 1-2 dakika daha beklettikten sonra ocaktan alın. Pişen sütlacı bir kepçe yardımıyla kaselere dağıttıktan sonra önce oda sıcaklığında soğumaya bırakın sonra buzdolabında soğutup üzerine istediğiniz dekoru yaptıktan sonra servis edin.
Pratik Bayram Tatlıları
Bayram temizliği, yemek hazırlıkları, misafirleri ağırlamasıydı derken bazen pratik bir şeyler olsa da iki dakikada yapıp dinlensem diye düşündüğümüz zamanlar oluyor. Bu tür zamanlar için size bir tarif önerimiz var.
Revani Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik
- 1.5 su bardağı un
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı yoğurt
Şerbeti için
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Çeyrek limonun suyu
Öncelikle şerbeti hazırlamak için bir tencereye su ve şekeri ekleyip şeker eriyinceye kadar karıştırın ve kaynayana kadar orta ateşte ara ara karıştırın. Şerbet kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Keki için bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın üzerine yoğurt, sıvı yağ ve irmiği ekleyerek çırpmaya devam edin. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpmaya devam edin. Kek harcını yağlanmış bir pişirme kabına boşaltarak önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Pişen keki fırından alıp 5 dakika bekledikten sonra şerbeti azar azar ekleyin ve revaniyi buzdolabına koyup soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra isteğinize göre üzerine dövülmüş fındık veya fıstıkla servis edebilirsiniz.
Kolay Bayram Tatlıları
Hem bayramlarda hem özel günlerde hem de insanın canı pratik güzel bir tatlı istediğinde şipşak yapabileceği tatlılar vardır, İrmik tatlısı bu kategorilerin hepsine girmektedir. İrmik helvası genelde cenazeler ile özdeşleştiğinden çok tercih edilen bir tatlı olmasa da yanlış anlaşılmış bir ünü olduğunu söyleyebiliriz ancak yapımının kolaylığı ve müthiş tadıyla irmik helvasının hem kültürümüzde hem midemizde farklı bir yeri vardır.
İrmik Helvası Tarifi
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı irmik
- ½ su bardağı çam fıstığı
- 1.5 su bardağı su
- 1.5 su bardağı toz şeker
- Tarçın
3 yemek kaşığı tereyağını tavada veya tencerede eritin. ½ su bardağı çam fıstığını eriyen tereyağının içine atıp kavurmaya başlayın, iyice kavurduktan sonra 1.5 su bardağı irmiği üzerine ekleyip kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun. Tatlının şerbeti için 1.5 su bardağı su, 1.5 su bardağı şeker ve 1.5 su bardağı sütü bir tencereye alıp karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın. İrmik iyice kavrulduktan sonra hazırladığınız şerbeti azar azar irmiğin üzerine ekleyin azar azar eklemeniz buradaki önemli nokta eğer bir anda eklerseniz irmik helvasının kıvamı olmasını istediğiniz dağılan kıvama gelmeyecektir. Sıcak şerbetin etkisiyle fokur fokur kaynayan irmik helvasını sık sık karıştırmaya devam edin ancak dikkatli olun fokurdadığı sırada sıçrama yapabileceği için sıcak irmik helvası sizi yakabilir. Helvayı kısık ateşte tavanın veya tencerenin kapağı kapalı şekilde 8-10 dakika daha pişirin. Demlenen irmik helvasını dilerseniz üzerine tarçın serperek dilerseniz dondurmayla servis edebilirsiniz.