
Banyo Korkusu İçin Çocuklara Yardımcı Olacak Öneriler
Bebeğiniz banyo yapmayı seviyor, her gün büyük bir keyifle küvete giriyor, sular sıçratıyor ve neşeyle oynuyor. Sonra bir gün, birdenbire banyoya girmeyi reddediyor: “Banyo yapmak istemiyorum!”. Ve böylece banyo korkusu ile tanışmış oluyorsunuz.
Banyo yapma (ablutofobi) ve su korkusu çok yaygın bir çocuk fobisi ve genellikle 1-2 yaşlarında ortaya çıkıyor. Bunun bir nedeni var: Bu yıllarda beyin hızla büyürken, küçük çocuklar çevrelerine karşı aşırı farkındalık gibi görünen bir duygu geliştiriyorlar. Beyinleri kelimenin tam anlamıyla yeni bilgilerle aydınlanıyor. Sonuç olarak, tuvalet sifonu, gök gürültüsü veya doktorların tıbbi ekipmanlarının sesleri gibi şeyler çocuklar için bunaltıcı olabiliyor ve çok korkutucu gelebiliyor. Bu nedenle, üstesinden gelinmesi zor bir korku gibi görünse de banyo korkusu empatiyle ve özenle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Banyo yapmayla ilgili korkular, haftalar hatta aylar sürebilir ve birçok ebeveyni asla bitmeyecek bir sürecin içinde gibi düşünmeye iter.
Korkmayın! Bu da diğer korkular gibi geçecek. Önemli olan bu süreyi nasıl yöneteceğiniz ve aynı zamanda da çocuğunuzu nasıl temiz tutacağınız…
Çocuğunuzun Fobisinin Arkasındaki Nedeni Ortaya Çıkarmaya Çalışın
Banyo korkusunun kaynağını belirlemek, sorunu çözmek için değişik yollar bulmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, küveti doldururken çocuğunuz korkuyla tepki veriyorsa, bunun nedeni akan suyun sesi olabilir.
Gidere doğru çekilme fobileri varsa, giderin tıpasını onun gözlerinin önünde çekmeyi deneyin ve su kaybolduğunda bile oyuncaklarının banyoda kaldığını gözlemlemelerini sağlayın.
El Bezi Arkadaşınızdır
Bazen ebeveynler banyo korkusu konusunu ciddiye almasa da çocukların hissettiği bu korku gerçektir, bu yüzden çocuğu banyoya girmeye zorlamak oldukça yanlış bir harekettir.
Bu korku eninde sonunda geçecek ve çocuğunuz tekrar banyo yapmak isteyecek. O zamana kadar yüzünü, ellerini ve bez takıyorsa altını temizlemek için mendil, ılık su ve yumuşak bir sabun kullanabilirsiniz.
Her Gün Banyo Yaptırma zorunluluğu hissetmeyin
Uzmanlara göre, bebekler söz konusu olduğunda haftada birkaç kez banyo yapmaları genellikle yeterlidir. Çocuklarınız büyüdükçe bu sıklıktan da kurtulacağınızı söyleyebiliriz. Özellikle kirli, terli veya cilt rahatsızlıklarına sahip değillerse, 6 ila 11 yaş arasındaki çocuklar haftada bir veya iki kez banyoya ihtiyaç duyarlar.
Daha Küçük Bir Banyoyu Deneyin
Küvet veya geniş duşlar yerine, daha küçük bir plastik kutu kullanmaya geri dönebilir ve çocuğunuzu bu kabın içine birkaç oyuncakla birlikte ayaklarını koymaya teşvik edebilirsiniz.
Onları bu süreçte biraz övün ve attıkları her adım için heyecan belirtilerini gösterin. Bu adım sadece parmaklarını içeri sokmak olsa bile…
Kendiniz de Küvete Girin
Çocuğunuza banyo yapmanın gerçekten ne kadar eğlenceli olduğunu kendiniz banyo yaparak da gösterebilirsiniz! Banyoya girin, oyuncaklarıyla oynayın, baloncukları üfleyin ve eğlenceli vakit geçirin. Bubble Müzikli Sevimli Kurbağa Köpük Şelalesi 20 adet eğlenceli müziğiyle çocuğunuzun banyo alışkanlığını tekrar kazanmasında yardımcı olabilir.
Çocuğunuz o anda size katılmak isterse, onu kucağınızda tutarak güvende hissetmesini sağlayın. Ayrıca, çocuğunuz banyo yapmanın tekrar eğlenceli olduğunu düşünene kadar gerçek bir banyo deneyimi yaşamasını ertelemenizi tavsiye ediyoruz.
Köpük Banyosu ve Oyuncaklar
Bu kulağa oldukça klişe gelebilir, ancak çocukları tekrar banyoya sokmak için yeni oyuncaklardan veya eğlenmeleri için duş köpüklerinden yararlanmayı deneyin.
Ayrıca banyo korkusunu yenmesi için kolay bilim aktivitelerini deneyebilirsiniz. Amaç, banyo zamanını gerçek bir zevk haline getirerek korkacak hiçbir şey olmadığını anlamasına yardımcı olmak…
Gözlerim yanıyor
En yaygın banyo korkusu, gözüne sabun bulaşma korkusudur. Çocukların acıya karşı iyi bir hafızası vardır ve banyodan kaçınmak istemeleri için sadece göz yakan şampuan veya sabun yeterlidir.
Suyun yüzlerinden aşağı akmasını önlemek için Babyjem banyo siperliği kullanabilirsiniz. Ayrıca, her zaman yanınızda kuru bir havlu bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Bu, çocuklarınıza, yüzleri ıslanırsa, onu koruyacağınız konusunda güven verir.