ÜST

Bağışıklığınızı Arttıracak Kış Sebzeleri Nelerdir?

Sonbahar ve kış mevsimi hastalık mevsimi olarak bilinir. Özellikle kış mevsiminde her yaştan insan hasta olabilir. Bağışıklık sistemi her mevsimde korunmalıdır ancak bahar ve kış aylarında daha fazla özen gösterilmelidir. Kış mevsimini rahat atlatmak için bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler yapılmalıdır. 

Mevsimlerin ani değişimi, stres, uyku düzeninin bozulması, hava kirliliği gibi durumlar bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve alerjik reaksiyonlar, gribal enfeksiyonlar yaşanmasına sebep olur. Hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemi bağışıklık sistemini zinde tutmak olarak bilinir. Bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek için en önemli faktör dengeli ve düzenli beslenme olarak bilinir. Vücuda yeterli ve doğru miktarda vitamin, protein, mineral, karbonhidrat ve yağ alınması gereklidir. Düzenli ve dengeli beslenmek için vücuda doğru vitaminler girmesi gereklidir.

Vücuda yetersiz miktarda vitamin, protein, karbonhidrat, yağ ve mineral alınmazsa bağışıklık sistemi zayıflar ve vücudun hasta olma ihtimali her geçen gün artar. Vücut direnci düşerse hastalığın geçmesi de uzun zaman alır. İnsanlar kış aylarına girerken bağışıklık sisteminin güçlenmesi için takviye vitaminler tercih eder. Ancak takviye vitaminler sanıldığı kadar yararlı değildir. Vitaminleri doğal halde vücuda almak her zaman daha etkili ve sağlıklıdır. Her besinin doğalı vücut için daha önemlidir. Sadece bazı besinlere yönelmek doğru değildir. Her besinden yeteri kadar tüketmek ve dengeyi sağlamak doğrudur.

Bağışıklık Arttırıcı Vitaminler

  • B2 Vitamini: Bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücut direnci sağlar. Sığır ya da kuzu eti, peynir, yumurta, badem, mantar, susam da B2 vitamini vardır ve tüketilmelidir.
  • B6 Vitamini: Eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatır. Toz acı biber, esmer pirinç, çam fıstığı, sarımsak, adaçayında B6 vitamini bulunur ve tüketilmelidir.
  • A Vitamini: Eksikliği viral enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırır. Kara lahana, ıspanak, havuç, keçi ve inek sütü, yumurta, balık, yoğurtta A vitamini vardır.
  • C Vitamini: Bağışıklığı güçlendirir. Turunçgiller, kavun, yeşilbiber, maydanoz, kirazda bulunur.
  • D Vitamini: Bakterilere karşı etkilidir. Kış aylarında da güneşe çıkılmalıdır.
  • E Vitamini: Soya, susam, ceviz, badem, fıstık gibi tohumlarda bulunur.
  • Folik Asit – B12 Vitamini: Enfeksiyona karşı direnç gösterir. Kırmızı et, balık, yumurta, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
  • Demir Vitamini: Bağışıklık sistemini korur. Kırmızı et ve yumurtada hayvansal demir bulunur. Yeşil yapraklı sebzelerde ve baklagillerde bitkisel demir bulunur.
  • Çinko Vitamini: Bağışıklık sisteminin hücrelerindendir. Yumurta, et ve sütte bulunur.

Bağışıklığı Arttırıcı Sebzeler

Turunçgiller: Greyfurt, limon ve portakal kış aylarında kesinlikle tüketilmelidir. C vitamini bulundurur.

Brokoli: A, C ve E vitaminlerini içerir. Lif ve antioksidan da içerir. Sevmeyenler için çorbası da yapılabilir, kış sebzesi çorbası olarak alternatif olabilir.

Sarımsak: Doğal bir antibiyotik türüdür. Bağışıklığı güçlendirmek ve enfeksiyonlara karşı mücadele etmek için her şekilde kullanılmalıdır. Yemeklerde, salatalarda ve mezelerde kullanılabilir.

Zencefil: Zencefil kökü vücutta bulunan enfeksiyonu azaltır ve denge oluşmasını sağlar. Boğaz ağrısına, mide bulantısına ve kolesterole iyi gelir. Zencefil çayı da kullanılabilir. Yemeklere eser miktarda katılabilir.

Zerdeçal: İçerisinde kurkumin ve zengin mineraller vardır. Kas hasarının önlenmesine yardımcı olur.

Kırmızı Biber: Limon ve portakaldan yaklaşık olarak dört kat daha fazla C vitamini kaynağıdır. B ve E vitamini de içerir. Bakterilerle savaşır ve sindirim sistemini düzenler.

Ispanak: Ispanak önemli bir besindir. İçerisinde C vitamini, B6 vitamini, demir ve magnezyum bulunur.

Papaya: Magnezyum, vitamin ve mineral içeren bir meyvedir. Sindirim enzimleri destekler.

Havuç: Potasyum, A vitamini ve biotin içerir. Tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirir.

Mantar: Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Polifenol ve glukan içerir. Kış sebzeleri yemekleri seviyorsanız mantar birçok yemeğe yakışan bir besindir.

Badem: Güçlü bir antioksidandır. Beyin sağlığı için önemlidir. E vitamini içerir.

Yoğurt: Bağışıklık sisteminin savaşmasına yardımcı olur. Kalsiyum ve D vitamini içerir.

Yeşil Çay: Antioksidan maddedir. Mikroplarla savaşır ve kahve için alternatif bir içecek türüdür.

Balık ve Balık Yağı: Soğuk algınlığına iyi gelir. Takviye almadan tüketilirse vücuda daha yararlıdır.

Su: Kış aylarında su tüketimi genel olarak azalabiliyor. Ancak bağışıklığı korumanın diğer bir yolu ise bol su tüketmek olarak bilinir.

Süt: Doğal sütte belirli aralıklarla tüketilmelidir.

Yulaf: Bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi vardır. Beta glukan içerir. Soğuk algınlığına iyi gelir.

Şeker: Şeker tüketimi normal yaşamda zaten azaltılmalıdır ancak bağışıklık sisteminin düşük olduğu dönemlerde daha da azaltılmalıdır.

Kuşburnu: Antioksidan içerir. Çayı da içilebilir.

İşlenmiş her türlü gıda tüketiminden uzak durulmalıdır. Rafine şeker içeren besinler tüketilmemelidir. Trans yağlar kullanılmamalıdır. Gluten içeren gıdalar tüketilmemelidir.

Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakterilerin yayılmasını önler. Soğuk algınlığına ve üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Uzun süre kullanılmamalıdır ve diğer çaylarla fazla karıştırılmadan tüketilmelidir.

Keten tohumu: İçeriğinde lignan bulunur. Tümöre karşı koruyan yapısı vardır.

Kuru Baklagiller: Haftada en az üç kez tüketilmelidir. Salatalarda da kullanılabilir. Çorba olarak kullanıma da uygundur.

Probiyotikler: Mikropların çoğalmasını engeller. Yoğurt ve kefirde bulunur. Pırasa, enginar ve patlıcanda da bulunur.

Ekmek mayasından elde edilen beta-glukan bağışıklık sistemini güçlendirir. Metabolizmayı korur ve güçlendirir.

Düzenli Egzersiz: Düzenli egzersiz her insanın hayatı boyunca yapması gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için de düzenli egzersize önem verebilirsiniz.

Stres Yönetimi: Stres yönetimini sağlamak vücudu her zaman korur. Bağışıklık güçlendirmek için stresten uzak durulmalıdır. Stres yönetmeyi öğrenmek de bir çözümdür.

Kaliteli Uyku: Uyku bütün yaşamı etkileyen en önemli faktördür. Uyku düzeni olan bir insanın yaşamını sürdürmesi daha kolaydır. Uyku düzeni ile birlikte uyku kalitesi de önemlidir. Uyku, kaliteli olursa vücut için faydalıdır. Uyku insan biyolojisinin temelidir. Kaliteli uyku düzeni sağlamak birçok hastalıktan korur. Hastalıklarla mücadele etmenin iyi bir yolu da uykudur. Uyku zamanı ve uyku kalitesi dengeli olmalıdır.

Temiz Hava ve Doğa: Temiz havada ve doğada vakit geçirmek insan fizyolojisi için önemlidir. Vücudun temiz havaya ihtiyacı vardır. Haftada iki gün doğaya çıkıp temiz hava almalısınız. Özellikle çocukların daha sık doğaya çıkması ve temiz hava alması gereklidir.

Diyet: Diyet uygularken kesinlikle dengeye önem verilmelidir. Denge olmazsa diyetin anlamı olmaz ve bağışıklık sistemi ciddi zarar görür. Diyet uygularken şeker miktarını düşürmek önemlidir. Kişiye özgün diyet uygulanması da önemlidir. Kişinin bağışıklık sistemine uygun diyet uygulaması daha doğrudur.

Havalandırma: Gün içerisinde bulunduğunuz ortamı kesinlikle en az üç kez havalandırmalısınız. Özellikle gece odada bir çiçek olabilir ya da belirli aralıklarla uyanıp odanızı havalandırmak iyi gelir.

Temizlik: Dışarıdan bir alana geçtiğinizde mutlaka el ve yüzünüzü yıkamalısınız. Etrafta bulunan mikrop ve bakterilerin bir kısmını yıkayarak korunabilirsiniz. Toplu taşıma kullanıyorsanız etrafa dokunduğunuzda dikkatli olmalısınız. Rahatsız olmayacaksanız maske kullanımı önerilir. Maske havada bulunan mikropların bir kısmını engeller ve vücuda girmesini önler. Kalabalık ortamlarda maske kullanmak sağlığı korur.

Sigara içmek sağlığa her türlü zararı verir. Bağışıklık sistemini yavaşlatır. Sigara içilen bir ortamda bulunmak bağışıklık sistemine ciddi zarar verir ve sağlığı olumsuz etkiler.