Artıları ve eksileriyle: Araç kaplama nedir?
Arabasının dış rengini değiştirmek ama boyayarak ikinci el değerini düşürmekten çekinenlerin gözde çözümü araç kaplama hakkında birçok şey söyleniyor. Peki bunların hangileri doğru hangileri yanlış?
Araçlarını sadece yolculuk etmeye yarayan makinelerden çok daha fazlası olarak görenler, onların “emsalsiz ve özel” görünmelerini ister. Bu sebeple modifiyeler yapar, görünümlerini değiştirirler. Son yıllarda giderek daha fazla görmeye başladığımız araç kaplamaları da bu modifiyelerden biri.
Ancak bazı kaplamalar dış görünümü değiştirmenin dışında çeşitli fonksiyonel özelliklere de sahip. Bazı kaplama modelleriyle aracınızı toz ve yağmur gibi dış etmenlerden koruyabilirsiniz. Böylelikle ileride başınıza açılabilecek muhtemel masrafların da önüne geçmiş olursunuz.
Kaplamalar dışında farklı aksesuarlarla aracınızı kişiselleştirmek isterseniz; “Fark Yaratacak Dış Araç Aksesuarları” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Araç kaplama nedir?
Araçların fabrika çıkışı gelen renklerini değiştirmek ancak bunu yaparken boyatmaktan kaçınmak isteyen sürücülerin tercih ettiği araç kaplama, folyo kullanılarak otomobillerin yeni bir görünüme kavuşturulması işlemidir. Ticari taksilerde ya da çeşitli kurumların araçlarına giydirme yapmak için de kullanılan araç kaplama yöntemi, boyamanın önüne geçmesiyle arabaların ikinci elde değerlerini korumasını sağlamaktadır. Boya yerine kaplamayı tercih eden kullanıcılar, istedikleri zaman kaplamayı sökme imkanına sahiptir.
Bununla birlikte iç mekanda bulunan çeşitli kısımları da folyoyla kaplamak mümkün. Bu tür kaplamalar, otomobillerin kabin kısmında çeşitli parçaları dış etmenlerden korurken sürücünün iç mekanı kendi zevkine göre dekore etmesine yardımcı olmaktadır. Örneğin Carub vakumlu folyo kaplamasıyla aracınızın içinde ya da dışında istediğiniz bölgeyi karbon görünümüne kavuşturabilir, daha sportif bir tasarım elde edebilirsiniz.
Ayrıca folyo kaplamayla arabanızın dış yüzeyini güneş, toz ya da yağmur gibi etkenlerden koruyabilir, otomobilinizi ilk günkü haliyle koruyabilirsiniz. Araç kaplama ile otomobilinizi kendi tarzınızla dizayn edebilirsiniz. Böylelikle aracınız size özel bir görünüme kavuşacaktır.
Araç kaplamaları yasal mıdır?
Bu sorunun cevabı tabii ki evet olacaktır. Ancak eğer kaplama yaptığınız aracın ruhsattaki rengi farklıysa (örneğin beyaz otomobilinizi kırmızı bir renkle kapladıysanız) bunu mutlaka ruhsatınıza işletmeniz gerekmektedir. Böylelikle polis çevirmelerinde ya da araç muayenesinde herhangi bir problem yaşamazsınız.
Araç kaplama boyaya zarar verir mi?
Araç kaplamasının boyaya herhangi bir zararı yoktur. Buna karşılık kaplama işlemindeki işçilik ve kaplamanın kalitesi bir hayli önemlidir. Kötü bir işçilik ve kalitesiz malzeme bir araya geldiğinde bazı durumlarda otomobillere zarar verebilmektedir. Dolayısıyla uzun ömürlü ve boyaya zararsız işlemler için bu iki noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
En kaliteli araç kaplamalarını ve daha birçok farklı aksesuarları uygun fiyata bulmak için; “Oto Aksesuarları” kategorimize göz atabilirsiniz.
Araç kaplamalarının ömrü ne kadar?
Bu sorunun cevabı kaplama yapılan otomobilin kullanıldığı ortam ve şartlara bağlı olarak değişmektedir. Eğer aracınız sıklıkla güneşe maruz kalıyorsa ya da farklı olumsuz hava koşullarında kullanılıyorsa kaplamanın da ömrü buna bağlı olarak nispeten kısalacaktır. Ancak kaliteli bir araç kaplaması iyi bir işçilikle yapılırsa ve hava koşulları da bu kaplamayı pek zorlamayacak bir durumdaysa uzun yıllar boyunca gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Otomobilinizin ömrünü uzatmak için ise birçok farklı önlem alabilirsiniz. Masrafsız ve uzun yıllar kullanabileceğiniz arabalara sahip olmak istiyorsanız mutlaka “Aracınızın Ömrünü Uzatacak Bakım ve Onarım Ürünleri” başlıklı içeriğimize göz atmalısınız!