ÜST

Aromaterapi hakkında her şey

Aromaterapi, sağlığı ve zindeliği daha iyi bir hale getirmek için doğal bitki özlerinin kullanıldığı bütünsel bir şifa tedavisidir. Bazen buna uçucu yağ tedavisi de denir. Aromaterapi, vücut, zihin ve ruh sağlığını iyileştirmek için aromatik uçucu yağları tıbbi bir şekilde kullanır. Hem fiziksel hem de duygusal sağlığı olumlu yönde etkiler.

Aromaterapi, uzmanlar tarafından hem bir sanat hem de bir bilim olarak düşünülmektedir. Özellikle son zamanlarda bilim ve tıp alanlarında daha fazla bahsi geçmektedir.

Aromaterapi ne zamandır var?

aromaterapi

İnsanlar aromaterapiyi binlerce yıldır uyguluyor. Çin, Hindistan, Mısır ve daha birçok eski kültür, reçineler, merhemler ve yağlarla aromatik bitki bileşenlerini birleştiriyorlardı. Bu doğal maddeler tıbbi ve dini amaçlarla kullanılıyordu. Bu maddelerin hem fiziksel hem de psikolojik faydaları olduğu uzun bir süredir biliniyor.

Uçucu yağların damıtılması, 10. yüzyılda Perslere atfedilir, ancak bu uygulamanın bundan çok daha uzun süre önce kullanıldığı tahmin ediliyor. Uçucu yağ damıtma ile ilgili bilgiler 16. yüzyılda Almanya’da yayınlandı ve 19. yüzyılda Fransız doktorlar, uçucu yağların hastalıkları tedavi etme potansiyelini fark ettiler.

Tıp doktorlarının 19. yüzyılda daha da ilerlemesiyle birlikte kimyasal ilaçlar kullanmaya odaklanıldı. Tüm bu kimyasal gelişmelere rağmen,  o zamanlarda Fransız ve Alman doktorlar, doğal bitkilerin hastalıkları tedavi etmedeki rolünü kabul ediyorlardı.

“Aromaterapi” terimi, Fransız bir parfümcü ve kimyager René-Maurice Gattefossé tarafından 1937’de yayınlanan bu konu üzerine yazdığı bir kitapta ortaya atıldı. René-Maurice Gattefossé daha önce yanıkların tedavisinde lavantanın iyileştirici potansiyelini keşfetmişti. Kitap, tıbbi olarak gelişen hastalıkların tedavisinde uçucu yağların kullanımını tartışıyordu.

Aromaterapi tedavisi nasıl uygulanır?

aromaterapi

Aromaterapi, aşağıdaki ürünleri kullanarak koku ve cilt emilimi yoluyla uygulanır:

-Difüzörler

-Aromatik püskürteçler

-Inhaler’lar

-Banyo tuzları

-Masaj veya yüzeysel uygulama için vücut yağları, kremler veya losyonlar

-Yüz saunası

-Sıcak ve soğuk kompresler

-Kil maskeleri

Yaklaşık yüz çeşit uçucu yağ mevcuttur. Genellikle insanlar popüler olan yağları kullanırlar. Esansiyel yağlar online alışveriş platformlarında, organik ürünler satan mağazalarda ve bazı süpermarketlerde satılır. Bu yağları Sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış bir üreticiden satın almak önemlidir. Böylece %100 doğal olan kaliteli bir ürün satın almış olursunuz. Aromatik yağlar herhangi bir katkı maddesi veya sentetik bileşen içermemelidir. Hepsiburada’da bulunan ürünlere göz atmak isterseniz “aromatik yağlar kategorimize” göz atabilirsiniz.

Her uçucu yağın birçok benzersiz iyileştirici özelliği, kullanımı ve etkisi vardır. Sinerjik bir karışım oluşturmak için uçucu yağları birleştirmeniz size daha da fazla fayda sağlayacaktır.

Aromaterapinin faydaları

Aromaterapinin birçok faydası vardır. Bir kaçını sizler için araştırdık:

-Ağrıyı yönetme ve azaltma

-Uyku kalitesini yükseltme

-Stresi, ajitasyonu ve endişeyi azaltma

-Ağrıyan eklemleri yatıştırma

-Baş ağrılarını ve migreni tedavi etme

-Kemoterapinin yan etkilerini hafifletme

-Bakteri, virüs veya mantarla mücadele

-Sindirimi iyileştirme

-Palyatif bakımda olumlu etkiler

-Bağışıklığı artırma

Aromaterapiye ilişkin bilimsel kanıtlar halen sınırlıdır. Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve kalp hastalığının tedavisinde aromaterapinin kullanımını destekleyen araştırmalar yapılmaktadır fakat henüz kesin bir sonuç alınamamıştır.

En popüler aromaterapi yağları nelerdir?

aromaterapi

Amerika’da bulunan Bütünsel Aromaterapi Derneği’ne göre, en popüler uçucu yağlar şunlar:

Adaçayı, selvi, okaliptüs, rezene, sardunya, zencefil, ölmez çiçek, lavanta, limon, mandalina, neroli, paçuli, nane, Roma papatyası, gül, biberiye, çay ağacı, güve otu, ylang ylang.

Bu esansiyel yağları birçok şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin, bunları vücut losyonlarına ekleyebilir ve ardından yüzeysel olarak uygulayabilirsiniz. Tonik, şampuan veya saç kremini uçucu yağlarla güçlendirmeyi deneyin veya bunları sıvı sabun, diş macunu veya gargara ile birleştirin. Yağları bir odaya dağıtabilir veya püskürtebilir veya banyoya dökebilirsiniz.

Nuka tarçın kabuğu yağı muhteşem kokusuyla sizi büyüleyecek! Hem cildinizin nem dengesini koruyacak hem de cildinizi canlandıracak.

Nasıl ulaşabilirsiniz?

Özellikle aromaterapiye ilk başladığınızda veya birtakım sorunlarınız varsa, sertifikalı bir aromaterapistle görüşmek isteyebilirsiniz. Online şekilde araştırarak bir aromaterapist bulabilir veya üye olduğunuz bir spa ya da yoga stüdyosu varsa onlardan sizi yönlendirmelerini isteyebilirsiniz.

Bir aromaterapistle görüşmeniz sırasında bu konu hakkında sorularınıza cevap alacak ve yaşam tarzınız ve sağlığınız hakkında konuşacaksınız. Birlikte, hedeflerinize ulaşmak ve problemlerinizi daha iyi yönetmek için kişisel bir tedavi planı oluşturabilirsiniz.

Aromaterapi tamamlayıcı bir terapi olduğu için seanslarınıza başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Bu şekilde, aromaterapi seansınız, aldığınız herhangi bir tıbbi bakım veya tedavi ile birlikte yürüyecek şekilde uyarlanabilir.

Evde bu yöntemle kendinizi tedavi etmek istiyorsanız, bu konu hakkında online ortamlarda ve ilgili kitaplarda bilgi bulabilirsiniz. Aromaterapi hakkında daha fazla bilgi edinmek için alabileceğiniz kurslar da vardır.

Evde aromaterapiyi en keyifli şekilde uygulamanın yolu Yukka Difüzör’den geçiyor. Doğal bir tasarıma sahip olan bu difüzör dolu bir su deposunda 10 saate kadar çalışıyor.

Aromaterapi ve yan etkileri

Çoğu uçucu yağın kullanımı güvenlidir. Ancak bunları kullanırken almanız gereken bazı önlemler ve özellikle herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken yan etkiler vardır.

Esansiyel yağları doğrudan cildinize uygulamayın. Yağları seyreltmek için daima bir taşıyıcı yağ kullanın. Uçucu yağları kullanmadan önce cildinizin ufak bir bölgesine cilt testi yapmayı unutmayın. Turunçgil içeren esansiyel yağlar cildinizi güneşe daha duyarlı hale getirebileceğinden, güneş ışığına maruz kalacaksanız bu yağlardan kaçınılmalısınız.

Hamile veya emziren kadınlar, uçucu yağları dikkatli ve bir doktor gözetiminde kullanmalıdır. Uçucu yağları asla yutmamanız gerektiğini de son bir uyarı olarak ekleyelim. Aromaterapinin de önemsediği bir konu olan masaj ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Masajın bilinmeyen faydaları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.