
Aracınızdaki Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri Nelerdir?
Teknolojinin gelişme ile beraber araçlarımızda bulunan güvenlik sistemleri de gelişiyor. Bazıları hali hazırda zaten bildiğimiz sistemler. Bu sistemler herhangi bir kaza anında ya da kazanın oluşmasını önlemek için araçlarımızda bulunuyor.
Bu sistemler aktif ve pasif güvenlik sistemleri olarak ikiye ayrılıyor. Peki, aktif ve pasif güvenlik sistemleri ne demek ve neleri içeriyorlar? Haydi, gelin beraber inceleyelim.
Aktif güvenlik sistemleri
Aktif araç güvenliği özellikleri, yol güvenliği teknolojisinin en ileri noktasıdır. Bu güvenlik sistemleri, kazaları meydana gelmeden önlemek için tasarlanmıştır ve siz araç kullanırken her zaman aktif kalır. Sürücülere daha fazla farkındalık sağlamak için geliştirilen teknolojilerden yararlanırlar. Hatta bazı teknolojiler, sürücülerin diğer yol kullanıcılarının eylemleri gerçekleşmeden önce daha fazla önseziye sahip olmalarını sağlayarak algımızı kolaylaştırmayı hedefler.
- Otomatik acil fren sistemi (AEB): Bu sistemde araç, ilerideki trafikte bir yavaşlama veya durmayı algılar ve sürücüyü uyarır. Sürücü herhangi bir işlem yapmazsa, frenler aracı kademeli olarak yavaşlatır. Böylece olası bir kazayı önlemeye yardımcı olur.
- Çarpışma önleme sistemi (CAS): Bu sistem bir çarpışmayı önlemek için lazer ve kamera gibi cihazları kullanılır. Sürüş hızını ve takip mesafesini algılar ve sürücüyü bu konuda görsel veya sesli olarak uyarır.
- Kilitlenme karşıtı frenleme sistemi (ABS): En çok aşina olduğumuz sistemlerden ABS, sensörler aracılığı ile zorunlu ve ani bir frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önler ve direksiyonda tam hâkimiyet sağlamanıza yardımcı olur.
- Adaptif hız sabitleyici (ACC): Hız sabitleyici ile aynı görevi görmesiyle beraber, bu sistem biraz daha farklı çalışır. Hızı sabitlemesinin yanında sensörler aracılığı ile araç mesafesini, yolu ve çevreyi algılar, gerektiğinde hızlanma ve fren kontrollerini sağlar. Gerektiğinde ise ayarlanan hıza geri döner.
- Yorgunluk tespit sistemi: Sürücünün yorgunluk seviyesini takip eden bu sistem, bunu sağlamak için çeşitli yöntemler kullanır. Eğer böyle bir tespit sağlarsa sürücüyü uyarır. Gelişmiş sistemlerde ise aracın kontrolünü alarak aracı durdurabilir.
- Şerit takip sistemi: Bu sistem aracın şeridinde kalmasına yardımcı olur. Bazıları, sürücünün yoldaki bozukluklardan kaçınmasına da yardım eder.
- Kör nokta uyarı sistemi: Görmenin mümkün olmadığı durumlarda, araçtaki sensörler çevredeki nesneleri algılayarak sürücüyü uyarır.
Teknoloji ile beraber araçlarımız bizi daha güvende tutmak için geliştiriliyor. Biz de araçlarımızı aynı şekilde güvende tutmalıyız. Knmaster G-Sensörlü Wifi Otomobil Güvenlik Kamerası otomobilinizin güvenliğini korumak açısından en iyi seçeneklerden biri.
Bir diğer seçeneğiniz ise Buyfun Mini Gerçek Zamanlı Taşınabilir GF07 İzleme Cihazı olabilir.
Pasif güvenlik sistemleri
Pasif araç güvenlik sistemleri, çarpışma durumunda yolculara yardımcı olmak için araçta bulunan güvenlik önlemleridir. Bunlar genellikle otomobilin tasarımının bir parçası olarak bulunur ve genellikle ciddi yaralanma ve ölüme karşı son savunma hattıdır. Pasif güvenlik sistemleri şunları içerir:
- Emniyet kemeri: Bir yolculuk ne kadar kısa olursa olsun kullanılması gereken zorunlu bir ekipmandır. İnsanların bir kazaya karışması durumunda maruz kalabilecekleri zararları büyük ölçüde azaltır.
- Hava yastığı (Air-bag): Hava yastığı sistemleri, kaza durumunda sürücü veya yolcuların alabileceği darbeleri yumuşatır.
- Araç gövdesi ve kaportası: Çarpmanın etkisini emer. Önden çarpışma durumunda motorun hasarını ve olası kaymasını azaltır.
- Cam: Kırılma durumunda kesici olmayan parçalara ayrılacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır.
- Koltuk başlığı: Doğru konuma getirildiğinde, ani frenleme veya çarpışma durumunda boyun zedelenmesinin engellenmesine yardımcı olur.