
Araç kliması nasıl temizlenir? & En Etkili Klima Temizleme Tüyoları
Tam performansında çalışamayan ve kötü kokular yayan bir araç kliması ile uzun bir yolculuğa çıkmak istemezseniz. Sert ve boğucu koku hissinin can sıkıcı olmasının yanı sıra bu koku özellikle yaz aylarında çok sık görülen bir durumdur. Klimanın içinde gizlenmiş, kötü kokulara ve bazı durumlarda birkaç sağlık sorununa neden olabilen çok sayıda mikrop ve bakteri vardır. Fakat aracınızı doğrudan yetkili servise götürmeden önce denemek isteyebileceğiniz birkaç yöntem olabilir.
O zaman gelin, araç kliması nasıl temizlenir beraber bakalım…
Havalandırma deliklerini temizleyin
Havalandırma deliklerini silmek göründüğü kadar kolay değildir. Küçük yarıklar bulunduran havalandırma delikleri kirin biriktiği iç kısımlara ulaşmayı zorlaştırır. Uzmanlar, elastik özellikleri olan bir temizlik aleti kullanılmasını önerirken, nispeten ince ancak sağlam fırça sapı, kullanıcılarının ulaşılması zor alanları temizlemek için daha fazla içeri temas etmesine olanak tanır. Bunu kullanmanın, kirin bir kısmını kanallardan aşağıya ve klima filtresine iteceğini unutmayın. Ancak bu bölgeyi de daha sonra temizleyeceğiniz için şimdilik bir sorun değil.
Oto Klavye Telefon Temizlik Jeli havalandırma deliklerinin ön kısımlarını rahat bir şekilde temizlemenize olanak sağlıyor.
Motip Airco Klima Temizleyici Köpük ise aracınızın klimasını temizliyor ve içerisinde kalmış olan sıvının yaratmış olduğu mikroorganizmaları, mikropları ve pis kokuları yok ediyor.
Fanları fırçalayın
Arabanızın motorunun bir süredir kapalı olduğundan emin olun. Kaputu açın ve genellikle kondansatörün hemen arkasında bulunan (tamponun dikine) otomobilin klima kondansatör fanını arayın. Kolayca ulaşabiliyorsanız, fan kanatlarını silmeniz yeterlidir. Motor bölmesinden çıkarabilirseniz, bu daha iyi olur. Sadece hepsini tekrar nasıl bir araya getireceğinizi hatırladığınızdan emin olun.
Kabin filtresini değiştirin veya temizleyin
Kabin filtresinin temizlenmesi arabadan arabaya farklılık gösterdiği için biraz uğraştırıcıdır. Bazı araçlarda farklı yerlerde konumlansa da genellikle torpido gözünün arkasında bulunur. Her şeyden önce, torpido gözündeki tüm eşyaları çıkarın. Ardından torpido gözünü ön panele bağlayan tüm mandalları bulmanız, dikkatlice ayırmanız gerekecek ve ancak o zaman kabin filtresine tam erişime sahip olacaksınız.
Araç sahiplerinin hava filtresini her 12.000 ila 15.000 km’de bir veya aracın kullanımına göre en az yılda bir kez değiştirmeleri önerilir. Ancak bütçenizin yeni bir hava filtresi satın almanıza izin vermiyorsa, toz bir hava kompresörü kullanılarak da temizlenebilir. Bu adımdan sonra bir koku giderici ve/veya dezenfektan püskürttüğünüzden emin olun. Ardından tüm parçaları tekrar bir araya getirin.
Kondansatörü kirden arındırın
Diğer bir zorluk da, ızgara/ön tamponun hemen arkasındaki bu parçayı temizlemektir. Bazı arabalarda kondansatöre erişmek için tamponu çıkarmanız gerekebilir. Bununla ilgili iyi olan şey ise bir kez eriştiğinizde, kiri temizlemek için basitçe su püskürtebilirsiniz ve kurutmaya bırakabilirsiniz. Kısa devreye neden olabileceğinden motor bölmesindeki diğer kabloları ıslatmamaya dikkat edin.
Tüm bu temizliği yaptıktan sonra, aracınızın klima sisteminin performansında iyileşme farketmeye başlayabilirsiniz. Ancak herhangi bir şeyi sökmeden önce, olumsuz bir durumdan kaçınmak için aracınızın kullanım kılavuzunu okumayı unutmayın.
Carpex Klima Temizleme Spreyi araç klimanızı temizlerken kullanabileceğiniz diğer ürünler arasında yer alıyor.