
Arabaların Birçoğunda Mevcut Olan Isofix Nedir?
Teknolojik gelişmeler her alana yansıdığı gibi otomotiv sektörüne de yansıdığı biliniyor. Çeşitli araç modelleri, çeşitli araç malzeme modelleri gibi birçok farklı çeşidin üretim alanının yayıldığı da biliniyor. İnsanlar, çeşitli modellere ulaştığı için kendi zevkine hitap eden modeli aramaktan çekinmiyor. Çeşitli modellerin elbette ki farklı özellikleri bulunuyor. Arabanın fiziksel özellikleri, motor özellikleri, kullanılan malzemelerin kalitesi, arabanın dış görünümü, cam özellikleri, kapı özellikleri, son teknolojiye uygun akıllı özellikleri gibi birçok şey farklılık gösterir.
Araba temin edilecekse temel yedi şeye bakılması gerekir: Araba motoru en önemli parçadır. Güç aktarma organları önemlidir. Şasi, aracın iskelet sistemidir. Gövde, arabanın kaplandığı kısımdır. İklimlendirme sistemi de önemlidir. Elektronik sistem, aracın bütün elektrik sistemle çalışan bölgeleridir. Temelde yedi şey araç alımından önce kapsamlı araştırma gerektirir.
Araba temin edildiyse sürüşü gerçekleştirmeden önce alınması gereken tedbirler vardır. Sürüş esnasında uygulanması gereken kurallar vardır. Sürüş sona erdikten sonra kontrol edilmesi gereken hususlar vardır. Sürüş esnasında ailelerin daha fazla dikkat etmesi gerekir. Öncelikle yola çıkmadan önce tedbirler alınmalıdır ancak çocuklu ailelerin yolculuğa çıkması daha önemli tedbir alınmasını gerektirir. Çocuklu ailelerin isofixli oto koltuğu kullanması gerekir. Isofixli oto koltuğu bebek ve çocukların güvenliğini sağlamak içindir. Araç güvenlik sistemleri iki kısımda incelenir:
Aktif Güvenlik Sistemleri: ABS, sürüş esnasında sert frenleme yapıldığında tekerleklerin kilitlenmesini engelleyen sistemdir. ASR, aracın harekete geçmesi ya da hızlanması sırasında tekerleklerin patinaj yapmasını engelleyen sistemdir. ESP, ani manevralarda aracın savrulmasını engelleyen elektronik denge sistemidir. Silecekler ve cam temizliği, cam bakımına önem verilmelidir. Aydınlatma, sesli ve ışıklı uyarılar, özellikle gece sürüşlerinde işe yarayan sistemlerdir. İklimlendirme, aracın ısısını dengeleyen sistemdir. Geri vites uyarısı, park sensoru, buğu çözücü, oto-radar sistemi ise ek güvenlik sistemleridir.
Pasif Güvenlik Sistemleri: Genellikle kaza esnasında kayıpları önlemek için kullanılan sistemlerdir. Emniyet kemeri, sürücüyü ve araçtakileri hayata bağlayan tek kemerdir. Hava yastığı, emniyet kemeri ile birlikte kullanımı için tasarlanmış sistemdir. SRS, ön emniyet kemerine destek amacıyla tasarlanmış sistemdir. Araç gövdesinin iç ve dış yapısı, aracın dış kısmı esnek yapıda dizayn edilmiş, iç kısmı da darbe emici özellikle tasarlanmış sistemdir. Hasta kabini ambulans araçları için tasarlanan bir sistemdir. Isofix aparatı, çocuklu ailelerin alması gereken güvenlik sistemlerindendir.
Araba güvenlik sistemlerinin oldukça geliştiği bilinir. Güvenlik sistemlerine ek önlemler de alınmalıdır. Ek önlemlerin en önemlisi bebek ve çocuklar için kullanılan çocuk koltuklarıdır. Çocuk koltukları bebek ve çocukların rahat ve güvenli yolculuk etmesini sağlar. Özellikle bebekler gelişim süreçlerini tamamlamadıkları için risk grubu olarak ele alınır. Normal sürüş esnasında vücutlarını tam olarak kontrol edemedikleri için kollarını, bacaklarını, kafalarını aracın farklı yerlerine çarpabilirler. Kaza esnasında ise daha ciddi yaralanma yaşayabilirler. Yaralanma ihtimalini en aza indirmek için çocuk koltuğu kesinlikle kullanılmalıdır. Bazı çocuklar koltukta rahat etmediklerini düşünüp koltukta oturmak istemeyebilirler ancak ebeveynleri olarak en uygun dilde konuşup oturtmaları gerekir. Bebek ve çocukların hepsi mutlaka çocuk koltuğuna oturmalıdır. Yolculuğa çıkmadan önce çocuklu ailelerin ilk görevi bebek ve çocukları araca güvenli bir şekilde yerleştirmek olmalıdır. Güvenlik için koltuğa oturmalarını kavrayan çocuklar ise koltuk kemerini kendisi bağlamaya çalışır. Ebeveynler buna müsaade etmemelidir. Çocuklar dikkatsiz davranabilir ve farklı sebeplerden ötürü kemeri takmayabilir. Kemeri takmadan çocuk koltuğuna oturmak ise yeterince güvenli değildir. Ebeveynler bu konuda kesinlikle taviz vermemelidir. Bebekler ilk zamanlardan beri alışırsa çocukluk sürecine geçişte rahatlıkla koltukta durabilir.
Bebek koltuğu kesinlikle araç kemeri ile bağlanmamalıdır. Araç kemeri ile bağlanması büyük sorunlara yol açar. Kemer kayabilir, çocuğu sıkıştırabilir ve yaralanmalara sebep olabilir bu nedenle bebek koltuğu kesinlikle araç kemeri ile bağlanmamalıdır. Bebek koltukları için günümüzde ısofix olarak tanımlanan montaj yöntemi ile koltuklar araca sabitlenmelidir. Isofix, bebek koltuklarının araca daha güvenli ve işlevsel biçimde bağlanabilmesini sağlayan aparat olarak bilinir. Belirli testlere tabii tutulmuş, güvenlik testlerini geçmiş bir aparat olarak bilinir. Isofix sistemi, bebek koltuğunu araca daha güvenli bir şekilde bağlar. Isofix sistemi kullanılmadan önce sürücülerin aracın kendi emniyet kemeri ile bebek koltuğunu bağladığı biliniyor. Oldukça tehlikeli bir yöntem olduğu genel çevrede kabul görmüştür ancak hâlâ bu eski yöntemi kullanan sürücüler vardır. İsofix Oto koltuklarının evrensel yapı özellikleri vardır. Uluslararası kurumların ortak kararı ile bütün dünyada güvenli olarak kullanılan bir sistemdir. Isofix koltukların özellikleri her ülkede aynıdır.
Isofix Oto Koltukların Özellikleri
- Isofix oto koltukları, ısofix sisteminin olduğu tüm araçlara uygundur. Taşınabilir, yerinden sökülüp başka araca monte edilebilir. Taşınabilir olması avantajlıdır.
- Isofix bebek koltuklarının montaj düzeneği basit ve pratik olması sebebiyle de sık tercih edilmesi gereken aparatlardan biridir. Isofix oto koltuklarında iki yandan ve üstten olmak üzere üç bağlantı noktası bulunur.
- Modern montaj sistemi olması sebebiyle koltukta seyahat eden bebeğin hareket etmesi ile yerinden oynamaz. Montaj yöntemi sağlam ve güvenilirdir. Oto koltukta bulunan düzenekler basittir ancak gerekli tuşlara basılmadan açılması imkansızdır. Bebek ve çocuklar açamaz bu da güvenli bir sistem olmasını destekler.
Isofix Oto Koltuğu Nasıl Takılır?
Araçta ısofix sistemi varsa ilk olarak bebek koltuğunun arkasında yer alan iki çubuğu aracın koltuğunda bulunan ısofix bağlantı noktalarına bağlanmalıdır. Bağlantıyı dikkatli ve eksiksiz yapmak önemlidir. Bağlama işlemi tamamlandıktan sonra kontrol edilmelidir. Isofix bebek koltuklarında koltuğun yerleşip yerleşmediğini belirten işaretler vardır. Isofix koltuğunun yan tarafında bulunan işaretler yeşil renkte ise bağlantının tamamlandığı görülür.
İsofix Sistemi, 2013 ve sonrasında üretilen araçlarda bulunması zorunludur.
Isofix Oto Koltuğu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuk koltuğu alırken ebeveynlerin kendi bebeğine ya da çocuğuna uygun koltuğu tercih etmesi önemlidir. Yanlış koltuk seçimi bebeğe veya çocuğa zarar verir. Kaza durumunda olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Koltuk seçimi yaparken koltuğun belirli testlerden kesinlikle geçmiş olması önemlidir. Uluslararası testlerden geçmiş olması gerekir.
Bebek koltuğunun yapımında kullanılan kumaşın hava geçirip geçirmediği kontrol edilmelidir. Kaza anında bebek veya çocuk koltuğun kumaşına temas edebilir ve bebeğin hava almasını engelleyebilir. Kumaşın kaliteli olması da önemlidir.
Bebek koltuğunun yapım malzemesinin hangi materyallerle yapıldığı kontrol edilmelidir. Materyallerin yanmaz olması gerekir. Olası bir kaza durumunda koltuğun alev alma ihtimali vardır. Kaza anında can kaybı yaşanmaması için bebek koltuğunun materyalleri yanmaz materyallerden oluşmalıdır.
Bebek oto koltuğunun kılıflarının çıkarılabilir olması gerekir. Belirli aralıklarla bebeğin veya çocuğun sağlığı için değiştirilip yıkanması gerekir. Koltuğun, çıkarılabilir kılıflı olursa yıkamak daha kolay olur.
Koltuğun malzemeleri arasında olan yumuşak kısımlar kaliteli olmalıdır. Kaliteli olmazsa bebek veya çocuk yolculuk sırasında rahatsız olabilir. Herhangi bir yerini çarparsa ufak yaralanmalara neden olabilir. Kaza yaşanmaması için ısofix oto koltuğunun bütün malzemeleri kaliteli olmalıdır. Bebeğin sağlığını ve can güvenliğini korumak için tüm malzemeler kaliteli olmalıdır. Koltuk malzemesinin kaliteli olması koltuğun uzun süre kullanımını da sağlar.