ÜST

Ara öğün nedir? Sağlıklı ara öğün hazırlama sırları

Birçok diyetisyenden ve sporcudan “ara öğün” terimini duymuşsunuzdur. Ancak genellikle ara öğünün ne olduğu detaylı bir şekilde anlatılmaz. Biz de bu yazımızda; “Ara öğün nedir, ne değildir?” diye soranların meraklarına son vereceğiz. 

2020 bize, sağlıklı bir vücudun her şeyden daha önemli olduğunu hatırlattı. Sağlığımızı korumak için bazı yeni alışkanlıklar kazanmamız, sahip olduğumuz alışkanlıkların bazılarını ise değiştirmemiz gerekiyor. Beslenme de değiştirmemiz gereken alışkanlıklardan biri. 

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığında ne yenildiği kadar ne zaman yenildiği de oldukça önemlidir. Bu sebeple de uzmanlar günlük beslenmelerde ısrarla ara öğünlerin üzerinde durur. Peki nedir bu ara öğün? 

Ara öğün nedir? 

Ara öğünler en özet haliyle; kahvaltı, öğle ve akşam öğünlerinin arasında tüketilen insan sağlığına son derece faydalı atıştırmalıklardır. Bu atıştırmalıklar bazen meyve, bazen kuruyemiş ya da sebze gibi doyurucu ancak düşük kalorili yiyeceklerdir. 

Diyetisyenler sağlıklı bir beslenme şekli için gün içinde sık ancak az yenmesi gerektiğini belirtiyor. Ara öğünler, ana öğünlerde alacağınız fazla kalorilerin önüne geçerken beslenme alışkanlığınızı da olumlu biçimde etkiliyor. 

Ara öğünlerde yanlış yiyecekler tüketmemek oldukça önemlidir. “Nasıl olsa az yiyorum” diye düşünüp ara öğünlerde şekerli, tuzlu ya da kalorili yiyeceklere yönelmek fayda yerine zarara sebebiyet verecektir. Dolayısıyla ara öğün hazırlarken dikkatli olmalı ve doğru yiyecekleri tercih etmelisiniz. “İyi güzel ancak doğru ürünler nedir?” sorunuzu duyar gibiyiz.

Doğru ara öğün nasıl hazırlanır?

Ara öğün hazırlamadan önce ara öğünleri gün içinde konumlandıracağınız zamanları belirlemeniz gerekir. Ara öğünler, ana öğünlerden en fazla 2 ya da 3 saat sonra yapılmalıdır. Böylelikle ara öğüne başladığınızda vücudunuz ana öğünde aldığınız besinleri sindirmiş olacaktır. 

Ara öğünlerde mümkün olduğunca pişmiş yiyeceklerden uzak durmaya çalışmanız faydanıza olacaktır. Meyve, salata ya da kuruyemiş gibi ürünler en iyi ara öğünlerdendir. Örneğin Efendioğlu’nun karışık meyve kurusu, öğle ve akşam yemeğiniz için en uygun ara öğünlerden biri olabilir. 

Porsiyonlama konusu da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. “Nasıl olsa düşük kalorili” diye düşünüp ara öğününüzün porsiyonunu artırmak en yanlış hareketlerden biri olacaktır. Bu, hem sağlığınız hem de formunuz açısından oldukça sakıncalıdır. 

Eğer her gün ara öğün hazırlamak zor geliyorsa hazır satılan ara öğünleri de tercih edebilirsiniz. Fx Food akşam ara öğünü, öğle ve akşam yemeğiniz arasında tercih edebileceğiniz sağlıklı ve lezzetli yiyecekleri tek pakette sizin için bir araya getirmiş. Bu şekilde porsiyonlamanızı da daha sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. 

Ara öğünün faydaları 

Ara öğünler, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu günlük kaloriyi daha uzun bir zaman diliminizde almanızı sağlar. Bu da hem sağlığınıza hem de formunuza olumlu bir etki yapar. Metabolizmanızı da hızlandıran ara öğünler, günlük hayatınızda daha enerjik olmanızı sağlar. 

Ana öğünler arasındaki uzun saatlerde kan şekerinizin düşmesini önleyen ara öğünler, günün her saatinde %100 verimli olmanızı sağlar. Bu sayede de yoğun iş temposunda çalışanlar ya da spor yapanlar tarafından çokça tercih edilmektedir.   

Tabi sağlığınız için edinebileceğiniz tek alışkanlık ara öğün değil. Farklı özellikleriyle öne çıkan diyetler arasında Pegan Diyeti ve holozoik beslenme alışkanlığı da sağlıklı beslenme için önemli ipuçları barındırıyor. Bu konular ilginizi çekmeyi başardıysa “Holozoik beslenme ve pagan diyeti nedir?” başlıklı Keşfet içeriğimize göz atabilirsiniz.