ÜST

Antrikot Pişirme İpuçları & Antrikot ile Hangi Yemekler Yapılır?

Kırmızı et sevenlerin vazgeçilmezleri arasında yerini alan antrikot, mutlaka dikkatle pişirilmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Bunun için de birtakım pişirme ipuçlarına dikkat etmek gerekiyor. İçerisindeki yağ dokuları ile ayrı bir lezzet barındıran antrikotu dilerseniz tavada, dilerseniz fırında, dilerseniz de ızgarada pişirebiliyorsunuz.  

Peki bu özel lezzeti bizlere sunan antrikot nedir? Antrikot pişirme ipuçları nelerdir? Antrikot ile hangi yemekler yapılır? Sizler de tadı kıvamında bir antrikot pişirmek istiyorsanız işte antrikot pişirme ipuçları…

Antrikot Nedir?

Antrikot çok özel bir tat… Tadının özel olması kadar bulunduğu yer de bir hayli özellik taşıyor. Çünkü bulunduğu yerde kendisi gibi farklı lezzetleri taşıyan et parçaları da karşımıza çıkıyor. Bir dananın sırt kısmını gözünüzde canlandırın. İşte antrikot, bu sırt kısmından alınan ve bir miktar da yağ barındıran et parçasını oluşturuyor. Ancak dananın sırtındaki her kısım antrikot değil. Çünkü burada hem gerdan, hem antrikot hem de bonfile yer alıyor. Hepsi de mutlaka duyduğunuz kırmızı et parçaları içerisinde bulunuyor. Bunlar arasında dananın ön bacaklarının üstündeki yumuşak ve orta yağlı olan kısma antrikot deniyor. Antrikotun yer yer bonfile ile karıştırıldığı da oluyor. Her iki et parçası türü de dananın sırt kısmında bulunduğu için bu karışıklık da normal kabul ediliyor.

Antrikot tat ve kıvam bakımından oldukça lezzetli bir et türü olarak biliniyor. Antrikotun ortasındaki kalın şekildeki yağ tabakası ve içerisindeki yağ dokuları onun lezzetinin asıl sırrını oluşturuyor. Ancak bu tadı ve kıvamı yakalamak için bazı ipuçlarına hakim olmak gerekiyor. Bunun için de pişirme kısmında dikkatli olunması lazım. Eğer antrikotunuzu doğru bir şekilde pişirmezseniz etin içerisinde yer alan suyu kaybetmesine ve etinizin sertleşmesine neden olursunuz. Etin yumuşak hale gelmesi için pişirmeye devam ederseniz de lastikleştiğini ve o muhteşem tadının kaybolduğunu görürsünüz. Ya da az pişirdiğinizde çiğ tadının hissedilmesiyle de karşılaşabilirsiniz. Bu da antrikotunuzu yerken sizde hiç hoş duygular uyandırmayabilir. İşte tüm bu nedenlerden ötürü antrikot pişirmenin ipuçlarına ve püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Peki nedir antrikot pişirme ipuçları?

Antrikot Pişirme İpuçları

Restoranlardaki tadı damaklarınızda, lezzeti hayallerinizde kalan antrikotları evinizde de pişirmeniz mümkün. Bir şef edasıyla mutfağınıza geçip kendinize mükellef bir sofra kurmak istiyorsanız antrikot pişirmenin ipuçlarına geçebiliriz.

  • Öncelikle antrikotun kaliteli olmasına dikkat edin.

Etinizin kaliteli olması, lezzetinin ve kıvamının da iyi olması ile doğru orantılıdır. Bu nedenle antrikotunuzun iyi ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece yumuşak ve tadı yerinde bir et ile lezzetinize lezzet katabilirsiniz.

  • Antrikotu marine edin.

Antrikot pişirme ipuçları içerisindeki en önemli adımlardan biridir marine etme aşaması. Marine edilmiş bir et, hem yumuşak hem de oldukça lezzetli bir hale geliyor. Bu nedenle iyi ve kaliteli almış olduğunuz antrikotu marine etmeye başlayabilirsiniz. Antrikot marine etme aslında farklı malzemelerin kullanılması yönüyle farklılıklar içeriyor. Biberiye, kekik, sarımsak ya da soğan gibi çeşitli malzemeler de marina ederken kullanılabiliyor. Damak tadınıza göre bu marine etme işlemlerinden birini tercih edebilirsiniz. Bizler burada kolaylıkla uygulayabileceğiniz, etinizin lezzetini bastırmayacak basit şekilde yapılabilen marine etme tarzından bahsedeceğiz. Bunun için antrikotun iki yönüne de zeytinyağını sürün. Bu işlemi isterseniz elinizle, isterseniz de bir fırça ile gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra zeytinyağı sürmüş olduğunuz etinize karabiber ve tuz ekleyerek iyice ovmaya başlayın. Ardından bir kap içine koyarak üzerini kapatın ve buzdolabının içerisine koyarak beklemeye başlayın. Bu süre en asgari 1 saat, maksimum ise 24 saat arasında değişiklik gösterebiliyor.

  • Dinlenmiş olan etinizi oda sıcaklığında bir süre bekletin.

Buzdolabında beklemiş olan ve dinlenen antrikot artık pişirmeye hazır hale gelmiştir. Bu noktada etinizi bir iki dakika oda sıcaklığında bekletmenizde fayda var. Oda ısısında kendisine gelen et için tavanızı ısıtmaya başlayabilirsiniz.

  • Etinizi mühürleyin.

Bu aşamada eti mühürlemek için tavanızın iyice ısındığından emin olmalısınız. Antrikotun suyunu kaybetmemesi için önemli adımlardan biri de budur. Kullandığınız tavanın çeşidi de burada önemli bir faktördür aslında. Demir döküm tavaların, izli tavaların veya çelik tavaların kullanımı mühürleme aşamasında daha iyi oluyor. Çünkü demir döküm tavaların eşit oranda dağıtmış oldukları ısı, etinizin içerisindeki suyu muhafaza etmesine yardımcı oluyor. Bu da antrikot pişirme ipuçları arasında önemli bir detay olarak yerini alıyor. Tavanızı orta düzeydeki ateşte iyice ısıttıysanız etinizi tavanıza koyabilirsiniz. Daha sonra orta kalınlıktaki antrikotunuzun her iki tarafını da 2’şer dakika şeklinde yüksek ateşle mühürleme işlemini yapmaya başlayabilirsiniz.

  • Etinizi fırınlayın.

Her iki yönü için 2 dakika mühürleme işlemi yaptığınız etinizi 200 derecedeki önceden ısıtılmış bir fırına atın. Bunun için etinizi ayrı bir yere almanıza gerek yok. Tavanızla beraber fırına sürebilirsiniz. Fırında bekletme süresi etinizi nasıl pişirmek istediğinize bağlı. Az pişmiş et seviyorsanız, 4 dakika; orta derecede pişmiş bir et seviyorsanız 6 dakika; iyi pişmiş bir et tercih ediyorsanız da 10 dakika kadar etinizi pişirmeniz yeterli. Bu sürelerin uzaması veya kısalması etinizin lezzetini olumsuz anlamda etkileyebilir. Daha az sürede fırında kalması etinizin çiğ kalmasına, daha fazla sürede kalması da etinizin oldukça sertleşmesine neden olabilir. Bu yüzden belirtilen sürelere göre pişirme yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

  • Fırınlanan etinizi dinlendirin.

Fırında istediğiniz kıvamda güzelce pişirdiğiniz etinizi artık fırınınızdan alabilirsiniz. Yalnız çıkarır çıkarmaz servis etmenizi ya da hemen dilimlemenizi önermiyoruz. Aksi takdirde özenle pişirdiğiniz etiniz suyunu ve lezzetini kaybedecektir. Öncelikle tavanızdan aldığınız etinizi kesme tahtanızın üzerine alarak yaklaşık 5 dakika beklemeye bırakın. Bu dinlendirme esnasında etinizin üzerini hafif bir şekilde kapatabilirsiniz. Bu süre içerisinde etinizin lezzeti daha iyi ortaya çıkacaktır. Daha sonra etinizi dilimleyebilir ve arzu ettiğiniz şekilde sunabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Antrikot ile Hangi Yemekler Yapılır?

Antrikot elbette ki başlı başına bir lezzet. Dilerseniz farklı malzemelerle buluşturarak bu lezzeti çeşitlendirebilirsiniz. Dilerseniz de tavada, fırında ya da ızgarada pişirerek farklı lezzetleri yakalayabilirsiniz. Antrikot tariflerinde marine etme işlemlerinin de farklı olduğunu görebilirsiniz. Bu çeşitli marinasyonlar da etinize başka lezzetler katıyor tabi. Sebzeli soslardan daha çeşitli soslara kadar pek çok alternatif tarifleriniz de var. Bu da damak tadınıza göre karar verebileceğiniz işlemlerden biri. Antrikotunuzun tadını hiçbir şey bastırmasın istiyorsanız antrikot pişirme ipuçları içerisinde belirttiğimiz basit marine etme işlemini tercih edebilirsiniz. Ya da daha farklı lezzetleri de deneyimlemek istiyorsanız antrikotunuzun soslarını değiştirerek tecrübe edebilirsiniz. Kremalı mantar sosları, Fransız mutfağındaki soslar tercih edebileceğiniz soslar arasında bulunuyor. İsterseniz patates püresi ile de antrikotunuzu soslu şekilde servis edebilirsiniz. Etinizin patatesle birlikte sunumu da oldukça doyurucu lezzetler arasında yer almasını sağlıyor. Kısacası, antrikotunuzla çeşitli lezzetleri yakalamanız mümkün. Fırında, ızgarada ya da tavada pişirdiğiniz etinizle tatları keşfedebilirsiniz. Sağlığınız için de oldukça faydalı olan antrikotunuzla gerekli protein ihtiyacını karşılayabilir, aynı zamanda da antrikotunuzun tadının ve kıvamının keyfini çıkarabilirsiniz.