Antioksidan deposu tarçının faydaları
8Defnegiller familyasına ait bir ağaç kabuğundan elde edilen tarçın, binlerce yıldır var olan ve hem baharat hem de ilaç olarak kullanılan bitkilerden. Kökleri eski Mısır’a kadar uzanıyor ve tarçının faydaları da en az geçmişi kadar etkileyici.
Ilık ve nemli bir iklimi seven tarçın, en çok tropik bölgelerde yer alan Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişmesi ile biliniyor. Günümüzde en fazla kullandığımız türü ise Cassia tarçını. Seylan tarçını daha aromatik olması nedeniyle diğer türlere göre nispeten daha pahalıdır ve nadir bulunur.
Tarçının en yaygın kullanımlarından biri ise çubuk hali. Çubuk tarçın, ağaç kabuğunun kurutulmasıyla elde edilir ki toz tarçın da çubuk tarçının öğütülmüş halidir. Çubuk tarçınları zeytinyağında birkaç hafta bekleterek oldukça şifalı olan tarçın yağı da elde edebilirsiniz.
İçerisine tarçın katılan keklerin, kurabiyelerin ve elmalı tatlıların lezzetleri efsanedir. Sütlü tatlıların, salebin, bozanın en uyumlu dostudur. İç pilavlar ve bazı dolmalar gibi tuzlu yemeklerde de kullanıldığında gerek ortamı saran o eşsiz kokusu, gerekse aromatik tadıyla muhteşemdir.
Her ne kadar kış mevsimini çağrıştıran bir baharat olsa da, dört mevsim tüketilmesi gerekir. Bileşenleri arasında A,C,E,K vitaminleri, potasyum, magnezyum, çinko, kalsiyum ve protein bulunan tarçının faydaları göz ardı edilemeyecek türden.
Doğal bir antioksidandır
Tarçının faydaları arasındaki en önemli başlık şüphesiz antioksidan özelliği. İçeriğinde polifenol ve fenolik asit gibi çok sayıda farklı moleküler yapı bulundurduğu için güçlü antioksidan etkisi olan tarçın, hücrelerimizde serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek yaşlanmayı geciktiren bir bitkidir. Zinde kalmanızı sağlayarak, yorgun hissetmenizi önler.
Şeker hastalığına karşı önleyicidir
İnsülin direncini azaltmada oldukça etkili olan tarçın, şeker hastalarındaki glikoz ve lipit seviyesini düzenler. Bunun yanında tarçınlı çay, kan şekerini kontrol ederek pıhtılaşmayı önler ve kan dolaşımını hızlandırır.
Tansiyona ve kalp sağlığına iyi gelir
Tarçın, yüksek tansiyonu düşürmesi sayesinde felç oluşma riskini de önler. Kalp sağlığını da koruyan bu baharat; yüksek kolesterol, trigliserid ve kötü kolesterol olarak adlandırdığımız LDL riskini azaltır. İyi kolesterol HDL’ye ise herhangi bir olumsuz etkisi olmaz.
Sindirim sistemini düzenler
Sucuk, salam, sosis gibi yüksek miktarda nitrit içeren besinler, bağırsaklardaki aminlerle birleşerek kolon kanserine neden olan nitrozamini oluşturur. Tarçın ise içeriğindeki sinnamik aldehit bileşeni sayesinde bağırsaklarda kansere sebep olan bu nitrozamin oluşumunu önler. Midedeki şişkinlik benzeri sindirim sorunlarına iyi gelir. Yüksek miktardaki lifler nedeniyle yağ yakımına yardımcı olur ve tokluk hissi yaratır.
Cilt sağlığınızı korumanıza yardımcı olur
Ciltteki siyah noktalara, sivilcelere ve döküntülere karşı oldukça etkili olan tarçın, cilt sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Ayrıca cildinizdeki iltihaplı bölgeye tarçın yağı damlatıp sürerek, kızarıklıkları, akneleri ve alerjik tahrişleri önleyebiliriz.
Birçok farklı alanda kullanılan tarçın yağı aynı zamanda ciddi bir antibakteriyeldir. Arifoğlu Tarçın Yağı diğer faydalarının yanında banyo suyunda da seyreltilerek kullanılabilir.
Beyin hücrelerini korur
Düzenli olarak tüketildiğinde unutkanlığı önleyen, migren ağrılarını azaltan ve hafızayı güçlendiren bu bitki, kabuğundaki CEppt ekstratı sayesinde Alzheimer semptomlarının önlenmesini sağlıyor. Bunun yanında Parkinson gibi nörolojik beyin rahatsızlıklarına iyi geliyor.
Kemik erimesini yavaşlatır
Tarçın baharatı, içeriğinde yer alan güçlü vitaminler ve bileşenler sayesinde kemikleri güçlendirerek romatizma ve artrit ağrılarını azaltır. Eklem iltihaplarına iyi gelerek, kemik erimesini yavaşlatır.
Boğaz enfeksiyonlarına karşı direnç gösterir
Bal, zencefil ve limon, toz tarçınla karıştırılıp yendiğinde soğuk algınlığına iyi gelir. Aynı zamanda boğaz enfeksiyonları, öksürük ve faranjite karşı direnç göstererek doğal bir antibiyotik görevi üstlenir.
Tabi bu noktada tarçının kalitesi de önemli. Anadolu Organik Pazarı Toz Tarçın tamamen doğal yapısıyla bu tarz kullanımlar için iyi bir tercih olabilir.
Ağız ve diş sağlığınıza önem verir
Muhteşem aromasıyla ağız kokusunu gidermeye yardımcı olan tarçın, ağzınızın içerisinde enfeksiyonlara ve diş çürüklerine neden olan bakterilerle mücadelede önemli rol oynar. Bu yüzden ağız sağlığınız için doğal bir gargara olarak tarçın yağını ve şekersiz tarçınlı sakızları tercih edebilirsiniz.
Adet sancılarını hafifletir
Anti-inflamatuar ve antispazmodik özelliklere sahip olan tarçın, adet sancılarını azaltarak kanamayı düzenler. Bir bardak sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı toz tarçın ekleyip içmek, adet kanamalarına iyi gelecektir.
Tarçın denince akla ilk gelenlerden biri de şüphesiz salep. Kış aylarının vazgeçilmezi olan salebin doğadan fincanımıza olan yolculuğunu anlattığımı içeriğimiz belki dikkatenizi çekebilir!