
Antifriz Nedir? & Antfirizin Kullanım Alanları
Kış aylarında araç sahiplerinin ihtiyaç duyduğu malzemelerden biri de antifriz oluyor. Antifriz, otomobil ve ticari araçların motorunda yer alan su moleküllerinin donmasını önlemesinin yanı sıra, mevsim koşullarına bağlı sebeplerden dolayı aşırı ısınmayı da engelleyen bir kimyasal karışım olarak dikkat çekiyor. Öte yandan ısı transferi de yapabilen bir kimyasal karışım oluyor.
Antifrizin halk arasında en bilinen özelliği ise donmayı önleyen karışım olarak tercih edilmesi oluyor. Ancak bu malzemenin yalnızca kış aylarında değil, yaz aylarında da aktif bir şekilde kullanılması tavsiye ediliyor. Yani kış aylarında donmayı önlediği gibi yaz aylarında da kaynamayı ve ısınmayı önlüyor. Bu bakımdan araç sahibi olan her bireyin bir antifrize sahip olması gerekiyor. Bu bağlamda antifriz hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Antifriz Nedir, Araçlara Neden Koyulur?
İklim şartlarından dolayı radyatör suyu donabilir. İşte bu noktada, antifriz bu suyun donma derecesini düşürüp, motorun sağlığını koruyor. Öte yandan antifriz her ne kadar kış aylarında özdeşleştirilebilirse, diğer mevsimlerde de kullanmak motoru korumak adına önem taşıyor.
Antifrizin Özellikleri Nelerdir?
Hem yaz hem de kış aylarında kullanılması gereken antifriz, motorların radyatörlerine eklendiği zaman paslanma, aşınma ve korozyon gibi çeşitli sorunları önlemeye yardımcı oluyor. Arabalar için hayati önem taşıyan antifriz, soğutma suyuna ilave edildiğinde kaynama noktasını yükseltir, bununla beraber donma noktasını düşürüyor. Öte yandan soğutma sisteminde yer alan metallere ve lastik hortumlarına herhangi bir hasar vermiyor.
Antifriz, soğutma suyunun içerisine yüzde otuz beş miktarında eklendiğinde karışımın donma noktası -19 dereceye kadar düşüyor. Yüzde elli miktarında bir antifriz eklendiğinde ise ortalama olarak -38 derece kadar motor suyunun donma ihtimali azalıyor. Mevsimden mevsime göre de antifrizi belirli miktarda radyatöre karıştırmak gerekiyor. Şeffaf renkte olan antifrizin, suyun renginden ayırt edilmesi için içine bir miktar renklendirici eklemek gerekiyor.
Antifrizin Faydaları Nelerdir?
Yaz ve kış aylarında kullanılması önem arz eden antifirizin, araca pek çok faydası bulunuyor. Antifriz en başta motorun soğumasında etkili oluyor. Bu noktada ise akıllara, antifriz harareti önler mi sorusu geliyor. Evet, antifriz motorun hararet yapmasını önleyerek motorun ömrünü uzatıyor.
Özellikle kış aylarında tercih edilen antifriz, motor suyunun donma derecesini yükseltip, donmasını önleme gibi bir görev üstleniyor. Bu sayede motorun hasar almasını engelliyor.
Antifriz, soğutma sistemini ve radyatörü pas, kir gibi daha pek çok yabancı maddeden koruyor. Bu da aracın verimliliğini etkileyerek aynı performansta uzun yıllar çalışmasına olanak sağlıyor. O nedenle antifriz hem kış şartlarında hem de yaz koşullarında üstün fayda sağlıyor. Ancak bu noktada, suya ilave edilen antifriz oranının mevsimlere göre farklılık göstereceğini de bilmek gerekiyor.
Antifriz motorun donmasını ve aşırı ısınmasını önlüyor. Bununla da kalmıyor, korozyonu önleyerek aracın ömrünü epey uzatıyor. Antifriz özelliği bulunan pompa sistemleri de araçların korunması konusunda üstün rol oynuyor. Bu sayede hararet, korozyon ve donma gibi daha pek problemin önüne geçilebiliyor.
Antifrizin her aracın cinsine, özelliğine ve yaşına bağlı üretilen renkleri de bulunuyor. Bu renkler arasında kırmızı antifriz, yeşil antifriz, mavi antifriz ve turuncu antifriz dikkat çekiyor. Peki, her araca özel tasarlanan antifriz renkleri neler oluyor?
Antifriz Renkleri Nelerdir?
Antifriz genelde renksiz yapıda olsa da piyasa da farklı renkleri de görülebiliyor. Örneğin, kırmızı antifrize sık sık rastlanıyor. Bu renklerin çeşitliliği ise, antifrizin özellikleri hakkında çeşitli bilgiler veriyor. Günümüzde sıklıkla tercih edilen antifrizlerden biri mavi oluyor. Bahsedilen antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitörlerin ilave edilmesi ile üretiliyor.
Kırmızı antifriz seçeneği ise organik üretim inhibitörlerin eklenmesi sonucunda elde ediliyor. Mavi antifriz ve kırmızı antifriz karşılaştırıldığında, kırmızı antifrizin maviye kıyasla daha uzun ömürlü olduğu söyleniyor. Kırmızı antifriz uzun ömürlü kullanım sunsa da mavi antifriz kadar verim sunmuyor. Bazen kırmızı antifrizin zararları olabilir. Bahsi geçen hasarlar, söz konusu aracın yaşına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ticari aracın ya da otomobil modelinin yaşı epey büyükse kırmızı antifriz o araçta çeşitli arızalara yol açabiliyor. Güçlü bir etken madde içerdiği için araca zarar verebiliyor.
Antifriz renklerinden bir tanesi de yeşil oluyor. İnorganik yapıda olan yeşil renkli antifriz, aracın kireçlenmesi ve donması konusunda iyi bir verim gösteriyor. İçeriği ile hem donmayı hem de kireçlenmeyi en aza indiriyor. Araçların üstünde güçlü bir koruma özelliği gösterse de çok uzun ömürlü olduğu söylenemiyor. Kırmızı antifrize göre son derece kısa bir kullanım ömrü sunuyor.
Antifriz renklerinden bir diğeri de turuncu antifriz oluyor. Turuncu antifriz çeşidi ise organik yapıya sahip olup, araca uzun bir kullanım ömrü sunuyor. Motoru koruması açısından yeşil antifrize kıyasla daha zayıf bir koruma gösteriyor. Bahsi geçen antifriz renkleri ve özelliklerinin aracın cinsine, yaşına ve diğer özelliklerine göre alınması önem arz ediyor. Aksi durumda araca faydadan çok zarar verebiliyor.
Antifriz Nasıl kullanılır?
Antifriz nasıl kullanılır sorusuna yanıt arayanlar için, radyatör suyuna antifriz eklemenin çok zor bir işlem olmadığı söylenebilir. Araçta bulunan belirli parçaların neler olduğu ve nerede bulunduğu biliniyorsa eğer antifriz ekleme işlemi kolay bir şekilde yapılabiliyor.
Antifriz eklemeden önce güvenliği sağlamak gerekiyor. Bunun için de motorun soğuduğundan tamamen emin olduktan sonra eklenmesi önem arz ediyor. Araç kaputunu açtıktan sonra ızgaraya benzeyen radyatör bulunuyor ve ardından yedek su kapağıyla beraber radyatör kapağı da açılıyor.
Radyatörün alt kısmında yer alan tahliye kapağını açtıktan sonra içinde bulunan tüm su boşaltılıyor. Boşaltma işlemi gerçekleştirildikten sonra kapağı sıkıca kapatmak büyük önem arz ediyor.
Antifriz kontrollü bir şekilde içerisine dökülmeye başlanıyor. Dökülen antifrizin üstüne karışım yapabilmek için de saf su eklenebiliyor. Radyatör kısmı tamamen dolduğunda ise aracın motoru çalıştırılmaya başlanır. Motor çalışır haldeyken kaputun başına tekrar geçiliyor ve çalışan motordan dolayı radyatörde oluşacak su kayıplarını dengelemek üzere içerisine su ilave etmeye devam ediliyor. Radyatör içerisindeki su normal seviyeye geldiğinde su ekleme işlemi sonlandırılıyor. Radyatör kapağını tekrar kapatıyor ve antifriz işlemini tamamlıyoruz.
Antifriz ekleme işlemini doğru bir şekilde tamamlayabilmek için yalnızca radyatör kapağı ve tahliye kapağının aracın hangi bölümünde olduğunu öğrenmek yeterli oluyor. Ancak çoğu araç sürücüsü antifriz seçenekleri arasından hangisini tercih edeceği konusunda problem yaşayabiliyor. Antifriz çeşitleri arasından seçim yaparken renge göre değil, çeşide göre hareket etmek çok daha sağlıklı oluyor. İnorganik, organik ve hibrit antifriz olarak çeşitlere ayrılan antifrizlerin fiyatı, kullanım alanları, üretim malzemeleri birbirinden farklı oluyor.
Bu malzemeler arasından seçim yaparken motorun koruyucu özelliklerini, araç kullanım sıklığını ve yaşanılan yerin suyunun özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bunların dışında daha önce kullanılan antifriz türü de yeni seçim yapmanız konusunda etkili oluyor. Yeni kullanılacak antifrizin bileşenlerinde bulunan motor koruyucu etkilerin gitmemesi için eski antifriz ile karıştırılmaması dikkat edilmesi gereken detaylar arasında yer alıyor.