ÜST

Altın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler & Sahte ve Gerçek Altın

Altın madeni bulunduğu yüzyıldan beri her çağın en kıymetli madenidir. Diğer madenlerden daha uzun ömürlüdür. Maliyeti yüksektir ve kalitelidir. Altın, aynı zamanda ihtişamlı ve sağlam bir madendir. Önemli bir maden olduğu için taklidi ve sahtesi en çok yapılan madendir. Altın, doğada saf halde bulunan parlak sarı renkli bir maddedir.

Altın Kullanım Alanları

Altın, bulunduğu çağlarda önce para olarak kullanıldığı biliniyor. Uzun bir süre para olarak kullanıldıktan sonra zamanla para ile alınıp satılır hale geldiği biliniyor. Günümüzde en çok yatırım yapmak için kullanılıyor. Altın, değer kazanıp kaybettiği için yatırım yapmak sık tercih ediliyor. Diğer kullanım alanı ise mücevher, ziynet eşyaları ve takılardır. Düğünlerde hediye olarak, özel günlerde hediye olarak ya da günlük hayatta aksesuar olarak kullanılır. Parlak ve göz alıcı renginden ötürü sık tercih edilir. Sağlık alanında kullanım yeri elektron mikroskoplarında bulunan bir element olmasıdır. Dünyada bazı ülkelerde yemekleri süslemek için kullanıldığı bilinir. CD üretiminde paslanmayı önlemek için bir miktar kullanılır. Uçak kokpit camlarında buzlanmayı engellemek için kullanılır.

Altın Özellikleri

  • Saf hali parlak ve sarı renktedir.
  • Kolay işlenebilir ve ağır bir metaldir.
  • Altın kolay bir şekilde oyulur, dövülür ve kabartılır.
  • Paslanmaz, matlaşmaz ve kararmaz bir yapısı vardır.
  • Asitlere karşı dayanıklıdır.
  • Elektriği ileten en iyi metallerden biridir.
  • Kristal yapısı kübik ve yüzey merkezlidir.
  • Kimyasal sembolü “Au” dur.
  • Altının kaynama noktası 2856, erime noktası 1064 derecedir.
  • Altının yoğunluğu 19,3 gr/cm 3’tür.

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?

Altınla ilgilenen insanların en sık sorduğu soru gerçek altın nasıl anlaşılır? sorusudur. Sorunun doğru cevabını bilen kişilere kuyumcu ya da sarraf denir. Kuyumcular altın madeninin sarrafı olarak bilinir. Kuyumcular altının renginden, ağırlığından ve sesinden gerçek olup olmadığını anlayan kişilerdir. Altın sahte de olsa genelde kuyumcuların anladığı bilinir. Kuyumcular aslında gerçek ve sahte altınla en çok iç içe olan kişilerdir. İşleri sebebiyle altın alımı ve satımı yaptıkları için altın çeşitleri hakkında da yeterince bilgi sahibi oldukları bilinir. Altın çeşitleri şu şekildedir:

Cumhuriyet Altını: Cumhuriyet altını, 22 ayar para şeklinde bir altın çeşididir. Kendi içerisinde iki farklı çeşidi vardır.

Ziynet Altın: Osmanlı döneminde üretilmeye başlanmış ve günümüze kadar yaşamaya devam etmiş bir altındır. Geleneksel altın olarak da bilinir. Kendi içerisinde farklı türleri vardır bu türler şu şekildedir:

  • Beşli ziynet altın, 35.08 gramdır.
  • İki buçukluk ziynet altın, 17.54 gramdır.
  • Tam ziynet altının ağırlığı, 7.02 gramdır.
  • Yarım ziynet altının ağırlığı, 3.58 gramdır.
  • Çeyrek ziynet altının ağırlığı, 1.75 gramdır.

Cumhuriyet Ata Altını (Meskük): Cumhuriyet altının farklı bir adıdır. Döviz büroları, bankalar ve kuyumcular gibi kurumlarda kolaylıkla paraya çevrilebilir. Cumhuriyet ata altın çeşitleri cumhuriyet altınının çeşitleriyle aynıdır.

Reşat Altın: Osmanlı altınıdır. Sultan Beşinci Mehmet Reşat adlı kişiye basıldığı bilinir. Piyasada kullanımı azdır ve kolay bulunmaz bir türdür. Cumhuriyet altınından daha değerli bir altın türüdür. Piyasada alım satımı yapılır. 7.2 gramdır ve 22 ayardır.

Hamit Altın: Osmanlı dönemine ait altın türüdür. Sultan İkinci Abdülhamit adına basıldığı bilinir. Para ve ziynet eşyası olarak kullanıldığı bilinir.

Külçe Altın: Altının eritilmesi işleminden sonra külçe haline getirilmiş türüdür.

Gram Altın: 1 gram, 5 gram, 10 gram, 50 gram, 100 gramdan meydana gelen altın türüdür. Standart saflıkta ve işlenmemiş altın türüdür.

Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Altınla ilgilenen insanların en sık sorduğu ikinci soru ise sahte altın nasıl anlaşılır? Sorusudur. Sorunun cevabını bulmak için uygulanan bazı yöntemler vardır. Yöntemler şu şekildedir:

Damga Yöntemi: Temin edilen altının üzerinde ayar damgası, marka patent damgası ve sertifika numarasının bulunması gerekir. Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır. Damgasız altın satın alınmamalı ve satılmamalıdır.

Isırma Yöntemi: halk arasında popüler bir yöntem olarak bilinir ancak altına zarar verme ihtimali vardır. Altının şeklini bozar ve damgasına zarar verir. Zor durumda kalmadıkça yapılmamalıdır. Altının üzerinde diş izi çıkıyorsa gerçek altındır. Eğer iz çıkmıyorsa sahte altındır.

Ses Yöntemi: Altın sert bir zemine atılır ve tok bir ses çıkarıp çıkarmadığı dinlenir. Eğer altın yere düştüğünde tok bir ses çıkarıyorsa gerçek altındır. Çıkan ses ince ve cılızsa sahte altındır. Kuyumcular tarafından ısırma yöntemi gibi pek kullanıma uygun görülmediği bilinir. Yöntem kolaydır ama altına zarar verme ihtimali vardır.

Mıknatıs Yöntemi: Mıknatıs yönteminde altın ile mıknatıs birbirine yaklaştırılıp ve birbirini çekip çekmediğine bakılır. Eğer aralarında herhangi bir çekim olmazsa altın gerçektir. Aralarında çekim olursa altın sahtedir. Altına zarar vermediği için sık tercih edilen yöntemlerden biridir.

Seramik Tabak Yöntemi: Seramik bir tabağın üzerine altınla çizikler atılır. Atılan çizikler altın renginde ise altın gerçektir denir. Eğer çizikler siyah ve siyaha yakın bir renkte ise altın sahtedir.

Altın Testi (Asit Testi): yöntemi kullanmak için çelik bir kap ve nitrik asit gereklidir. Çelik bir kabın içerisine altın konur ve etrafına nitrik asit damlatılır. Oluşan tepkime gözlemlenir. Altın maddesi asitlere karşı dayanıklıdır. Normal şartlar altında herhangi bir tepkime oluşmamalıdır. Eğer tepkime oluştuysa ve farklı renkler ortaya çıktıysa altın sahtedir. Yöntem uygulanırken gerekli tüm önlemlerin alınması gerekir.

Yoğunluk Testi: Hassas bir tartı yardımıyla ağırlığı belli olan maddelerle karşılaştırma yapılır. Altın genel olarak diğer metallerden daha ağırdır.

Ziynet eşyası ya da takının gerçek altın olup olmadığını anlamak kolay değildir. Aksesuarlar için de mutlaka damga kontrolü yapılmalıdır. Sertifika kontrolü yapılmalıdır.

Altın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bilindik bir kuyumcudan alışveriş yapmak birçok ihtimali azaltır ve güvenli alışverişi sağlamaya yardımcı olur.
  • Büyük bir şehirde güvenilir kuyumcu bulmak zordur ancak tanıdıklar sayesinde güvenilir bir kuyumcu bulunur. Küçük eşyalar üzerinde alışverişi deneyerek güvenilir olup olmadığı anlaşılabilir.
  • Maliyeti düşük altınlar temin edilmemelidir. Ürün altına benziyor olabilir ancak gerekli kontroller kesinlikle yapılmalıdır.
  • Alışveriş sırasında detaylı bir doküman istenmelidir.
  • Alışveriş internet üzerinden yapılacaksa bilinmeyen sitelerden alışveriş yapılmamalıdır. Mümkün olduğu kadar birebir ürünü görüp öyle temin etmek daha güvenlidir.
  • Altının gerçek ya da sahte olduğunu anlamak için kullanılan yöntemlerden en güvenilir ve en mümkün olanını seçip o yöntemi uygulamak en doğru karardır. Test yapmadan altının sahte ya da gerçek olduğu her zaman anlaşılmayabilir.
  • Testler uygulanırken altına zarar vermemek oldukça önemlidir. Altın eğer gerçekse zarar görmüş ürünlerle işlem yapmak, alım satım yapmak zordur. Sahteyse ispatlamaya yarar ama her ihtimal göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Ürünün gram ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliği öğrenilmelidir.
  • Ürün Cumhuriyet altınıysa baskısının ve renginin sorunsuz olduğuna bakılmalıdır.
  • Ürün Osmanlı altınıysa gramına ve kulpuna bakılmalıdır.
  • Osmanlı altınlarından Sultan Reşat altını önemli bir tür olduğu için sahtesi en sık yapılan türlerdendir. Ürün Sultan Reşat altınıysa dikkatli olunmalıdır.