Aloe Vera bitkisinin bakımı için öneriler
Mısırlıların “ölümsüzlüğün bitkisi”, Kızılderililerin ise “cennetin âsâsı” ismini verdikleri Aloe Vera bitkisi günümüzde kozmetik ürünlerinden yiyeceğimiz gıdalara kadar her şeyin içine girdi.
Aloe Vera bitkisi her ne kadar son 10 yıl gibi bir zaman zarfında adını duymaya başladığımız bir bitki olsa da yapraklarının içinde bulunan jel benzeri madde yaklaşık 5000 yıldır insanlar tarafından tıbbi amaçla kullanılıyor.
Doğada birçok farklı çeşidi olan Aloe Vera, her türlü ortama uyum sağlama özelliği ile bilinse de yetiştirirken bir takım püf noktalara dikkat edilmesi gereken bitkilerden biri. Aloe Vera bitkisinin bakımı nasıl yapılır, faydaları nelerdir, nasıl yetiştirebilir ve nerelerde kullanabilirsiniz, hepsini bu yazıda bir araya getirdik…
Aloe Vera nerelerde yetişir?
Ofiste bile rahatlıkla bakabileceğiniz bu bitki çok soğuğu sevmez. Sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmeyen, rüzgârsız ortamlarda rahatlıkla yaşayabilir. Kapı ağzı veya pencere önü gibi rüzgâr girişi olan bölgeler dışında hemen her yerde yetiştirebileceğiniz bu bitki çok az su ister. Fazla sulandığında çürüyebilir.
Aloe Veranın toprağı nasıl olmalıdır?
Humuslu ve lifli toprak yapısını seven bu bitkinin toprak değişimi bahar geldiğinde, nisan ayı itibariyle yapılabilir. Mevsimi geldiğinde, eğer köklerinin çoğaltmasını istiyorsanız geniş bir saksıya, yok eğer boyunun uzamasını istiyorsanız değiştirdiğinizden sadece bir boy büyük saksıya, bitkinin tam istediği gibi geçirgen bir toprak olan Oskaryum Aloe Vera Bitkisi Toprağı ile dikebilirsiniz.
Aloe Veranın bakımı nasıl yapılır?
Her ne kadar zor koşullara dayanabilse de ışıklı ortamları seven bu bitkiyi güneş alan bir yere koyduğunuzda hızla büyüdüğünü görebilirsiniz. Gün içerisinde en az 1 saat güneş alan bir ortamda olması ihtiyacı olan besini güneşten alabilmesini sağlar. Ancak doğrudan güneş almayı da sevmeyebilir. Direk güneş ışığı almak çiçeğinin yaprakları sarmasına sebep olabilir.
Toprağının vitaminsiz ve kalitesiz olması bitkinin gelişimine engel olabilir. Zaman içerisinde bitkimizin yapraklarında çeşitli hastalıklar, mantarlar, sinek ve yapışkan gibi pamuksu hastalıklar oluşabilir.
Bitkinizde bu gibi değişiklikler fark ettiğinizde bitkiler için özel olarak geliştirilmiş Armenbotanik Çiçek ve Bitki İlacı sıkarak bitkinize zararlı canlıları uzaklaştırabilirsiniz.
Aloe Vera bitkisi nasıl sulanır?
Aloe Veranın toprağı çok fazla nemli kalmayı da çok kuru olmayı da sevmez. Bu yüzden toprağı hafif nemli kalacak şekilde azar azar yazın 2-3 günde bir, kışın daha uzun aralıklarla sulayabilirsiniz.
Aloe Vera yenir mi?
Sarımsak ve soğan gibi bitkilerin de dâhil olduğu zambakgiller familyasında yer alan Aloe Vera, içinde polisakkaritlerin, vitaminlerin, çeşitli enzimlerin, aminoasitlerin ve minerallerin de yer aldığı 200’ün üzerinde bileşene sahip olan, besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir.
Ancak dikkat etmeniz gereken çok çok önemli bir nokta var! Aloe ailesi çok geniş bir aile. Her Aloe bitkisi Aloe Vera olmayabilir. Bitkinin Aloe Vera olduğundan emin olmanız ve bir uzmana danışmanız gerekiyor. Gerekli bilgileri öğrendikten sonra tüketebilirsiniz.
Aloe Veranın jeli nasıl yapılır?
Aloe Veranız varsa, yaprağından kendi jelinizi üretebilirsiniz. Aloe Vera jelinin yapımı oldukça basittir. Bitkinizden içerisinde daha fazla jel olan olgun bir dal ayırın. Aloe Veranın yapraklarının içerisinde sarı bir sıvı vardır.
Bu sıvı cilde rahatsızlık verebilir. Kestiğiniz yaprağı 10 dakika kadar dik bir şekilde bir kabın içerisinde bekletirseniz bu sıvı kendiliğinden akacaktır. Bu sıvı aktıktan sonra dalı duru suyla güzelce yıkayın. Dış kabuklarını bir salata soyacağı yardımıyla güzelce soyduktan sonra ayırdığınız jeli, Hindistancevizi yağı ekleyerek nemlendirici haline getirip cildinize uygulayabilirsiniz.
Aloe Veranın faydaları
- Aloe Veranın en çok bilinen özelliği, cilt sağlığı açısından oldukça faydalı bir bitki olmasıdır. İçerisindeki doğal nemlendirici maddeler sayesinde, cilde uygulandığında cildin ph dengesini ayarlar ve cildinizin nem dengesini korumanıza yardımcı olur.
- Aloe Veranın jel kısmı A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bu vitaminler vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Aloe Veranın içerisinde bulunan yararlı mineraller yara, yanık, çıban gibi problemleri çok hızlı bir şekilde tedavi etmenize yardımcı olur.
- Aloe Vera bitkisinin jelini gıdalarla birlikte tüketirseniz astım ve solunum yolları problemlerinizi hafifletir.
- Doğal bir toksin atma yardımcısı olan Aloe Veranın suyu bağırsaklara iyi gelir. Aloe Veranın suyu bağırsakları toksinlerden arındırıcı etkisi bulunur ancak dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
- Kadınların korkulu rüyası olan selülitleri azaltmada oldukça etkilidir. Aloe Veranın jeli duştan sonra masajla selülitli bölgeye uyguladığınızda zaman içerisinde selülitlerin azaldığını görebilirsiniz.
- Saçınızı Aloe Veralı ürünlerle yıkamak derideki kepeği uzaklaştırır, çünkü Aloe Vera saç derinizi nemlendirir. Doğal Aloe Vera jeliyle saçınıza bakım da yapabilirsiniz.
Bahar aylarındayız. Bitki bakımı ve toprak değişiminin hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz “Bitki bakımı ve toprak değişiminin vakti geldi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.