Akvaryumunuzda kolayca bakabileceğiniz 5 balık
Akvaryumunuzda yüzen balıkları izlemek ne kadar rahatlatıcı ise aynı akvaryumu temiz tutmak ve balıkların hayatta kalmasını sağlamak da bir o kadar zor.
Akvaryumların ve balıkların rahatlatıcı etkisi hakkında uzun uzun konuşmaya gerek yok çünkü bu durumu yaşamış herkes bu dinlendirici ve rahatlatıcı etkiyi onaylayacaktır. Fakat bir akvaryum sahibi için sorumluluklar sadece izlemekten ibaret değildir; yaşayan bir alan olan o cam bölme ve içindeki balıklar, sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmelidir.
Hal böyle iken daha dayanıklı ve kolay yetiştirilebilen balıkların akvaryumlarda ön plana çıkmasını anlamak zor değil. Öyleki; su sıcaklığı, ilaç dengesi, yem aralığı, temizlik ve daha birçok etken akvaryum içerisindeki canlıların yaşamını etkiliyor. Bu konularda ‘daha dayanıklı’ olarak tanımlayabileceğimiz bazı türler ise olumsuz koşullara rağmen doğası gereği hayatta kalmayı başarıyor.
Klasik misafir: Japon
Akvaryum kelimesinin zihinlerdeki en büyük ortağı şüphesiz Japon balıkları. Onlar olmadan bir akvaryum hayal etmek imkansız. Öyle ki zor şartlara rağmen hayatta kalma konusunda inatçı olmaları da onları akvaryumların en çok tercih edilen balığı yapmayı başarıyor. Ciddi oranda büyüyebilen Japon balıkları, diğer balıklarla en fazla uyum sağlayan türlerdendir.
18-24 derece arası sıcaklıklarda normal yemlerle kolaylıkla yetiştirebileceğiniz Japon balıkları, farklı renk ve gövde özellikleriyle hem akvaryumları şenlendirmeyi başarıyor hem de çeşitlilik konusunda iyi bir alternatif sunuyor. Düzenli beslenme ve bakım ile temiz su ihtiyacı doğru şekilde karşılanırsa Japon balıkları ortalama 7 sene yaşayabiliyor. Tabi bu durum yetersiz alana sahip ve suyu temizleyen cam fanuslar için geçerli değil.
Akvaryumunuzda hareket ve neşe: Tetra
Renkli ve hareketli yapılarıyla akvaryumunuzda neşe kaynağı olarak tanımlayabileceğiniz Tetra cinsi balıklar, tıpkı Japon balıkları gibi kolayca yetiştirilebilen ve dayanıklı balıklardandır. Görece ufak yapılarıyla orta ve küçük ölçekli akvaryumlar için de ideal olan Tetralar, diğer balık türleriyle son derece iyi anlaşır.
Klasik bir akvaryumun öğelerinden olan ısıtıcı ve filtreye ihtiyaç duyan Tetralar, akvaryum içerisindeki bitkilerin arasında gezmeyi sever. Düzenli bakım ve kaliteli mama ile yetiştirilen Tetralar, Japon balıkları gibi uzun süre hayatta kalabilir.
Barışçıl lepistes
Akvaryumda beslemek için en uygun balıklardan biri olan Lepistes, en barışçıl türlerdendir. İdeal yaşama sıcaklıkları 25-28 derece olsa da birkaç derece daha düşük sıcaklıklar Lepistesler için sorun değildir. Çevre koşullarına çok hızlı bir şekilde uyum sağlayabilen Lepistesler, yine akvaryumların en çok tercih edilen balıklarından olan melek balıkları ile aynı akvaryuma koyulmamalıdır.
Çok kolay üreyen Lepistesler, 3 haftada bir doğum yapabilme yeteneğine sahiptir. Maksimum 6 santimetreye kadar büyüyen Lepistesler, bolca alana ve sık sık temizlenen suya ihtiyaç duyar. Eğer hızla büyüyen bir Lepistes kolonisine sahip olmak istemiyorsanız seçtiğiniz balıkların aynı cinsiyete sahip olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde 3 aylık bir sürecin ardından yüzlerce Lepistes ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Zarif bir melek
Zarif görüntüleriyle ve uzun yüzgeçleriyle izlemesi son derece keyifli olan Melek türü, Japon balıkları gibi akvaryum çağrışımına en çok uyan türlerdendir. Kendinden küçük balıkları yeme alışkanlığı olan melek balıkları, genel olarak barışçıl bir türdür. Yalnızca aynı akvaryumu paylaştığı Çikletlere karşı son derece agresiftir.
Lepistesler gibi 25-28 derece arası su sıcaklıklarında ideal yaşam alanını yaratan Melek türü, bolca alana ihtiyaç duyar. Bu nedenle küçük akvaryumlarda beslenmemelidir. Hem etçil hem de otçul beslenme özelliklerine sahip melek balıkları, akvaryumunuzda bulunan bitkileri sever. 10 santimetreye kadar büyüyebilen Melek türü, Lepistes gibi türlerin küçük gövdelerini kolayca yutabilir. İyi bir bakım ile Melek balığı, akvaryumunuzda yaşayacak en uzun süreli misafir olabilir.
Habitat dostu: Çöpçü
Akvaryumların vazgeçilmesi olarak aklımızda kalan Çöpçü balıkları, diğer türlerin aksine akvaryum içindeki habitata en çok fayda sağlayan türdür. Hem etçil hem de otçul beslenme özelliklere sahip Çöpçüler, akvaryumun dibindeki algleri temel besin kaynağı olarak kullanır. Algler dışında akvaryum içerisindeki her türlü besin maddesi de yine Çöpçülerin radarındadır.
Sanılanın aksine dibe çöken pislikleri değil yem artıklarını ve diğer organizmaları yemeyi seven bu tür, diğer birçok tür gibi 24-28 derece arasındaki su sıcaklıklarında kolayca yaşayabilir. Maksimum 13-14 santimetre kadar büyüyebilen Çöpçüler, akvaryum içerisindeki bitki ve mağaraları sık sık kullanır. Eğer akvaryumunuz için Çöpçü balıklarını tercih etmeyi düşünüyorsanız tek bir adet yerine en az 4-5 adet balığı aynı anda suya bırakmalısınız.
Akvaryumunuzdaki balıkların uzun süre boyunca hayatta kalması için kilit öneme sahip doğru bakım ve temizlik konularında en iyi ürünleri bulmak Hepsiburada.com’un ‘Pet Shop’ kategorisini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz akvaryumunuzu en güzel köşesine yerleştirdiğiniz evinizi, profesyonel ellerden çıkmış gibi dekore etmenize yardımcı olacak ipuçları için bu yazımızı okuyabilirsiniz.