ÜST

Akıllı Telefonla Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları

Teknolojik gelişmelerin insanlığa yakın zamanda kazandırdığı en popüler araçların başında cep telefonları geliyor. Cep telefonları, hızlı bir gelişme göstererek, akıllı telefonlara dönüştü ve gelişimlerine de son sürat devam ediyor. İlk ortaya çıktıkları dönemde çok basit birkaç özellik barındıran cep telefonları, günümüzde hayatımızı kolaylaştıran pek çok fonksiyon içeriyor. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile sosyal hayatta belirli bir canlanma başladı ve bu süreç, yeni sosyal medya araçları ile daha da yoğun bir şekilde artarak devam ediyor. Sosyal paylaşım programları, en gencinden en yaşlısına kadar toplumun her kesimini etkiliyor.

Konu sosyal medya olunca fotoğraf paylaşmak da önemli bir mesele olarak kendini gösteriyor. Her gün milyonlarca insan, akıllı telefonları ile fotoğraflar çekip, bunları sevdikleriyle paylaşıyor. Akıllı telefonların da her yeni modeli, daha gelişmiş kamera sistemleri ve fotoğraf çekme özellikleri ile üretiliyor. Bu cihazlarla fotoğraf çekmek ve paylaşmak da aslında son derece kolay bir şekilde sağlanabiliyor. Fotoğraf çekmek, çoğu akıllı telefonda sadece bir tek dokunuş ile yapılabiliyor.

Sosyal medyada paylaşılmak üzere çekilen fotoğraflar, çok fazla estetik ve görsel kaygı taşımadan, sadece o anı paylaşmak için çekilen fotoğraflar oluyor. Peki, cep telefonu ile gerçek anlamda profesyonel ve etkileyici fotoğraflar çekmek mümkün mü? Son zamanlarda, akıllı telefonların kameralarında ve çekim teknolojilerinde elde ettikleri ilerlemeler, bu cihazlar ile de profesyonel fotoğrafçılık yapılabileceğini gösteriyor. Aşağıda, cep telefonları ile profesyonel fotoğraf çekmek için neler yapılabilir sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Akıllı Telefon Kamerasının Özelliklerini İyi Tanıyın

Akıllı telefon alan herkes, tüm özelliklerini en ince ayrıntısına kadar zaten inceliyor. En çok dikkat edilen özelliklerin başında da elbette ki kamera özellikleri geliyor. Akıllı telefon üreticileri için de gelişmiş bir kameraya sahip modeller üretmek, oldukça önemli bir konu olarak yerini koruyor. Çünkü gelişmiş bir kamera, telefon için en önemli tercih sebeplerinin başında geliyor. Dolayısıyla, alınacak telefonun ne kadar çözünürlükte resim çekebildiği, diyafram özelliklerinin neler olduğu, ne tür çekim modlarını içerdiği, açı ve ışık bilgisi gibi teknik bilgilerin çok iyi anlaşılması gerekiyor. Özellikle, odaklama, pozlama, beyaz dengesi ve ISO kontrolü büyük önem arz ediyor. Kameranın hızlı odaklama yapabilmesi farklı ışık koşullarında çekim yapabilmesini sağlıyor. Diyafram açıklığının f/1.7 olması da dikkat edilecek özellilerin başında geliyor. Başlangıçta yapılan yanlış seçimler, fotoğraf çekimi sürecinde istenilen sonuçların elde edilememesine sebep olabiliyor.

Işığı Doğru Ayarlayın

Profesyonel bir fotoğrafın önemli bileşenlerinin başında ışık geliyor. Işığın doğru kullanılması ile son derece etkileyici fotoğraflar ortaya çıkabiliyor. Işığın geliş açısını ve yoğunluğunu doğru olarak ayarlamak, sonucu da doğrudan etkiliyor. Işık kullanımı konusunda kısa bir araştırma yapılması ve bu kurallar ile fazla miktarda çekimler yapılması, zaman içerisinde ışık kullanımı konusunda tecrübe ve profesyonellik kazanılmasını sağlıyor. Çekimler esnasında mümkün olduğu kadar flaş kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Eğer fotoğraf karanlık bir ortamda çekilecek ise başka ışık kaynakları, floresan ve akkor kullanmak, daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Çoğu model, karanlık ortamlarda da çekim yapabilme imkânı sağlasa bile böyle ortamlarda her zaman güzel fotoğraflar çekilmesi mümkün olmuyor. Ayrıca, fotoğrafı çekilen bölgedeki ışığa olumsuz yönde etki eden, ışık kaynağını kesen, gölge yapan faktörlerin ortadan kaldırılması da sonucu olumlu yönde etkiliyor. Işık alma imkânı az olan konu veya nesneleri çekmek için uzun pozlama yapmak ve bu sayede daha uzun ışık almalarını sağlamak mümkün hâle gelebiliyor.

Denge ve Titreme Sorunu İçin Tripod Veya Monopod Kullanın

Akıllı telefonlar ile fotoğraf çekerken karşılaşılan önemli problemlerden bir tanesi de denge sorunu ve ellerin titremesi olarak kendini gösteriyor. Özellikle, tek elle çekim yapılması esnasında bu durum, daha çok fark oluşturuyor; çekilen fotoğraflar net olmuyor. Bu sorunu azaltmak için telefonu bir şekilde sabitlemek gerekiyor. Bu imkân bulunmuyor ise telefonun iki elle tutularak fotoğraf çekimi yapılması, daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Sabitleme işini daha profesyonelce yapmak da tripod ve monopod olarak adlandırılan sabitleyiciler kullanmak suretiyle sağlanabiliyor. Bu aparatlar ile denge ve sallanma problemleri ortadan kaldırılarak, son derece net fotoğraflar elde edilebiliyor.

Net ve Kaliteli Fotoğraflar İçin Ayarlar Yapın

Hem etkileyici ve hem de net fotoğraflar elde edebilmek için telefon kamerasının sahip olduğu en yüksek çözünürlükte çekim yapmak, doğru sonuç elde etmeyi sağlıyor. Yüksek çözünürlükte çekilen fotoğraflar, düzenleme ve baskı işlemleri sırasında, herhangi bir kalite kaybı yaşanmadan kullanılabiliyor. Akıllı telefonların arka kameraları, ön kameralarından daha yüksel çözünürlüğe sahip olarak üretiliyor. Dolayısıyla, kaliteli ve etkileyici fotoğraflar için arka kameranın kullanılması gerekiyor.

Zoom yaparak fotoğraf çekmek, çoğunlukla kaliteyi olumsuz etkileyeceği için pek önerilmiyor. Telefon kamerası, optik zoom özelliği içermiyor ise zoom yapmaktan kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Bunun yerine, çekilecek nesneye veya sahneye yaklaşmak suretiyle daha net fotoğraflar elde edilebiliyor.

Etkileyici fotoğraflar için bir sahne oluşturmak da önem arz ediyor. Çekim öncesi sahne ayarlaması, objelerin yerlerini olabilecek en uygun şekilde tasarlamak, renk uyumuna dikkat etmek, ışık ayarlaması; kısacası bir sahne düzenlemesi oldukça etkili sonuçlar yaratabiliyor. Derinlik hissi içeren sahneler hazırlayarak çekim yapmak, fotoğrafa daha fazla profesyonellik ekliyor.

Akıllı telefonlar ile çekilen fotoğraflarda netliği etkileyen en önemli sorunların başında lenslerin temizliği geliyor. Genelde cepte veya çantada kirlenmeye çok açık ortamlarda taşınan cep telefonlarının, lensleri de kolaylıkla kirlenebiliyor. Dolayısıyla, fotoğraf çekimi öncesinde lens temizliğinin mutlaka yapılması, doğru sonuç alınması için önem arz ediyor. Bu temizlik işleminin de lenslerin çizilmesini önlemek için doğru bir şekilde, uygun bir temizlik bezi kullanılarak yapılması gerekiyor. Eğer telefon ile profesyonel anlamda fotoğrafçılık yapılıyor ise lens kirliliğine karşı cihazın bir taşıma kılıfı içerisinde taşınması öneriliyor.

Akıllı telefon modellerinin pek çoğunda netleme işlemi otomatik olarak yapılıyor. Ancak, otomatik netleme, çoğu zaman istediğiniz gibi sonuçlar vermeyebiliyor. Fotoğrafta, odak noktasının neresi olacağına kullanıcının karar vermesi ve netleme işlemini manuel olarak yapması gerekiyor.

Çekim Modları Kullanın Ve Fotoğrafları Düzenleyin

Telefonlar, birtakım çekim modları ile kullanıma sunuluyor. Çekeceğiniz fotoğraf için bu çekim modlarından uygun olanı kullanmak, size avantaj kazandırıyor. Akıllı telefonların neredeyse tamamı, otomatik çekim modu içeriyor. Ancak, çekilecek fotoğrafın profesyonel olması isteniyor ise otomatik çekim her zaman mükemmel sonuçlar sunmuyor. Ayarlamaların kullanıcı tarafından yapılması, etkileyici sonuçlar elde etmek için önerilen bir yol oluyor. Manzara fotoğrafları için kullanılacak panorama modu da geniş alanların fotoğraflanmasında sıkça kullanılan mod olarak dikkat çekiyor. Kırmızı göz önleme modu da özellikle geceleri ve flaşlı çekim yapmak zorunda kalındığı zaman kullanabilecek bir mod olarak dikkat çekiyor.

Çekim modlarına ilave olarak, ızgara görünümü de önemli bir özellik olarak tercih ediliyor. Bu özellik, ekranı belirli parçalara bölmek ve objeleri bu ızgaralar sayesinde orantılı olacak şekilde yerleştirmek için kullanılıyor.
Akıllı telefonlar ile çekilen fotoğraflar üzerinde oynamalar yapmak, bazı renk düzenlemeleri uygulamak, efektler kullanmak da fotoğrafları daha etkileyici hale getirebiliyor. Bunu sağlamak için üretilmiş pek çok yazılım, kullanıcısına fotoğraf düzenleme konusunda geniş imkânlar sunuyor. Adobe Photohop Lightroom CC, Instagram, Snapseed, VSCO Cam, Hipstamatic, Enlight Photofox, Photo Mate R3 bu yazılımların en çok bilenenleri olarak dikkat çekiyor. Bu yazılımlar ile uygulanacak filtreler fotoğraflara etkileyici boyutlar katmak mümkün hale geliyor.

360 derecelik fotoğraf çekimi nasıl yapılır ?