ÜST

Acının Faydaları ve Zararları & Acı Yemek Vücuda Nasıl Etki Eder?

Günlük yaşamda birçok sayıda kişi acıyı severek tüketir. Böylelikle acının faydaları ve zararları bulunur. Türk mutfağının olmazsa olmaz baharatları arasında bulunan acının içerisinde beta karoten, antioksidan ve C vitamini bulunur. Genellikle acı tüketmenin birçok faydası vardır. Pek çok rahatsızlığa iyi gelen acı tüketmek, aynı zamanda insan sağlığını da olumlu etkiler. İnsanların vücutlarında beta karoten ihtiyacını karşılamak için acı tüketmek gerekir. Günde bir defa acı tüketmek, fayda sağlaması için yeterlidir. C vitamini bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan acı biber, çeşitli hastalıkların önüne geçerek gribe karşı da vücuda bir savunma sağlar. Acı biberin ağıza değdiği zaman verdiği his sayesinde, kişilerin sinirleri yumuşar beyne endorfin hormonu salgılanır. Beyin bölgesinde bulunan endorfin, insan vücudu üzerinde etkili bir ağrı kesici özelliğine sahiptir. Günlük hayatımızda yapılan araştırmalar sonucunda düzenli bir şekilde acı biber tüketilmesi, vücutta oluşan kötü kolesterolü azalttığı görülür. 

Acı biberin içerisinde bulunan C vitamini, antioksidan ve beta karoten bulunmasından dolayı oluşabilecek kanseri ve kalp krizi riskine karşı bir savunma mekanizması oluşturur. Vücuttaki kan dolaşımının hızlanmasında oldukça etkili olan acı tüketmek, oluşabilecek felç geçirme riskini en aza indirir. Düzenli bir şekilde acı tüketimi, mide de bulunan mikroorganizmaların ölmesine katkı sağlar. Mide rahatsızlıkları arasında çok fazla görülen ülserin ilerlemesinin önüne geçer. İştah açıcı özelliği sayesinde acı biber yiyen kişilerin metabolizması hızlanır ve kabızlık sorunu giderilir. Böylelikle zayıflatıcı özelliğine sahiptir. Yağ yakma özelliği sayesinde düzenli bir şekilde acı tüketimi kişilere kilo verdirir. Düzenli aralıklarla acı tüketmek, sindirim sayısını arttırarak iştah açma özelliği sayesinde sisteminin daha iyi çalışmasına imkan tanır. Lif açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olan acı, günde bir tane yenildiği zaman kabızlık sorununa iyi gelir.

Acı tüketmenin faydaları bulunduğu gibi aynı zamanda birçok zararı da vardır. Hemoroid riskini daha fazla arttırır ve ülser gibi hastalıkları tetikler. Midesinde rahatsızlık bulunan kişiler, düzenli aralıklarla acı yediği zaman genellikle mide yanması, mide ağrısı, hazımsızlık ve mide kramp gibi rahatsızlıklar yaşar. Bağırsaklarda oluşan boşaltımı hızlandırarak ishale sebep olur. Cildi hassas olan kişiler acı ile temas ettiği zaman cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı ve tahriş yaşanabilir. Acıyı yeni kişilerde genel olarak boğazda yanma, tahriş ve kaşıntı gibi problemler görülebilir. Acı biberin içerisinde bulunan bazı maddelerden dolayı kalp sorunu olan kişilerin kalp sağlığı açısından zararlıdır. Yüksek miktarda tüketildiği zaman kalp atışını hızlandırır, kan basıncının yükselmesine sebep olur aynı zamanda yüksek tansiyon olan kişiler için tehlikeli durumlar yaratabilir. Acı yiyen bazı kişilerde acı tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olur.

Düzenli bir şekilde acı tüketmek, vücuda bazı etkiler sağlar. Acı biberin içerisinde olan madde beyine endorfin salgılar. Acı tüketmek her zaman doğal bir ağrı kesici olduğundan dolayı aynı zamanda vücutta mutluluk oluşturur. Acı tüketmek endorfin salgıladığı için sinirlerin yumuşamasını ve ağrı kesici etkisi yaratır. Düzenli bir şekilde acı tüketmek, diyabet hastalarında görülen ayak yanmaları içinde oldukça faydalıdır. Acı biberin özünden oluşturulan kremler Sedef hastalığında merhem olarak kullanılır. Acının içerisinde bulunan C vitamini maddesi sayesinde vücuda direnç ve dayanıklılık sağlanır. Vücutta oluşabilecek mikropları acı tüketerek öldürebilirsiniz. Yapılan araştırmalar sonucunda kanser oluşumuna ve kalp krizine karşı oldukça faydası görülmüştür. 

Acı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Acı biber tüketiminin pek çok faydası vardır. Tüketilen birçok besin gibi acı da çok fazla tüketildiği zaman dezavantajları ortaya çıkar. Acı, çok fazla tüketildiği zaman özel ve hemoroid gibi bazı hastalıklara sebep olur. Acı biberin esansından yapılan kremler, mutlaka doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Yapılan kremler düzenli bir şekilde kullanılarak vücutta mucizeler yaratır. Acı biber tüketildiği zaman ağız içerisinde yanma ve sıcaklık hissi oluşur fakat dokuzda herhangi bir hasar gerçekleşmez. Çok fazla acı tüketildiği zaman vücutta bulunan proteinler tarafından algılandığı zaman yüksek sıcaklık beyinde sıcaklık hissini oluşturur.

Bilimsel araştırmalar sonucunda yemek tercihinin genetik durumlar arasında olduğu bilinir. Birçok insan acı bibere karşı dayanıklılık gösterirken pek çok insan ise acı biberden rahatsızlık hissi duyar. Acıya alerjisi olan ve hassasiyeti olan kişiler mutlaka yemekleri koydukları acı miktarına dikkat etmelidir. Çok fazla acı tüketildiği zaman yemeğin arkasından su içmek işe yaramaz ama ayran içmek acıya iyi gelir. Ayran bol miktarda yağ içerdiği için, ağızda bulunan acı hissini temizler ve ortadan kaldırır. Acı tüketildiği zaman su içmek geçici bir etki sağlar. 

Acı Tüketmek Hangi Hastalıkların Oluşumuna Engel Olur?

Acı tüketmek pek çok hastalığa karşı koruyucudur. Acı biber tüketilmesi insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakır. Yapılan araştırmalar sonucunda kırmızı biber da bulunan kapsaisin maddesi, vücutta bulunan hücrelerin enerji üreten ısı odası mitokondriye saldırarak kanser hücrelerini öldürdüğü görülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucunda kanser hücrelerinde bulunan mitokondrilerin proteinlere yapışarak hücre ölümünü tetikler. Bu aşama gerçekleştirilirken etrafta bulunan sağlıklı hücreler herhangi bir zarar görmez. Akciğer ve Pankreas kanser hücrelerinde deney yapan bilim adamları, etken maddelerin tümörlü hücrelerinin kalbine saldırdığını belirtmiştir. Acı içerisinde bulunan bates, kanser hücrelerini hedef alarak bunları ölüme sürüklediğine ve normal hücrelerde herhangi bir sıkıntı yaratmadığını belirterek, kanserli hücrelerin diğer hücreler ile doğuştan ayıran ve savunmasız olduğunu gösteren bir durum olduğunu dile getirmiştir. 

Önceki yıllarda şeker hastalığına iyi geldiği açıklanan kırmızı biber de bulunan madde başta olmak üzere kanser ve pekçok hastalığı olumlu yönde etki eder. Aspergillus flavus, karaciğer üzerinde etkili olan ve karaciğer kanserine yol açan bir maddedir. Genetik çalışmalar sonucunda son zamanlarda kesin olarak bu durum kanıtlanmıştır. Birçok ülkede yapılan araştırmalar sonucunda karaciğer kanserine yakalanan kişilerin sayısı ile toksinli gıda tüketenler arasında çok yakın bir ilişki olduğu görülmüştür. Günlük hayatta her alanda karşılaşılabilecek olan küflerden bazılarının ürettiği maddeler, insan ve hayvan vücudunda belirli hastalıklara sebep olur. Bu aşamalarda önemli bilgiler elde etmek oldukça önemlidir. Acı tüketimi Türkiye’de yapılan biber araştırmaları sonucunda, Avrupa standartlarının çok çok üstünde olduğu görülmüştür.

Acı biberin içerisinde bulunan beta karoten, antioksidan ve C vitamini sayesinde kalp krizine ve çeşitli kanser risklerine karşı oldukça önem taşır. Acı biber tüketildiği zaman vücutta kan dolaşım hızlanır ve böylelikle felç riskine karşı önemli bir koruma sağlanmış olur. Düzenli bir şekilde acı biber tüketmenin aynı zamanda midedeki mikropları öldürme özelliği bulunur. Midede oluşabilecek ülser gibi rahatsızlıklara sebep olabilecek bakterileri öldürmek için, düzenli bir şekilde acı tüketmek gerekir. İştah açıcı özelliğe sahip oldu herkes tarafından bilinse de metabolizma hızlandırma ve kabız önleme gibi etkileri de vardır. Metabolizmayı özlediğinden dolayı zayıflatıcı bir özelliğe sahiptir. Vücuttaki yağı yakma özelliğine ve lifli bir yapıya sahiptir. Gün içinde yediğiniz bir tane acı biber mutlaka kabızlık probleminin önüne geçer.