
A Vitamini Cilde Faydaları Nelerdir? & A Vitamini İçeren Besinler
A vitamini, genel olarak cilt bakımında kullanılır ve yaşlanmayı önleyici – geciktirici bir seçenek olarak bilinir. Kanıtlanmış faydaları bulunan A vitamininin faydaları şu şekildedir;
- Cilt Yenilenmesini Sağlayarak Hızlandırır: A vitamini cilde faydaları arasında en dikkat çekici olanı bu maddedir. A vitamini, eski cilt hücrelerinin dökülme oranını artırır ve destekler. Ayrıca daha sağlıklı ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlar ve yenilenmesini teşvik eder. Bununla beraber cilt tonunu eşitlemeye birebir etki gösterir. Cildin dokusunu iyileştirici peeling etkisi gösterir.
- Kolajen Üretimini Teşvik Eder: A vitamini cilt yapısındaki en üst tabaka olan epidermis üzerinde etkilidir. Aynı zamanda daha derin bir katman olan dermiste de çalışır ve buna bağlı olarak kolajen üretimini uyarır. A vitamininin faydaları arasındaki en etkili maddelerden birisi de budur. Kolajen üretiminin uyarılması ile beraber sadece ince çizgileri ve kırışıklık durumunu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda cildi kalınlaştırarak iyileştirir. Mevcut kolajen ve elastik azalmasını önler, daha genç bir görünüşe destek olur.
- Akne Tedavisi Sağlar: A vitamini, içerik olarak reçeteli bir şekilde akne tedavisinde sık bir şekilde kullanılır. Bunun sebebi, yağ üretimini dengeleyen ve peeling özelliğiyle tıkanan gözenekleri iyileştirici bir yapıda olmasıdır. Sivilce kaynaklı olarak renk değişikliklerinin de giderilmesinde A vitamini oldukça işe yaramaktadır. Çünkü kızarık bir görüntüyü gideren anti-inflamatuar bir etkiye sahiptir.
A Vitamini Nedir?
A vitamini, karaciğerde depolanır ve yağda çözünme gerçekleştiren bir vitamin türüdür. Besinlerde iki tip olarak yer alır. Bunlardan birincisi önceden oluşturulmuş A vitaminidir. Aynı zamanda retinol adıyla da bilinir. Aktif bir A vitamini şeklidir. A vitamini cilde faydaları bulunan bir vitamindir. Et, kümes hayvanları, balık, tam yağlı süt, süt ürünleri içerisinde bolca bulunur. İkinci tip A vitamini provitamin A olarak bilinir. Meyve – sebze gibi bitki bazlı olan gıdalarda yüksek miktarda bulunur. İkinci tipin bir diğer ismi karotenoidlerdir. Bunlar gıdalara koyu rengi verirler. Yani pigment yapısına sahiptir. Bu şekilde A vitamini formuna dönüşebilmektedir. 500 taneden fazla bilinen karotenoid vardır.
En yaygın bir şekilde bulunan A tipinin ismi ise beta – karotendir. Vitaminler genel olarak vücut içerisinde üretilmez. Ya da olumsuz sağlık problemlerinin ve hastalıkların önlenmesi için yetersiz miktarda üretilir. Bu nedenle uygun beslenme ya da sadece tıbbi açıdan gerekli olduğu durumlarda vitamin takviyeleriyle vücuda vitamin eklemek gerekir. A vitamini genel anlamda kapsül olarak ve diyet takviyesi olarak ürün satışı halinde bulunabilir. Birçok zaman retinil asetat – retinil palmitat halinde, beta – karoten halinde ya da her ikisinin de kombinasyonu olacak şekilde üretilir. Vitamin takviyelerinin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. A vitamininin cilde faydaları nelerdir sorusundaki bütün faydalar, bu şekilde gerçekleşebilecektir.
A Vitamini Nasıl Kullanılır?
Öncelikle A vitamini kullanılmasına yavaş yavaş başlanılması gerekir. Fazla kullanarak daha fazla fayda elde etmeniz mümkün değildir. Bunun aksine tahriş olasılığını artırmaktadır. Bu nedenle A vitamini cilde faydaları ancak uygun miktarda kullanıldığında bulunan bir vitamin türüdür. Cilt bakım rutinine A vitamininin ilk 1 – 2 hafta boyunca her üç gecede bir yapılacak şekilde eklemeyi denemeniz gerekir. Daha sonra her iki gecede bir olacak şekilde kullanımını artırın. En son olarak gece kullanımına geçebilirsiniz. Yüz bölgesinin tamamı için bezelye büyüklüğünde küçük olacak şekilde bir miktar yeterli olacaktır. Ayrıca temiz cilde uygulanması gerekir. Rutinin geri kalan kısmında yumuşak ve nazik ürünler kullanmaya özen gösterin. Cildinizde herhangi bir iyileşme gözlemlemek için 8 – 12 hafta arasında düzenli kullanıma ihtiyacınız bulunur.
A vitamininin cilt açısından faydalarına ulaşmak için doğru miktarda ve doğru şekilde kullanmaya özen gösteriniz. Bu nedenle bir uzmandan destek almanız yararlı olacaktır. Çeşitli araştırmalarla kendiniz de bilgiler edinebilirsiniz fakat doğru uygulama açısından uzman birinden destek almanız çok daha iyi olacaktır. Aksi halde A vitamininin cilt açısından faydalarına erişmeniz mümkün olmayacaktır. Aksine fazla kullanım olduğu takdirde tahriş etme gibi olumsuz etkiler de gözlemlenebilecektir. Bu nedenle doğru miktarlarla düzenli uygulama önemlidir.
A Vitaminini Kimler Kullanmalıdır?
A vitamini, emziren ve hamile kadınlar hariç, 20’li yaşların ortasından itibaren herkes tarafından kullanılabilir. Özellikle sivilceyle mücadele ediyorsanız bunu dikkate almanız önerilir. A vitamini, ayrıca formüle bağlı olarak hassas cilde sahip bireylerde tahrişe yol açabilmektedir. A vitamini cilde faydaları çok olan bir vitamindir. A vitamini, cildinizi güneşe duyarlı hale getirir. Bu nedenle güneş koruyucu ile birlikte kullanmaya özen gösteriniz.
Vücudun A vitaminine yönelik olan ihtiyacını belirlemek için mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerekir. Doktor kontrolü olmadan kendi isteğinize göre A vitamini kullanmanız doğru değildir. Bu durumda ancak A vitamini içeren besinleri düzenli olarak uygun miktarda tüketebilirsiniz. Ancak vitamin takviyesi, mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir. Aksi halde A vitamininin zararları söz konusu olabilecektir. Bu durumda faydalarına da erişiminiz mümkün olmayacaktır.
Çeşitli sağlık problemleriniz varsa da doktor kontrolüne girmeniz gerekebilir. Çünkü bazı durumlarda vitamin takviyesi zararlı olabilmektedir. Bunu en iyi doktorunuz tetkik edebilecektir. Bu noktada uzman bir hekim desteği ile vitamin takviyesine başlamanız doğru olacaktır.
A vitaminini gereksiz yere kullanmanız halinde A vitamini fazlalığına neden olabilirsiniz. Bu da karaciğerde toksik etki yaratacaktır. Saçlarda dökülme, deride pullanma, kas güçsüzlüğü, görme bozukluğu gibi durumlarda söz konusu olabilir. Bu nedenle vitamin değerlerinize göre doktor kontrolünde hareket etmeniz gerekmektedir.
A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
A vitamini cilde faydaları çok olan bir vitamin türü olduğundan dolayı gerek takviyeyle gerekse de besinler yardımıyla bu vitamin eksikliğinin giderilmesi gerekir. A vitamini, hayvansal ya da bitkisel kaynaklı olarak birçok besinde farklı oranlarda yer alabilir. Zenginleştirilen tahıl gevrekleri, kırmızı – beyaz et, ekmekler, balık – deniz ürünleri, sakatatlar, taze meyve – sebzeler, süt ve süt ürünleri önemli kaynaklar arasındadır. Özellikle turuncu ya da sarı renkli sebzeler A vitamini yönünden zengindir. A vitamini içeren besinleri listelemek gerekirse aşağıdaki gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır.
- Yeşil ve kırmızı biber, havuç, domates gibi renkli sebzeler,
- Ispanak – brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler,
- Kavun – mango gibi meyveler,
- Balık yağları,
- Süt ve peynir,
- Karaciğer,
- Yumurta,
- Vitaminlerle zenginleşen her türlü besin.
Sebze ya da meyvelerin rengi ne kadar koyu ise o kadar çok beta – karoten içermektedir. Bitkisel kaynaklı olan beta – karoten yapıları, kolesterol ve yağ gibi zararlı bileşenleri içermez. Bu kaynakların yağla birlikte tüketilmesi durumunda, onlardan elde edilecek A vitamininin emilimi artacaktır. Vücudun A vitamini dâhil olmak üzere diğer vitaminleri de elde etmenin yolu çeşitli meyve – sebze tüketimi, süt ürünleri tüketimi, baklagil tüketimi, kepekli tahıllar yönünden zengin besinlerin tüketimi gerçekleştirmektir. Bu nedenle ilgili besinleri ve besin çeşitliliğini artırarak tüketmeye özen gösteriniz. Yine doktorunuza danışarak A vitamini içeren besinler yönünden bilgiler alabilirsiniz. Zengin bir beslenme kaynağı ile A vitamini dengesini oluşturabilirsiniz. Böylelikle A vitamininin faydalarına ve cilde olan faydalarına erişebilirsiniz.