ÜST
bilgisayar çeşidi

7 Bilgisayar Çeşidi ve Özellikleri

Teknoloji her geçen gün gelişmeye devam ediyor ve farklı ihtiyaçlarımızı karşılayacak farklı özelliklerde bilgisayarlar hayatımıza giriyor. İşlevlerine göre özellikleri farklılık gösteren bilgisayar çeşitleri kullanım alanlarına, amaçlarına, kapasitelerine, performanslarına göre kategorilere ayrılıyorlar. Dolayısıyla yeni bir bilgisayar almamız gerektiği zaman kullanım amacımıza en uygun bilgisayarı seçebilmemiz için hangi bilgisayar çeşidi hangi özelliklere sahip; bilmemiz gerekiyor.

Yazımızı okuyarak bilgisayar çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hemen başlayalım.

1.Masaüstü bilgisayarlar (Desktop)

Masaüstü bilgisayar hayatımıza giren ilk bilgisayar çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Sabit bir masa üzerinde kullanmaya uygun olan masaüstü bilgisayarlar taşınamazlar.

Yüksek güç harcamalarına rağmen düşük maliyetli olmaları nedeniyle tercih edilirler. Eğer bilgisayarınızı sürekli yanınızda taşımaya ihtiyaç duymuyorsanız Masaüstü Bilgisayarlar kategorimizden ihtiyacınıza en uygun bilgisayarı seçebilirsiniz.

2.Dizüstü bilgisayarlar (Notebook/Laptop)

Günümüzde en çok kullanılan bilgisayar çeşitleri arasında bulunan dizüstü bilgisayarlar istenilen yere kolaylıkla taşınabilirler. Masaüstü bilgisayarlara göre daha hassas olan bu bilgisayarların tüm donanım birimi aynı kasa içindedir ve masaüstü bilgisayarlarla kıyaslandıklarında harcadıkları enerji daha azdır.

Eğer siz de çalışmalarınızı sabit bir yerde gerçekleştirmeyecekseniz ve bilgisayarınızı gittiğiniz yere götürmek üzere sık sık yanınızda taşımanız gerekiyorsa Dizüstü Bilgisayarlar kategorimize göz atmalısınız.

3.Tablet bilgisayarlar

bilgisayar çeşidi

Cep telefonlarından daha büyük dokunmatik ekrana sahip olan bilgisayarlar diyebileceğimiz tablet bilgisayarlar tüm işlemleri parmaklarımızla yapmamıza imkan verirler. Klavye desteği olmayan bu bilgisayarlar tek parça halindedir ve her yere rahatlıkla taşınabilirler. Kişisel kullanımlar için daha elverişli olan tabletler iş için çok ideal değillerdir.

Siz de kişisel kullanımlarınız için bir tablet edinmek istiyorsanız Samsung Galaxy Tab S6 Lite Tablet size göre olabilir. Diğer seçenekleriniz için Tablet kategorimizi inceleyebilirsiniz.

4.Oyun bilgisayarları (Gamıng bilgisayar)

Oyun bilgisayarları oyun oynamayı bir tutku olarak gören kullanıcılara özel tasarlanmış masaüstü bilgisayarlardır. Yüksek çözünürlüğe ve akıcı performansa sahip olup istenilen oyunu oynamayı mümkün kılmalarıyla diğer masaüstü bilgisayarlardan ayrılırlar.

Oyun sizin için de bir tutkuysa Asus ROG Strix tam size göre gaming laptop olabilir. Diğer seçeneklerinizi görmek için sizi Oyun Bilgisayarları kategorimizi ziyaret etmeye davet ediyoruz.

5.Mini bilgisayarlar (Netbook)

Daha çok şirket, işletme, okul gibi alanlarda kullanılan mini bilgisayarlar çok kullanıcılı bir bilgisayar çeşidi olarak, aynı anda birçok kullanıcı tarafından bağlanılmaya uygundur. Uygun bir klavye ve ekran olması halinde eş zamanlı bir şekilde 100 kişinin kullanımına imkan veren bu bilgisayarların en önemli özellikleri yüksek RAM’e, hızlı işlemciye ve büyük sabit diske sahip olmalarıdır. Dilerseniz hemen Netbook Bilgisayarlar kategorimize göz atabilirsiniz.

6.Ağ bilgisayarları

Ağ bilgisayarları yerel ağ üzerinde bulunan ana bilgisayara bağlıdır ve birden fazla bilgisayarın birbirine bağlı olduğu şekilde bir çalışma ortamı oluşturur. Güçlü bir sunucuya ihtiyaç duyan ağ bilgisayarlarının bellekleri, işlem güçleri ve disk kapasiteleri sınırlıdır.

7.Ana bilgisayarlar (Sunucu/Server)

bilgisayar çeşidi

Kullanıcılar tarafından değil, internet kafe gibi güvenliğin gerekli olduğu ortamlarda kullanılan ana bilgisayarlardan sadece belli görevlerde faydalanılır. Boyutları çok büyüktür ve genellikle ekranları yoktur. Eş zamanlı olarak binlerce istemci bilgisayara hizmet verirler. İhtiyacınıza göre Ana Bilgisayarlar kategorimizi de inceleyebilirsiniz.