ÜST

2024 Ramazan Ayının Başlangıç Tarihi

Ramazan ayı, toplumun sosyal yaşantısını düzenleyen ve içerisinde soyut kurallar barındıran önemli bir yere sahiptir. 11 ayın sultanı Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin hakim olduğu bir aydır. Ramazan ayında küsler ve dargınlar barışır, herkes mutlu ve huzurlu bir ay geçirir. İslam dininin beş temel esaslarından bir tanesi olan oruç tutmak, her yıl Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirilir. Bu ay içerisinde oruç tutan kişiler, İslam’ın beş temel esaslarından bir tanesini yerine getirir. Her sene ramazan ayini kişiler farklı bir sevinçle, huzurla ve mutluluk ile geçirir. Ramazan ayı içerisinde oruç tutan kişilere her zaman saygılı ve anlayışlı bir şekilde yaklaşmak gerekir. Çok yaşlı olan kişiler ve kronik hastalığı bulunan kişilerin Ramazan ayı içerisinde oruç tutmaları zorunlu bir durum değildir. Ramazan ayı içerisinde fakirlere giydirmek, doyurmak ve ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir. Ramazan ayı içerisinde, geceleri yenilen yemeğe sahur denir ve sahura genellikle ertesi gün oruç tutacak olan kişiler kalkar. Bu ay içerisinde oruç tutmak dünyadaki sıkıntılardan ve huzursuzluktan uzak durmak demektir.

Ramazan ayı içerisinde oruç tutan kişiler, kötülüklerden korunur. Akşam ezanı okunduktan sonra oruçlar açılır ve yenilen yemek vaktine ise iftar denir. Oruç tutan yada tutmayan kişiler için iftar vaktine akrabalar, arkadaşlar ve eş dost yakın komşular iftar yemeğine davet edilir. Bu yılda Ramazan ayının başlangıç tarihi 11 Mart Pazartesi ve bitiş tarihi ise 9 Nisan Salı gününe tekabül eder. Ramazan ayı Müslüman âleminin dini aylarında bir tanesidir. Ramazan ayından sonra Ramazan bayramı gelir ve bayramlar stres giderici ve huzur vericidir. Ramazan ayında bütün olumsuzluklar gider ve yerini güzellikler ve huzur kaplar. Bir ay kadar tutulan oruçtan sonra yemek yemenin her türlü helal oldu ramazan bayramlarında kişiler birbirlerini ziyaret eder ve birbirleriyle hediyeleşir. Bu ay içerisinde ihtiyaç sahiplerine sadaka verilir, küsler ve dargınlar barışır. Sadaka vermenin dışında Müslüman alemi için vacip olan bayram namazından önce fitre denilen sadakalar, ihtiyaç sahiplerine verilir.

Ramazan Ayının Önemi Nedir?

Ramazan ayı içerisinde bir şeylerden uzak durmak, herhangi bir şeylere karşı kendini tutmak anlamına gelen oruç kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir. Ramazan ayı içerisinde tutulan oruçlar, tan vaktinin doğmasından ve güneşin batmasına kadar olan süreye denir. Bu süre zarfı içerisinde oruç ibadetini yerine getirmek için kişiler yemek yemeden kendini uzak tutar. Ramazan ayı içerisinde oruç tutmak isteyen kişiler bir ay boyunca oruç tutmakla yükümlüler. Oruç tutmak, yeme ve içmeden uzak durmak, yalandan ve kötü sözlerden uzak durmak Ramazan ayının en önemli konuları arasındadır. Ramazan ayı, İslam takvimi üzerinde dokuzuncu ay olan ve Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan mübarek bir aydır. Bu ay içerisinde Müslümanlar oruç tutar ve İslam inancına göre Allah’ın emri üzerine gündüz saatlerinde yemek ve içmekten uzak durur.

İslam aleminin en önemli görevleri arasında olan oruç tutmak, senede bir defa sadece Ramazan ayına denk gelir. Oldukça sevabı olan bu ay, Müslüman aleminin bereket ayı olarak geçer. Pek çok Müslümanın tuttuğu ve bir o kadarda huzur dolu vakitler geçirdiği bu mübarek ayı, iftar ve sahur olarak bilinen vakitler içerisinde hiçbir şey yiyip içmeyerek oruçlu bir gün geçirilmesine denir. İnanç bakımından bakıldığı zaman bu olayın bu şekilde olmasındaki en büyük sebeplerinden bir tanesi ise yoksul ve ihtiyacı olan kişilerin halinden anlamaktır. Ramazan ayı içerisinde en önemli olan özelliklerden bir tanesi ise iftar ve sahur gelenekleri olur. Ramazan ayı içerisinde en önemli yemeklerden bir tanesi olan sahur vakti, bakıldığı zaman çoğu insan tarafından detaylı bir şekilde bilinmez. Sabah vakitlerin erken saatlerinde oruç vakti başlamadan hemen önce yenilen bir üründür. Sahur vaktinde alternatifi hafif tarzı bulunan yiyeceklerin tercih edilmesi, gün içerisinde rahatlıkla oruç tutmanın kolay yönlerinden bir tanesidir. 

Ramazan Ayında Yapılan İftar ve Sahurluk Alışverişler

Alışveriş konusuna bakıldığı zaman ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bereketli topraklar bulunur. Bereketli topraklardan çıkan gıdaların hazırlanış kısmına bakıldığı zaman, Ramazan ayı için gıda olarak bakıldığı zaman, sahur için genellikle hafif ve mideyi rahatsız etmeyecek şekilde besinler alınmalıdır. İftar ve sahur için ayrı ayrı alışveriş yapılır. Ramazan ayı içerisinde yapılan alışverişler denildiği zaman akıllara genellikle kadınlar gelir. İftar menüleri için düşünülen bütün besinleri bir marketten yada manavdan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Ramazan ayı içerisinde büyük marketlere gidildiği zaman, sadece Ramazan ayına özel ramazan paketleri mevcuttur. Bu ramazan paketleri içerisinde temel besin gıdaları arasında olan zeytinyağı, çay, şeker, mercimek, pirinç, bulgur, kuru fasulye, un, nohut, makarna ve şehriye yer alır. Ramazan ayı, her yıl büyük bir heyecan ve coşku ile karşılanır. İftarlar ve sahurlar sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla ve ailenizle beraber daha neşeli bir hal alır. Ramazan ayına daha rahat bir şekilde geçirmek için akla gelen ilk konulardan bir tanesi ise Ramazan alışverişidir. 

Ramazan ayının gelmesiyle beraber keyifli sofralar kurmak için çeşitli besinler alınmaya başlanır. Günün belirli bir kısmında oruç tutarken beslenme şekline dikkat etmek gerekir. Sağlıklı bir beslenmek için tercih edilen gıdalar, büyük bir öneme sahiptir. Besinleri teker teker temin etmek yerine kişiler, ramazan paketlerini tercih eder. Ramazan paketlerini kendiniz için ya da sevdikleriniz için temin edebilirsiniz. Ramazan paketi satın almadan önce dikkat edilmesi noktalardan bir tanesi ise kolinin içerisinde hangi besinlerin yer aldığı olur. Böylelikle kutunun içerisindeki besinler ile iftar sofralarınıza renk katabilirsiniz. Sevdikleriniz ya da ihtiyaç sahibi olan kişiler için yardım amaçlı hazırlanılan ramazan paketlerinin içerisinde bir ay boyunca yetecek kadar erzan bulunması gerekir. Ramazan paketinin içerisinde temel malzemelerin bulunması gereken paketler ve kuru gıda gibi uzun süre saklanabilecek ürünler vardır.

Her yıl coşkuyla ve sevinçle karşılanan Ramazan ayı için, bir ay boyunca rahat edebilmek ve renkli sofralar hazırlamak için sevdiklerinize ya da ihtiyaç sahiplerine ramazan paketleri alabilirsiniz. Hepsiburada’nın efsane indirimleri ve efsane cuma indirim fırsatları sayesinde, Ramazan paketlerini uygun fiyatlara alabilir ve bütçenizi çok fazla yormadan rahat bir şekilde Ramazan ayını geçirebilirsiniz.

Ramazan Kolisi Nasıl Hazırlanır?

Ramazan paketleri, paylaşmanın ve yardımlaşmanın en temel unsurları arasındadır. Sevdiklerinize ya da ihtiyaç sahiplerine hazırlanan ramazan paketleri için dikkat etmeniz gereken önemli hususlar bulunur. Örnek vermek gerekirse, kutuya eklenecek olan erzakların güvenilir markalardan oluşması önemli bir detaydır. Böylelikle gıdalar, gönül rahatlığıyla tüketilir ve uzun süre muhafaza edilebilir. Ramazan paketlerinin içerisine koyacağınız gıdaların uzun ömürlü olması gerekir. Bu sebeple gıdaları ramazan paketlerinin içerisine eklemeden önce son kullanma tarihlerine ve gramajlarına dikkat etmeniz gerekir. Ramazan ayı içerisinde çok sık tercih edilen yiyecek ve içeceklerin, ramazan paketi içerisinde olması gerekir. Tüm malzemeler hazır olduktan sonra ramazan paketinin içerisine rahat bir şekilde besinleri yerleştirebilirsiniz. Eksik bir malzeme olmaması için daha öncesinden erzak listesi hazırlayabilirsiniz.