
0-1 Yaş Arası Çocuklar İçin Oyuncak Rehberi
Hissedebilecekleri, görebilecekleri, sallayabilecekleri ve ses çıkaran oyuncaklar yeni doğan dönemi oyuncakları arasında yer alıyor.
Bebeklerin ilk yılları, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimleri açısından çok değerli bir dönem. Yeni doğanlar için dünya resmen bir bilgi seline benziyor; çevresinden, dünyadan öğrenmeye çok istekli olan bebekler doğdukları andan itibaren deneyimledikleri her bilgiyi sünger gibi emmeye başlıyor. 0-1 yaş döneminde bebek ne kadar yeterli ve kaliteli uyaranla karşılaşırsa, zeka gelişimi de o kadar olumlu yönde etkileniyor. Gelişim süreci boyunca çocuğun hayatında oyuncaklar büyük rol oynuyor. Deneyimlediği her oyuncak zihin, beden ve sosyal gelişimine yardımcı olurken, hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştiriyor. Her çocuk yaşına göre farklı oyun ve oyuncaklara ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple bebeğiniz için seçeceğiniz her oyuncağın yaşına uygun, teşvik edici ve güvenli olması önem taşıyor. 0-1 yaş arası çocukların gelişimini destekleyecek oyuncaklar arasında yumuşak pelüş oyuncaklar, renkli toplar, aynalar ve ses çıkaran çıngıraklar bulunuyor. Başka bir deyişle hissedebilecekleri, görebilecekleri, ellerinde tutabilecekleri, sallayabilecekleri ve ses çıkaran oyuncaklar yeni doğan dönemi oyuncakları arasında yer alıyor. Bebek 6 aylık olduktan sonra ise doldurup boşaltabileceği plastik bardaklar, büyük parçalı Legolar, ahşap bloklar ve konuşan kitaplar gibi oyuncaklar ilgisini çekmeye başlıyor. Oyuncak seçiminde iş anne-babalara düşüyor. Bu kapsamlı oyuncak rehberi sayesinde doğumdan 1 yaşına kadar olan dönemde bebeğinize hangi oyuncağın ne tür faydalar sağladığını öğrenebilirsiniz.
Görsel ve İşitsel Duyguların Gelişimi

kaynak: i0.wp
Bebekler çıngırak tarzı oyuncaklar sayesinde neden – sonuç ilişkisini öğreniyor.
Genelde tahtadan, plastikten ya da kumaştan yapılan çıngıraklar yeni doğan döneminde bebeklerin gelişiminde oldukça faydalı oyuncaklar arasında yer alıyor. Siyah beyaz ya da renkli seçenekleri sunulan çıngırak tipi oyuncaklar, farklı şekil ve dokularda olabiliyor. Çoğu çıngırak farklı tonlarda sesler çıkarabildiği gibi pil ile çalışan, tuşlarına basınca renkleri yanıp sönen ya da ninni çalan çıngıraklar da bebeklerin ilgisini çekiyor. Öncelikle bebeğiniz bu çıngırak tarzı oyuncaklar sayesinde neden-sonuç ilişkisini öğreniyor. Bir şeyi salladığında ses çıktığını ya da bir düğmeye bastığında başka bir şeyin aktive olduğunu öğrenmek bebeğinizde merak hissini perçinliyor ve bu şekilde öğrenmeye daha hevesli hale geliyor. Çıngırağı bebeğiniz değil de sizin tutmanız ve ona doğru sallamanız da bebeğinizin görsel takip yeteneğini geliştiriyor. Gözleriyle, hareket eden bir nesneyi takip etmeyi öğreniyor. Bebekler yeni doğan döneminde çıngırağı önce parmakları arasında sıkı sıkı tutmayı öğreniyor; daha sonra ince motor gelişimi güçlendikçe bir elinden diğerine çıngırağı geçirmeye başlıyor.
Görsel Gelişim ve Beden Koordinasyonu

kaynak: flywheel
Göz hareketlerinin beden hareketleri ile koordinasyonunu güçlendiren top oyuncaklar kumaştan ya da plastikten oluşabiliyor.
Renkli bir topun yerde yuvarlanmasını gözleriyle takip etmesiyle bebeğinizin göz koordinasyonu gelişmeye başlıyor. Uzanıp dokunabildiği bu toplar bebeğe ellerini ve gözlerini koordineli bir şekilde kullanmasını öğretiyor. Bebeğiniz yerde yuvarlanarak görüş alanından uzaklaşan topların nereye gittiğini ve aniden tekrar nasıl ortaya çıktığını gözlemlerken, emeklemeye başladığı dönemlerde ise yuvarlanan topların peşinden emekleyerek yakın uzak kavramlarını güçlendiriyor. Göz hareketlerinin beden hareketleri ile koordinasyonunu güçlendiren top oyuncaklar, kumaştan ya da plastikten oluşabiliyor. Üzerindeki düğmelere basınca ses çıkaran, müzikler çalan, rengarenk ve farklı dokulardaki aktivite topları ise bebeğinizin farklı yüzeyleri, yumuşaklığı ve neden-sonuç ilişkisini en iyi şekilde geliştirmesini, güçlendirmesini sağlıyor.
Dokunma ve Kendini Keşfetme

kaynak: theconversation
Bebekler kendi yüzünü görmekten, incelemekten çok büyük keyif alıyor.
Bebekler yeni doğan döneminde yalnızca karşılarında ve yakın mesafede duran objeleri görebiliyorlar. 6 aylık olduğunda görüş mesafesi gelişiyor. Bu sebeple yeni doğan bebekler ilk zamanlarda, anne-babalarının yüzünü incelemekten büyük zevk alabiliyor. İnsan yüzüne aşina olan bebek, kendi yüzünü görmekten ve incelemekten de çok büyük keyif alıyor. Aynalar genelde yumuşak oyuncakların arasına yerleştirilmiş koruyuculu bir şekilde ya da yatak kenarlarında bebeğin kendini görebileceği şekilde konumlandırılıyor. Aynadaki gerçek yansımasını gören bebeğiniz, kendi yüzünü keşfetmeye başlıyor. Kendiyle konuşuyor, mimiklerini fark ediyor ve bu sayede beyin gelişimi olumlu yönde etkileniyor.

kaynak: presspage
Sağlıklı ve doğal maddelerden üretilen pelüş oyuncakları tercih etmeniz, henüz gelişmekte olan bebeğiniz için büyük önem taşıyor.
Bebeğiniz 6 aylık dönemi bitirdiğinde güven duygusunu ve duygusal gelişimini desteklemek adına ona yumuşak, pelüş türü oyuncaklardan alabilirsiniz. Bu dönemlerde bebekler favori oyuncağını seçiyor ve onunla bağ kuruyor. Bebeğiniz pelüş oyuncağı ile beraber uyuyarak uyku kalitesini geliştirebiliyor. Onunla konuşmaya ve arkadaş gibi olmaya başladıkça sosyal gelişimi ve güven duygusu destekleniyor. Sağlıklı ve doğal maddelerden üretilen pelüş oyuncakları tercih etmeniz, henüz gelişmekte olan bebeğiniz için büyük önem taşıyor. Bu tip oyuncakları satın alırken üzerinde kopabilecek herhangi bir parçası olmamasına dikkat etmeniz öneriliyor. Herhangi bir kurdele, plastik göz ya da süsü üzerinde barındıran yumuşak oyuncaklar, henüz her şeyi ağzına götüren minik bebekler için tehlike arz ediyor.
Beyin Gelişimi ve El Göz Koordinasyonu

kaynak: bilingualkidspot
Uyku öncesi kısa sürelerde ona kitap okuyabilir böylece kitap okuma algısının küçük yaştan itibaren gelişmesini destekleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun 1 yaşından önce kitaplarla tanışması beyin gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Gelişimine ve yaşına uygun olarak aldığınız kitapları oyuncakları arasına koyarak kitaplara dokunmasını ve onları keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Uyku öncesi kısa sürelerde ona kitap okuyabilir, kitap okuma algısının küçük yaştan itibaren gelişmesini destekleyebilirsiniz. Bu dönemde siyah ve beyaz renkleri ayırt edebilen bebeğinize kitap seçerken, renklerinin siyah beyaz ağırlıklı olmasına dikkat ederseniz bebeğinizin ilgisini daha çok çekecektir. Ayrıca bu dönemlerde bebekler her şeyi ağız yoluyla keşfettikleri için kalın sayfalardan oluşan ve zararlı maddeler içermeyen kitapları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Bez kitaplar, farklı dokulardan oluşan eğlenceli kitaplar, ses çıkaran ya da dişlerini kaşımasına yardımcı olan kitaplar tercihleriniz arasında olabilir.

kaynak: assets.parents
Bebeğiniz iç içe geçen kaplar sayesinde bilişsel ve mantıksal ilişki kurma becerilerini geliştiriyor.
Bebeğinizin 6 ay itibariyle ahşap bloklarla tanışması ince motor becerilerinin gelişmesini destekliyor. Takma & çıkarma yapma, avuçlayarak tutma, kavrama, iki parmağını kullanarak nesneleri tutabilme gibi birçok gelişime destek sağlayan bloklarla bebeğiniz keyifle üretirken aynı zamanda öğreniyor. Bunun yanında ahşap bloklar el göz koordinasyonunu destekleyerek büyük motor gelişimini en iyi şekilde destekliyor. Neden – sonuç ilişkisini kavrarken yeni dünyalar üreten bebeğiniz iç içe geçen kaplar sayesinde bilişsel ve mantıksal ilişki kurma becerilerini geliştiriyor. Bebeğiniz farklı boyutları tanırken iç içe geçen kaplar sayesinde büyük küçük kavramını pekiştiriyor.
Hepsiburada’nın İlk yaş okul öncesi ürünler kategorisini ziyaret ederek, doğumdan 1 yaşına kadar olan dönemde bebeğinizin iyi vakit geçireceği oyuncakları seçebilirsiniz.